Бюджетникам не вистачатиме на зарплату

9.07.2009, 09:39 Переглядів: 2 375
Можливо, виплати затримуватимуть на місяць.
Схоже, що зарплати бюджетникам хронічно
затримуватимуть.

Грошей на виплату зарплат учителям, медикам тощо стане ще менше – аби розрахуватись із ними вчасно, посадовці більше не припинятимуть фінансування всіх інших міських програм та потреб. Крім цього, на зарплати бюджетникам дозволили брати гроші з благодійних внесків. Кременчужани побоюються, що через це вони зростуть. Однак чиновники нас запевнили – цього не станеться.
Для бюджетників настають важкі часи – їх чекає затримка зарплати. Уже в червні та у липні її затримували на кілька днів. Однак тепер зарплату можуть не виплачувати значно довше – можливо, з місяць. Адже раніше, якщо на неї не вистачало грошей, місто додавало з тих коштів, які мали піти на освітлення вулиць, комуналку тощо. Тепер цього робити не будуть.

– Ми на місяць призупиняли фінансування народного господарства, все спрямовували на заробітну плату. Тепер цього не будемо робити, – пояснює заступник начальника міськфінуправління Тетяна Тетьоркіна. 

Відповідно, грошей на зарплату стане ще менше – підприємства міста працюють нестабільно, міська скарбниця наповнюється геть погано. У мерії пояснюють – на такий крок пішли для того, аби проблему із зарплатами нарешті побачили у столиці. Міські фахівці сподіваються, що тоді держава позичить місту гроші, і Кременчук віддасть їх, коли зможе.

– Позичку можуть дати лише в листопаді. Але до того часу у нас можуть накопитись борги по зарплаті. Ми ж не можемо постійно спрямовувати гроші з інших статей на заробітну плату. Ми хочемо підняти цю проблему, щоб «на горі» побачили і дали позичку раніше, – каже пані Тетьоркіна.

Українські міста розглядають і інший вихід із ситуації – відмовитись від бюджетників і «повісити» їх на урядовців. Адже якщо зараз міста збирають гроші на зарплати вчителям, медикам і переймаються їхньою виплатою, то тепер вони хочуть зібрані гроші передавати до відповідних міністерств, аби ті самі спробували викрутитися.

На зарплату додадуть із благодійних внесків?

Ще одне «ноу-хау» – гроші на зарплату можна буде брати з благодійних внесків. Раніше це було заборонено, але навесні були внесені зміни до законодавства. А в Кременчуці минулої п’ятниці члени виконкому навіть ухвалили спеціальне рішення, у якому все прописали. Це викликало резонанс – люди побоюються, що тепер «добровільно-примусові» внески можуть значно зрости:
– Якщо вже зараз, куди не підеш, скрізь аналізи платні. І спробуй не сплатити – тобі розкажуть, що без цього нічого не зроблять і змусять піти по кількох кабінетах, аби врешті-решт дозволили не платити. А якщо лікарям не виплачуватимуть зарплату і дозволять платити її з внесків, звичайно, гроші здиратимуть із пацієнтів. Те саме стосується і вчителів – побори «на ремонт» та «у фонд класу» збільшаться.

Натомість нас запевнили, що з благодійних внесків гроші на зарплату не братимуть:

– У мене такого немає. Платити зарплату з благодійних внесків заборонено законом. І збільшуватись вони не будуть, – відповів головний лікар міста Валерій Литвиненко.

– Гроші, що збираються із батьків, не підуть на заробітну плату. Ми розуміємо, що настають важкі часи. Але із внесків ми й не перекриємо цю суму, – пояснила в.о. начальника міського управління освіти Світлана Михайленко.

У міськфінвідділі також підтверджують, що благодійних внесків не вистачить на заробітну плату – ця сума значно менша, ніж потрібно, аби забезпечити бюджетників грошима. Адже якщо медики за три місяці отримали 1,8 мільйона благодійних внесків і близько мільйона заробили на платних послугах (протези, видача довідок, здача приміщень в оренду), то на зарплату їм потрібно 6-8 млн. грн.



 
Автор: mudraya
Теги: зарплата
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх