Не хлібом єдиним…

25.02.2010, 15:12 Переглядів: 2 458
Кременчужани не поспішають постити, а «пісні» продукти до супермаркетів майже не завезли.
Виробники обіцяють, що такий майонез можна вживати в піст, не порушуючи церковних канонів
Фото: Дмитрий Бабец

Із настанням посту ми вирушили по міських магазинах – дізнатись, чи завезли туди спеціальні, пісні продукти. Вони не містять тваринного жиру і призначені для тих, хто збирається постити. Заходимо до «АТБ».

– А чи є у вас якийсь відділ, де б продавались пісні продукти? – питаємо у дівчини, що розкладає товар.
Вона лише здивовано дивиться, та каже, що спеціального куточка немає. Та це й не дивно – м’ясні та молочні ряди користуються у кременчужан найбільшим попитом. Біля овочів помічаємо лише одну бабусю-пенсіонерку, що задивляється на капусту. Щоправда, у її кошику – курочка, тож навряд чи й цей покупець збирається притримуватись посту.
У іншому супермаркеті  нашого питання про пісні товари також не зрозуміли

– А у вас немає пісних цукерок? – питаємо у продавця кондитерського відділу.

– У нас немає, усе із цукром, але ось далі є куточок для діабетиків, там все продається без цукру, – співчутливо пояснила продавець, вочевидь, вирішивши, що у покупця діабет.

У товарах для діабетиків, звісно ж, пісних цукерок не виявилось. Так само, не знайшли ми у магазині і пісного майонезу. Навпаки, на видному місці зі знижкою пропонували придбати майонез високої жирності.

У безплідних пошуках обійшли ще кілька супермаркетів. Урешті решт, знайшли таки спеціальні товари у «Біллі» та «Амсторі».

– У нас уже питали про пісний майонез, що без  тваринних жирів та яєць. Люди брали, цікаво, який він на смак? – розповіли у супермаркеті «Білла».

Якщо чесно, на смак майонез виявився так собі – є й кращий. Щоправда, він не дорогий – десь 2,80 гривень. Однак пісний майонез не значить дієтичний –  жирність 30%, тож для тих, хто збирається поститися, аби банально схуднути, краще пошукати інший варіант.

Цукерки, якими можна поласувати під час посту, продають у «Амсторі».

– У нас є і пісні  цукерки, і шоколад, і навіть печиво, – зазначили продавці. – Вони не містять тваринних жирів.

До речі, коштують вони не дорожче за звичайні: кіло цукерок обійдеться гривень у 16, пачка печива – близько 10 гривень, а шоколадка – біля семи.

Червона ікра – перед вербною неділею

У піст не можна вживати скоромну їжу – а це м’ясо, риба, яйця, молочні продукти, і звичайно ж, продукти, що містять їх у собі. Потрібно відмовитись від надмірностей, бо коли людина переїла, це її обтяжує, – пояснив прес-секретар Кременчуцької та Лубенської єпархії отець Олександр.
Він каже, що у цей піст є лише два дні, коли можна вживати рибні продукти – це Вербна неділя, коли можна їсти рибу, та день перед нею – тоді дозволено вживати рибну ікру.

Недешеве це діло – поститися

Якщо ви невибагливі і звичайної каші чи їжі з овочів, які були заготовлені ще з осені вам досить, то під час посту вдасться навіть зекономити на харчуванні. А от якщо захочеться побалувати себе свіженькими огірками чи помідорами,  влетите у копієчку. Ця «свіжина» нині коштує у супермаркетах близько 20 гривень. За кіло болгарського перцю доведеться віддати від 35 грн, а кіло кропу коштує…близько 80 грн!

Якщо ж у ваших запасах немає солених огірків та помідорів, то теж доведеться «розкошелитися». Так, трьохлітрова банка помідорів – біля 20 грн, а кілограм солоних огірків – 12.
Утім, і самі овочі, які зазвичай ідуть на борщ, не такі вже й дешеві. Продавці на питання про зависокі ціни кажуть, перед постом нічого не дорожчало, ціни поповзли угору ще задовго до  нього.



 
Автор: yaremko
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх