Батьки, ставайте в чергу!

3.03.2010, 17:50 Переглядів: 2 551
Відтепер медики оглядатимуть школярів не в учбових закладах, а у поліклініках. Причому явитись туди школярі мають із батьками. Останнім потрібно запастись терпінням, бо літо – час відпусток, можливо, доведеться постояти в черзі до лікарів..
Влітку педіатри розриватимуться між медоглядом школярів та роботою у таборах відпочинку

Міносвіти запровадило «ноу-хау» – якщо раніше медики йшли до шкіл оглядати учнів, то тепер школярі йтимуть до поліклінік, причому – разом із батьками. На Полтавщині ж запровадили додаткове правило: видали наказ, за яким медогляд проводитиметься лише влітку.

Більшість учнів має відвідати лише свого дільничного лікаря. Він проведе так звану пробу  Руф’є: школяра попрохають поприсідати та поміряють пульс. Ця проба дозволить визначити, чи можна учню займатись на уроках фізкультури «по-повній». Бо після смертей на уроках, що мали місце в Україні, до здоров’я учнів та фізнавантажень ставляться прискіпливіше. Якщо педіатр після проби запідозрить щось недобре, відправить учня до інших спеціалістів.  І вони вже вирішуватимуть чи записувати дитину до спецгрупи. Не оминуть поглибленого медогляду й учні, що переходять до п’ятих, дев’ятих класів, а також майбутні одинадцятикласниці.

– На поглиблений огляд дитина обов’язково має прийти з кимось із батьків. Вони заповнять анкету, отримають довідку про результати огляду, знайомляться із нею, а вже потім передадуть її медпрацівнику школи. Таким чином не буде якогось витоку інформації щодо стану здоров’я дитини, та й батьки володітимуть ситуацією.  Огляд буде проводитись у червні-липні, складають відповідні графіки по школах, по класах. Якщо ж батьки не зможуть прийти із дитиною у призначений час, вони зможуть зробити це у серпні, – пояснює начальник міську правління освіти Геннадій Москалик.

Тож батькам варто заздалегідь поцікавитись, коли їм час йти із дитиною на медогляд. І відпроситись на роботі та приготуватись вистояти у черзі до лікарів. Особливі ж черги, швидше за все, будуть до педіатрів. Улітку ці лікарі потрібні і в оздоровчих таборах, і на медоглядах, і взагалі, літо – час відпусток. Над тим, як задовольнити всіх, зараз міркують в управлінні охорони здоров’я. Обіцяють, що розкажуть, як воно буде, коли все утрясеться.

Не був у лікаря – атестат не отримав

Найбільше не пощастить дітям, батьки яких не знайдуть час піти з дитиною до лікаря. Адже без медогляду дитина не зможе отримувати оцінки з фізкультури. До занять її допустять, а от активного навантаження не дадуть. І якщо тим, хто має довідку про спец- групу, у атестаті поставлять «залік», то дітей що не були у медиків, взагалі  не атестують із цього предмету. А, значить, учень не зможе перейти до іншого класу чи закінчити школу. Це може стати проблемою для дітей, у яких батьки вічно заклопотані, або просто «закинули» виховання дитини. У міськуправлінні освіти зазначають, можливо, на простий огляд, до дільничного лікаря на пробу Руф’є можна буде потрапити без батьків, однак це вже на місці вирішуватиме сам педіатр. А от до поглибленого огляду без супроводу старших не допустять.

– Якщо батьки не знайдуть час прийти із дитиною на огляд протягом трьох місяців, це вже питання щодо виконання ними своїх батьківських обов’язків, – додає пан Москалик.



 
Автор: mudraya
Теги: медики
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх