На власний ризик

4.03.2010, 21:16 Переглядів: 2 543
Супермаркети не відповідають за речі, залишені у «камерах схову». І не дозволяють заходити до торгового залу із сумками. Юристи кажуть – із цим можна сперечатися, однак якщо ваші речі таки вкрали, ви навряд чи зможете отримати компенсацію через суд..
фото с сайта kp.ru

Днями у 26-річної кременчужанки у супермаркеті поцупили речі прямо із камери схову. Вона стверджує, що закрила скриньку, а ключ узяла із собою. Тепер дівчина вимагає, аби супермаркет відшкодував збитки, однак там кажуть – відповідальності за речі не несемо.

– Я якраз отримала зарплатню, пішла на ринок і скупилась. Потім поїхала додому, і по дорозі зайшла до супермаркету «Еко», – розповідає 26-річна Юлія. – Пакет поклала до скриньки схову, замкнула її на ключ. Дещо придбала у супермаркеті, повернулась до камери, відімкнула її, а там – порожньо. Пакету із продуктами, у які я «вгрохала»  півзарплати, мого медичного халату, посвідчення медпрацівника – нічого немає. Звернулась до адміністрації супермаркету. Мені розповіли, що вони не відповідають за речі, що залишені у так званих камерах схову. Я написала заяву до міліції. Сподівалась, що завдяки відеоспостереженню, що ведеться у супермаркеті, з‘ясується, хто відчинив мою скриньку та забрав речі. Однак виявилось, що якраз за камерами схову спостереження не ведеться. Правоохоронці мені сказали, навіть якщо крадія затримають, навряд чи мені повернуть речі, це ж продукти…

«ТелеграфЪ» щодо даного випадку зателефонував до супермаркету «Еко», однак там від коментарів відмовились.

Чи дійсно супермаркети не несуть відповідальності за залишені у скриньках схову речі і як бути, якщо ви не бажаєте залишати там речі, ми запитали у фахівців.

Олена Дмитриченко, адвокат:

– Однозначної відповіді тут немає. Якщо є вивіска, що супермаркет не несе відповідальності за залишені речі, то, теоретично, між клієнтом та супермаркетом немає договору зберігання. І ніхто не може покупця зобов’язати залишити там свої речі. З іншого боку те, що у супермаркеті є камери сховища із ключами, жетонами – це є пропозиція супермаркету до укладення договору зберігання. І якщо покупець пристав на цю пропозицію, отримав жетон та ключ, це є доказом існування договору зберігання, тобто ця установа відповідає за ваші речі. Факт укладання договору зберігання має бути предметом доказування в суді. На мою думку, перспектива отримання належного відшкодування є досить сумнівною.

Наталія Міхно, керівник регіонального управління захисту прав споживачів:

– Ніде у правилах не прописано, що супермаркети зобов’язані відповідати за речі покупців, які залишені у камерах схову. Якщо ресторани, кафе відповідають за ваші речі, то щодо магазинів у законі нічого не сказано. Однак у той же час ніде не прописано, що покупці зобов’язані залишати свої речі.  Тож це палиця на два кінці. І якщо боїтесь, що у вас поцуплять речі, просто не йдіть у супермаркет.

Домовтесь із охоронцем

Покупці мають свої поради щодо того, як поводити себе у супермаркетах:

– Я заносила сумку, у якій були і продукти, і цінні речі. Показала охоронцю, що, дивіться, я це проношу, але такий горошок у вашому супермаркеті не продається, і такого товару теж немає, а цінні речі, я не залишу. Він мене пропустив і порадив сказати про це й на касі, – каже кременчужанка Тетяна.

– А я із цінними речами намагаюся не заходити до супермаркету. А якщо вже багато накупили продуктів, залишаю свого чоловіка біля камери схову, а сама йду за покупками, – додає кременчужанка Ірина.



 
Автор: yaremko
Теги: суд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх