У захворюванні дітей на дизентерію винні сосиски

8.10.2009, 10:39 Переглядів: 2 528
Епідрозслідування дійшло висновку, що вони були ймовірним фактором розповсюдження інфекції.
Хоч щось добре: харчоблок гімназії №6 ремонтують. На інші школи грошей ще не знайшли.
Фото: Дмитрий Бабец

Звільнення заступника завідувача міським відділом охорони здоров‘я і купа доган... Так поплатилися посадові особи за масове захворювання дітей гімназії №6 на дизентерію. Санлікарі звинувачують харчоблок цієї школи. Зараз він закритий на ремонт. У той же час облСЕС хоче закрити й харчоблоки інших шкіл, які не відповідають санітарним вимогам.

2 жовтня у виконкомі засідала надзвичайна протиепідемічна комісія (НПК) за підсумками масового захворювання на дизентерію учнів гімназії № 6. Оприлюднені результати епідрозслідування. Комісія дійшла висновку, що інфекція поширилася з харчоблоку, а зокрема, «винні», забруднені збудником дизентерії, сосиски. Носієм міг бути працівник кухні. Щоправда, за результатами бактеріальних посівів носія так і не виявили. Але, взявши аналіз крові на антитіла до збудника дизентерії, виявили наявність антитіл у однієї з працівниць. Як пояснила «Телеграфу» Наталія Горбенко, заступник головного санлікаря області, це свідчить про те, що дана людина могла або бути носієм, або перехворіти на дизентерію у легкій формі.

Проте в тексті висновків епідрозслідування двічі зустрічається слово «ймовірно», що і викликало недовіру міської влади до цього документу.

– У рішенні НПК ми повинні записати, що СЕС за два тижні не виявила джерела забруднення, - заявив мер Микола Глухов. (Повний текст висновків епідрозслідування - на нашому сайті www.telegraf.in.ua).

Кого покарали

Достроково розірвати контракт із заступником начальника міського відділу охорони здоров‘я Анатолієм Штирбою – такий пункт містить рішення НПК. Під час спалаху дизентерії пан Штирба виконував обов‘язки начальника. Міський голова Микола Глухов вважає, що він не організував належним чином роботу 16 вересня – у перший день, коли до лікарні почали поступати діти. Мер каже, що керівника міськздороввідділу не було на місці. Освітянські керівники отримали догани, а саме: Геннадій Москалик – начальник управління освіти, Олена Шаповал – директор гімназії №6, Валерій Лобода – заступник начальника управління освіти (він був головою комісії з прийняття шкіл перед початком навчального року). Зі свого боку, Віктор Акімов, головний санітарний лікар Кременчука, оголосив про те, що дисциплінарні стягнення отримав увесь керівний склад санстанції. Обласна СЕС ставить питання про зняття з посади самого Віктора Акімова та начальника відділення гігієни дітей і школярів Ольги Ямпольської.

Сам сказав 

Василь ХОМЕНКО, віце-мер (під час засідання НПК, висловлюючи недовіру до висновків епідрозслідування):
– Шукали «бабу Клаву» ... І взагалі, щоб захворіло 100 дітей, потрібно було, ви­бачте, їсти ложками з одного місця…

В тему

ОблСЕС рекомендує закрити в кременчуцьких школах харчоблоки, що не відповідають санітарним вимогам.

Скільки харчоблоків потрібно закрити - повинна визначити міська СЕС, провівши перевірки за вказівкою обласного начальства. Проте, якщо розібратися, практично всі харчоблоки шкіл не відповідають вимогам. Про це говорили на засіданні НПК.

– Харчоблоки у школах були побудовані як «доготовочні» пункти, і в той же час існував комбінат шкільного харчування, - підкреслив головний санітарний лікар міста Віктор Акімов.

Тобто, раніше на харчоблоках не чистили картоплю, не обробляли м‘ясо - все це надходило вже підготовленим до приготування. На даний же час база колишнього комбінату шкільного харчування здана в оренду підприємству «Діадема», яке є постачальником продуктів у школи. Віктор Акімов висловився за відродження функцій комбінату шкільного харчування – в особі тієї ж «Діадеми». Проте мер заявив, що цю проблему місто зараз не вирішить, і цей пункт не внесли до рішення НПК.

Крім того, облСЕС вимагає відновити централізоване гаряче водопостачання в школах. На сьогодні у закладах освіти використовують бойлери. Геннадій Москалик, начальник управління освіти, зазначив, що цей пункт теж виконати неможливо: труби централізованого гарячого водопостачання давно стали непридатними.

Тож як убезпечити дітей від дизентерії? Питання про приведення до ладу харчоблоків зависло в повітрі й залишилося не вирішеним.



 
Теги: сосиски
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх