Багатодітних «кинули» з пільгами

11.02.2010, 15:45 Переглядів: 2 795
Закон – є, коштів – немає.
Багатодітні мають законні пільги, але не можуть ними скористатися
Фото: Дмитрий Бабец

Низку законних пільг, передбачених з першого січня, багатодітні сім‘ї не отримують. Так, оплату за комунальні  послуги їм виставляють «по повній» – без 50-відсоткової знижки. Проте віце-губернатор Надія Мякушко вважає, що багатодітні мають повне право оплачувати половину рахунку – решту держава колись та доплатить.

Сім’ї,  які виховують трьох та більше дітей, з першого січня очікували на 50-відсоткову знижку на комунальні послуги та послуги зв’язку. Районні управління праці та соціального захисту у грудні минулого року запросили багатодітних зареєструватися та оформити цю пільгу. Дану інформацію розміщував на своїх шпальтах і «ТелеграфЪ». Однак нещодавно до редакції звернулося кілька багатодітних кременчужанок. Вони сповістили, що за січень їм виставили до оплати 100-відсоткові рахунки за комунальні послуги. Так само не надається й право безплатного проїзду у транспорті для дітей із багатодітних сімей.

– Нам би хоча б за компослуги добитися 50%. Який там безкоштовний проїзд! Оленка днями їхала в автобусі і сказала, що з багатодітної родини. Так їй відповіли – плати або виходь, – обурюється Ганна Василівна, багатодітна мати.

«ТелеграфЪ» запитав: що ж відбувається з пільгами для багатодітних?

– Про закон чули. Якщо мати показує посвідчення, її перевозимо, дітям віримо на слово. Але компенсації коштів на перевезення багатодітних ми не отримуємо, – каже Олександр Вертюх, начальник Кременчуцького тролейбусного управління.

Зв’язківці про права багатодітних  також знають, але виконувати закон не поспішають.

– Перерахунок абонплати за телефон таким пільговикам не робимо, оскільки на це ще немає коштів з держбюджету,

– повідомили в абонвідділі центру електрозв’язку № 3 полтавської дирекції ВАТ «Укртелеком.
Що стосується компослуг, віце-мер Тетяна Неіленко зазначила: допоки не буде прийнятий закон про Держбюджет, слід платити стовідсотково. Але якщо в бюджеті будуть закладені кошти, то ситуація зміниться.

Зовсім іншої думки віце-губернатор Надія Мякушко.

– Платити не варто, бо є відповідний закон. Існує єдиний державний реєстр багатодітних сімей. Керівники районів надали підприємствам-постачальникам послуг витяг із цього реєстру та гарантійні листи про майбутню оплату цих послуг. Багатодітні родини повинні сплачувати половину вартості комунальних послуг, а на решту суми підприємства мають чекати. Коли буде прийнято Державний бюджет, вони отримають компенсацію. Гарантійні листи дадуть можливість утримувати ситуацію з пільгами до середини березня. Уряд про це знає. У січні багатодітні родини можуть платити половину від вартості послуг, – зазначила віце-губернатор, але ще раз порадила багатодітним перевірити, чи є вони у реєстрі управлінь праці та соцзахисту.

На що мають право багатодітні сім‘ї
• 50-відсоткова знижка оплати за житлово-комунальні послуги та послуги зв’язку (якщо в родині троє й більше дітей).
• Позачергове надання житла із соціального фонду та встановлення телефону.
• Безкоштовний проїзд в усіх видах транспорту, крім таксі, для дітей
• Безкоштовне навчання дітей у вузах та пільгове медичне обслуговування, куди входить і безкоштовне отримання ліків за рецептами лікарів.
• Додаткова відпустка на 10 - 17 днів матерям, які виховують п‘ятьох і більше дітей.



 
Автор: sokolov
Теги: пільги
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх