«І шо воно воняло?»

25.06.2009, 09:23 Переглядів: 2 120
Імовірним винуватцем неприємного запаху у місті санстанція вважає «Укртатнафту».
Спочатку підозрювали, що смердить з пропарювальної станції. Але СЕС дійшла висновку, що повітря «зіпсувало» не це підприємство.

Носи кременчужан виявилися чутливішими за обладнання, яке вимірює вміст шкідливих речовин у повітрі. Офіційна лабораторія ніяких перевищень не зафіксувала. Тим не менш, міська СЕС перевірила пропарювальну станцію – причини запаху не знайшла. Наступним підозрюваним стала «Укртатнафта», де проводиться ремонт обладнання. Але туди санстанцію не пустили. «Не спійманий – не злодій» – так на сьогодні виглядає ситуація із запахами.

Наприкінці минулого тижня кременчужани почали скаржитися на різкий неприємний запах у повітрі, який не давав дихати у спеку, а тим більше – провітрювати оселі. Тхнуло чомось гнилим – ніби тухлим м’ясом. Але не тільки (і не так сильно) у районі м’ясокомбінату. Отже, версія про його причетність до запахів відпадала.

У неділю у службі контролю за оперативною обстановкою в місті зафіксували навіть кілька скарг від крюків’ян на неприємний запах. Були підозри і на витоки газу – на кілька викликів виїздила аварійна бригада ВАТ «Кременчукгаз». Та й це не підтвердилося. Найбільш відчутно тхнуло на Молодіжному. Серед кременчужан поповзли чутки, що місто «отруїла» пропарювальна станція (де миють цистерни з-під нафтопродуктів). У понеділок міська СЕС нагрянула туди з перевіркою. Але виявилося, що на цьому підприємстві ніяких робіт, котрі могли б спичинити викид, не проводили. Про це повідомив Микола Закіпний, начальник відділення комунальної гігієни міської СЕС.

Зі свого боку Григорій ОНУЧЕНКО, перший заступник директора ТОВ «Промсистема» (пропарювальна станція) запевняє, що їхнє підприємство вже давно змінило технологію і набагато зменшило викиди:

– У реконструкцію станції ми вклали два мільйони гривень, каже він. – П’ять років працюємо за новою технологією. Якщо раніше при обробці бочок випари потрапляли в повітря, то тепер при пропарюванні цистерни закривають спеціальними кришками – вставляють їх у горловину. Потім бочки миють, вода потрапляє у закриті жолоби і йде на очисні споруди. Це закритий цикл. Ми на 40% зменшили викиди порівняно з тим, що було до реконструкції!

Наступним підозрюваним у причинах запаху стало ЗАТ «Укртатнафта». У вівторок працівники санстанції відправилися туди з перевіркою. Проте на саме підприємство їх не пустили. Розповідає Микола ЗАКІПНИЙ:

– Ми з’ясували, що на «Укртатнафті» йдуть ремонтні роботи, і якраз днями було технологічне переключення на одній з виробничих установок. Микола Бесєдін, керівник відділу охорони навколишнього природного середовища, надав нам таку інформацію. Проте з перевіркою на підприємствj не пустив, посилаючись на Закон «Про основні принципи державного нагляду...», яким регламентуються планові перевірки. Але це не була планова перевірка – є Закон «Про санепідблагополуччя населення», і ми реагували на скарги кременчужан. З приводу того, що нас не допустили до перевірки, ми вже підготували матеріали до прокуратури міста.

Микола БЄСЄДІН, головний спеціаліст з охорони навколишнього середовища ЗАТ «Укртатнафта»:

– Наше підприємство працює у стандартному режимі. Ми надали усну інформацію санстанції про те, що йде ремонт на газофракціонуючій установці, але ніяких позаштатних ситуацій немає. Працівники СЕС хотіли скласти акт, але час припинити цю практику позапланових перевірок. Що стосується запаху, то є речовини, на які в людини низький поріг чутливості. Серед них і меркаптани. Тобто людина відчуває запах навіть тоді, коли у повітрі немає перевищень ГДК цих речовин.

– Наскільки відомо, меркаптани містяться і у нафті, тобто ваше підприємство усе ж може бути якось причетне до запаху?

– Це можуть бути випари зі стічних вод – де завгодно. У тому числі і на нашому підприємстві – я не виключаю таку можливість. У будь-якому випадку ці випари не перевищують ГДК.

– Чи робила лабораторія «Укртатнафти» заміри повітря у п’ятницю чи у неділю (у дні, коли було багато скарг від кременчужан)?
– У п’ятницю проби повітря не відбиралися. У вихідні лабораторія не працює.

Перевищень гранично допустимих концентрацій (ГДК) шкідливих речовин у повітрі в ті дні, коли кременчужани масово скаржилися на запах, не зафіксовано. Про це повідомила «Телеграфу» Валентина Волкова, начальник Кременчуцької лабораторії стану забруднення атмосфери. Проте у неділю вихідний – проби не відбирають.

Меркаптани «виробляють» скунси

Тіоли (меркаптани) – органічні речовини, сірчисті аналоги спиртів. Меркаптани мають бридкий запах навіть при низькій концентрації у повітрі. Суміш тіолів міститься у речовинах, що виділяють скунси, а також у продуктах гниття білків. Нафта також містить меркаптани.



 
Теги: запах
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх