Все краще – дітям!

1.10.2009, 21:47 Переглядів: 2 231
Для них створили і басейн, і автомістечко.
Містечко зробили за кілька днів. Залишилось його дообладнати – встановити світлофори, семафор та додаткові дорожні знаки
Фото: Дмитрий Бабец

29 вересня, на День міста у Кременчуці відкрили реабілітаційний блок у Центрі ранньої реабілітації дітей-інвалідів, що у Крюкові. А у парку Миру презентували автомістечко, де зможуть кататися школярі.

З горшка – на автівку

Поїздити на автівках, ну зовсім як дорослі, малеча зможе у парку Миру – тут встановили спеціальне автомістечко. На День міста його показали кременчужанам. Як каже заступник голови Автозаводського району Григорій Брижаха, це лише початок – майданчик дообладнають дорожніми знаками, світлофорами, зроблять зупинку, семафор, огорожу:

– Автомістечко створили для того, аби діти могли відпрацювати тут різні ситуації, що трапляються на дорогах: посадку-висадку пасажирів з автобусів або тролейбусів, кругові рухи, Т-образне перехрестя тощо. Буде встановлено 61 дорожній знак, є залізничний переїзд, велодоріжки, доріжки для пішоходів, регульовані та нерегульовані перехрестя. Діти зможуть їздити по трьох кільцях – мале, середнє, та велике, – каже пан Брижаха.

Поки що автомістечко не дообладнане – доріжки є, однак знаки встановлені тимчасові. Для автомістечка закупили 12 автомобілів і стільки ж велосипедів. Їздитимуть на них переважно старші групи дитсадків та школярі до четвертого класу – машинки занадто маленькі, аби витримати велику вагу. Старшокласники також зможуть взяти участь у роботі містечка, однак у якості «інспекторів ДАІ»:
– Містечко працюватиме по узгодженому графіку, школи про нього знатимуть і плануватимуть навчання, це буде безкоштовно. А на вихідних ми хочемо зробити його платним, аби за рахунок цього компенсувати частину витрат, – розповідає Григорій Брижаха.

У містечко вже вклали близько 300 тисяч гривень, залишилось ще 54 – коли знайдуться гроші, воно буде обладнане «по-повній». Пан Брижаха сподівається, що це станеться до кінця року.

Олена ЯРЕМКО

Це – Настя. А це – новенький басейн, життєво необхідний для реабілітації інвалідів-спинальників. Крім нього, реабілітаційний блок містить розкішний фізіотерапевтичний кабінет, а також масажний – з чудо-кріслом, що дозволяє зменшити навантаження на уражений хребет дитини. А ще кухню та ванні кімнати, де діти вчитимуться доглядати за собою та якось вправлятися з їжею. Тренажери та інше спеціалізоване начиння реабілітаційного блоку оплатив обласний Фонд соціального захисту інвалідів. І коштувало це майже півмільйона гривень.
Фото: Дмитрий Бабец

Маленькі інваліди таки отримали басейн!

Центр ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів існує у Кременчуці з 2002 року. Щодня зранку мами приводять сюди маленьких інвалідів. Директор Центру Надія Колесник визначає завдання Центру так:

– Наша мета – навчити дитину з особливими потребами спілкуватися з людьми, адаптуватися у житті та доглядати за собою самотужки – адже колись мами не стане. Ми прагнемо, щоб наші вихованці виросли самостійними людьми. Бо інакше як вони житимуть?

Мета, як бачите, благородна. Але реалізувати її важко. Крім соціальної реабілітації, вихованцям Центру конче необхідна фізична реабілітація. І чим раніше її почати, тим більше шансів у дитини на пристойне життя. А реабілітаційний блок кременчуцького Центру все будували і ніяк не могли добудувати довгих два роки – у влади не знаходилось грошей на малих інвалідів. Увесь цей час мами возили малюків на фізичну реабілітацію до Києва, Трускавця та Дніпропетровська. Нарешті, у липні поточного року міський голова пан Глухов заявив, що дитячий реабілітаційний блок добудують у вересні, до Дня міста. А гроші дасть супермаркет «Білла» – 395 тисяч гривень, які супермаркет мав сплатити місту за отриману земельну ділянку та право на будівництво («ТЪ» №28). Втім, через два тижні стало відомо, що обіцяні гроші (395 тисяч) «Білла» вже перерахувала футбольному клубу «Кремінь» на будівництво стадіону в Міському саду. І міський голова пан Глухов на таке погодився. Бо його про це наполегливо попросив пан Бабаєв – народний депутат України та почесний президент ФК «Кремінь» («ТЪ» №№30; 31). Депутати міської ради теж погодились передати футболістам обіцяні дітям гроші. Рішення провели через сесію міськради. І хворі діти залишились без грошей.

Утім, це – історія зі щасливим фіналом. Влада та бізнес продемонстрували чудеса конструктивності. Міський голова провів переговори з керівництвом «Білли» і переконав їх дати трохи грошиків не лише футболістам, а й дітям-інвалідам. А депутат міськради та керівник компанії «КременчукЖитлобуд» пан Шевчук узявся завершити будівництво та особисто присягнувся «Телеграфу», що для дітей усе зробить якісно та швидко. Ми раді повідомити, що так воно і вийшло. Директор Центру пані Колесник засвідчила, що будівельні роботи проведені «на п’ять балів». Як і обіцяли, блок відкрили 29 вересня. Маленьких інвалідів та їхніх мам вітали міський голова, голова Крюківського райвиконкому, віце-губернатор пані Мякушко та народний депутат Бабаєв. Він схвильовано привітав присутніх та заявив: «Сила влади не в тому, скільки у Кременчуці відкрито супермаркетів, а скільки відкрито отаких Центрів!» Ми просльозились.

Лариса АРТЕМЕНКО



 
Автор: editor
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх