Приватизувати садибну ділянку можна безплатно

17.09.2009, 11:00 Переглядів: 1 782
Половина ділянок у приватному секторі не приватизована.
Геодезисти будуть завалені роботою

Держава заплатить за виготовлення документів, пов‘язаних із приватизацією садибних земельних ділянок. Але це стосується тільки тих громадян, які вже пройшли перший етап приватизації – отримали рішення ради щодо передачі землі у власність. Тим же, у кого такого рішення немає, доведеться платити за технічну документацію, як і раніше.

– Що коїться із приватизацією землі? Наша сім‘я отримала дозвіл на приватизацію. Чоловік пішов шукати фірму, яка виготовить документацію, щоб отримати Державний акт на землю. (Ми переписали собі весь перелік цих контор). Але ж фірми закриваються! Як же тепер бути? – запитує пенсіонерка Тетяна Іванівна.

Як з‘ясувалося, у світлі нової урядової постанови №844 від 5.08.09 приватні фірми, котрі займалися приватизацією землі (і готували документи за певну плату), залишаться без левового шматка роботи. Бо постанова передбачає безкоштовне оформлення документів на приватизацію земельних ділянок і видачу державних актів про право власності на них. Більше того, стягнення коштів із громадян за ці послуги держава забороняє, – так сказано у постанові. Але це – тільки для тих, хто пройшов так званий, перший етап приватизації.

– Близько 15 тисяч земельних ділянок (а це практично половина тих, що знаходяться у садибній забудові) на сьогодні не приватизовано, – пояснює Віталій Надоша, начальник управління Держкомзему у Кременчуці. – Процес приватизації відбувається з 1998 року. Людей «підштовхнули» до цього і більшість із них пройшла перший етап – тобто отримала дозвіл органу місцевого самоврядування на приватизацію. Далі частина людей продовжувала оформлювати документи, а інші зупинилися, вирішивши, що рішення ради вже гарантує власність на землю. Але вони не отримали основного документу – державного акту про право власності на землю. Раніше оформлення документів у приватних фірмах коштувало від 600 до півтори тисячі гривень. Тепер усі ці витрати бере на себе держава.

Уряд фінансує оформлення документів на приватизацію землі за рахунок коштів Стабілізаційного фонду. На місцеві органи влади покладається організація процесу спрощеного оформлення документів та безплатної видачі державних актів на право власності на земельні ділянки. Як підкреслила Тетяна Дворова, начальник відділу землекористування міськвиконкому, оформлення документів (від подачі громадянином заяви) займе не більше 30 днів – так передбачено постановою уряду.

З метою завершити приватизацію у короткий термін (до січня 2010 року) штат органів Держкомзему збільшать.

Якщо починати з «нуля» - тоді все одно платно

Якщо ви ще не отримали рішення ради про передачу земельної ділянки у власність (тобто не пройшли першого етапу приватизації), тоді вам доведеться платити за виготовлення технічної документації, як і раніше. Тобто – звернутися із цим питанням до організації, яка має ліцензію на проведення землевпорядних робіт. Після того, як вашу ділянку обміряють та опишуть – звертатися до органів влади у районах по рішення щодо передачі ділянки у власність.

Що потрібно від громадян

Прийом заяв громадян щодо безплатного оформлення та видачі державних актів на право власності на земельні ділянки, які перебувають у їхньому користуванні, буде проводитись за місцем розташування земельної ділянки:

Автозаводська районна рада, вул. 60-річчя Жовтня, 80, вівторок, четвер, з 13.00 до 17.00

Крюківська районна рада, вул. Івана Приходька, 90, каб. 210, середа з 13.00 до 17.00, п’ятниця з 13.00 до 16.00

Громадянам мати оригінали та копії документів:

• документ, що посвідчує особу;

• довіреність уповноваженої особи, якщо документи подає уповноважена особа громадянина України (нотаріально посвідчена копія);

• документ про присвоєння ідентифікаційного номеру;

• рішення органу місцевого самоврядування щодо передачі земельної ділянки у власність;

• свідоцтво про право на спадщину (нотаріально посвідчена копія) у разі необхідності.

(Інформація відділу землекористування міськвиконкому).



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх