І в 50 стоїть!

4.03.2010, 16:54 Переглядів: 2 054
Напередодні 8 Березня МНС повідомило, що Кременчуцька ГЕС стоїть і буде стояти. Вона знаходиться у задовільному стані й готова до паводку.
ГЕС готова до паводку
Фото: Дмитрий Бабец

Із приходом весни в Кременчуці традиційно починаються чутки, що Кременчуцька ГЕС знаходиться в аварійному стані, не витримає чергового паводку і її «прорве». Або вода вже «сочиться» через дамбу – і скоро всіх нас затопить. Цього року чутки підігріли ще й деякі ЗМІ. Керівництво самої станції запевняє, що вони не мають під собою підстав.

– До нас останнім часом надходить дуже багато листів від жителів Полтавської області, особливо з Кременчука та населених пунктів, що розташовані нижче від Кременчуцької ГЕС за течією Дніпра. Це зрозуміло, бо людей хвилює можливість наслідків повені, тому що преса на цю тему чутками спотворює інформацію. Нібито повінь за своїми масштабами має перевищити повінь 1970 року, яка була найбільшою в минулому столітті. На сьогоднішній день у нас немає офіційного прогнозу від гідрометеослужби, але короткострокові прогнози, на період до 15 діб, говорять про те, що навіть за наявності нинішніх снігових запасів, приводу для хвилювання немає, – заспокоює директор Кременчуцької ГЕС Станіслав Кудлай.

Він запевняє, що зараз сніг тане поступово: вдень пригріває сонечко – починається танення; вночі –  мороз – вода вимерзає; вранці – невеликий туман також з’їдає частину снігових запасів.

– До початку льодоставу відповідна кількість снігу буде «знищена» плюсовою температурою. На сьогоднішній день вільна ємкість Кременчуцького водосховища становить більше 6 млрд куб метрів, тобто станція може прийняти велику кількість води, – запевнив пан Кудлай.

Він каже, що під час повені на ГЕС будуть працювати 12 гідроагрегатів для пропуску води. Якщо вони не впораються, ГЕС може додатково відкрити до 10-ти затворів у греблі.

– Максимальні витрати води, які ми можемо забезпечити, складають 26 тис куб метрів за секунду – це значно більше, ніж прогнозується гідрометеослужбою зараз. Тому, я вважаю, що підстав для паніки немає, – каже директор ГЕС.

Стоїть і буде стояти

Днями переглянути стан ГЕС та впевнитися в її стабільній роботі вирішили МНСники Полтавщини. На чолі з заступником начальника облуправління МНС Володимиром Біленком вони обстежили гідроспоруди та поспілкувалися з провідними фахівцями і керівництвом ГЕС. МНСники з‘ясували, що поточні ремонти ГЕС виконуються щороку, а гідроагрегати капітально ремонтують один раз на п‘ять років. За всю історію експлуатації зриву графіку поточних та капітальних ремонтів не було.

Обстеження гідротехнічних споруд виконується також раз на п’ять років. Останній раз фахівці обстежували їх у листопаді 2009 року. Комісія визнала стан ГЕС задовільним.

Історична довідка

Будівництво Кременчуцької ГЕС розпочалося у травні 1954 року. Третього жовтня 1959 року вже повністю було затоплено котлован і перекрито основне русло Дніпра. 5 грудня 1959 року перший гідроагрегат випробували під промислове навантаження. На повну потужність Кременчуцьку ГЕС увімкнули у жовтні 1960 року. Минулого року святкували 50-річний ювілей з моменту пуску першого гідроагрегату.



 
Автор: sokolov
Теги: ГЕС МНС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх