На ранок 21 жовтня 14 будинків у Кременчуці не опалювалися

22.10.2009, 18:09 Переглядів: 2 288
Із них 11 – це «покарані» за борги ОСББ.
Маленький Андрійко – заручник договірних відносин “дорослих організацій”
Фото: Дмитрий Бабец

Міська влада та постачальники тепла розпочали опалювальний сезон із шантажу. Населенню пригрозили, що не ввімкнуть опалення будинкам-боржникам, доки ті не почнуть активно гасити борги. 20 жовтня КП «Теплоенерго» таки зглянулося на замерзлих кременчужан, і опалення подали всім. У той же час ВАТ «Полтаваобленерго» продовжило «пресувати» об‘єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Маленький Андрій ходить по квартирі одягнений, як капуста. Його старший брат Богдан теж гріється у двох светрах. «Почесне місце» у квартирі займає електричний обігрівач.

– Зазвичай ставимо обігрівач у коридорі, щоб хоч трохи тепло по всій квартирі розходилося. Діти постійно одягнені, бабуся-інвалід – теж лежить закутана і мерзне. Андрійка й на ніч одягаю у теплу кофтину та штанці, та все одно він мерзне вночі, – скаржиться мати хлопчаків Вікторія Лозенко.

19 жовтня у ОСББ-45, що на вулиці Тельмана, 16, опалення ще не ввімкнули. При цьому й не було надії, що тепло підключать у найближчі дні. Біля під‘їзду будинку на загальні збори зібралося десь із 35 обурених мешканців. Голова ОСББ Олександра Журавльова радилася із людьми, що ж робити далі. Як виявляється, будинок потерпає навіть не за борги мешканців, а за борги держави перед постачальником тепла. «Полтаваобленерго» згадало про ці кошти через сім років.

– Поточних боргів за тепло у нашого будинку немає, – розповідає Олександра Журавльова. – А сума 4617 гривень накопичилася з 2000 по 2002 рік. Це не виплачена за наше ОСББ компенсація від держави по пільгах учасникам Великої Вітчизняної війни. Вони мали надійти через виконком. Але управління праці та соціального захисту населення відрапортувало, що грошей немає. Чому ж «Полтаваобленерго» вважає, що це наш борг?

– У 2007 році обіцяли ці кошти віддати. Я почала оформляти документи, та гроші так і не повернули, – доповнює Валентина Бахметьєва, колишній голова ОСББ.

Не лише у цьому будинку опалювальний сезон затримався. Мерія офіційно відводила на пуск тепла три дні: з 15 по 17 жовтня. Але, за даними служби 1563 (відділ контролю за оперативною обстановкою в місті), 19 жовтня у Кременчуці ще мерзло 106 будинків. Причому 74 із цього списку – якраз ОСББ. Віце-мер Микола Порицький заявив на нараді у виконкомі, що постачальники тепла не підключать його будинкам-боржникам. Та врешті 20 жовтня КП «Теплоенерго», трохи полякавши неплатників, таки підключило й ОСББ, за винятком одного будинку на Лейтенанта Дніпрова, який технічно не був готовий до пуску тепла. Проте «Полтаваобленерго» продовжувало вибивати борги холодним «вихованням». На ранок 21 жовтня ще 11 ОСББ були без тепла через заборгованість.

Коментарі

Людмила РЕВЕГА, начальник управління праці та соціального захисту населення Крюківського району (у 2003-2004 роках саме цей орган займався питанням відшкодування пільг за тепло і гарячу воду всіх міських ОСББ):

– Борги по пільгах ОСББ не були нам передані і не обліковувались за бухгалтерським обліком. Річ у тім, що свого часу ВАТ «Полтаваобленерго» не приймало розрахунки від ОСББ щодо їх пільговиків, щоб виставити їх на відшкодування управлінню праці та соціального захисту населення. До суду «Полтаваобленерго» теж не зверталося. Тепер же вирішувати це питання немає юридичних підстав. Строк позовної давності складає три роки, і він вичерпався. Тому ВАТ «Полтаваобленерго» не може пред‘явити цю заборгованість до відшкодування і тим більше, мотивувати цим непідключення тепла. Якщо питання не вирішиться шляхом переговорів, ОСББ може через суд вимагати підключення тепла.

Ігор ПЕТРУСЬ, заступник начальника Кременчуцької філії ВАТ «Полтаваобленерго»:

– Проблем із подачею тепла цього року немає. Ми готові йти назустріч всім представникам ОСББ, де складені графіки погашення заборгованості і є позитивна динаміка погашення. Якщо немає приросту заборгованості, ми підключаємо ОСББ навіть якщо є борги за минулі роки. Головам правління ОСББ треба підходити особисто і вирішувати питання в «Полтаваобленерго». Боржників стало менше, однак і зараз 11 ОСББ ще не підключені до теплопостачання через борги, з них у восьми будинках відключена і гаряча вода.

P.S. Як повідомила Олександра Журавльова, 21 жовтня, після втручання «Телеграфа», керівництво ВАТ «Полтаваобленерго» згодилося подати тепло. Питання того, хто ж заплатить за пільговиків, за словами пані Журавльової, вирішуватиметься у суді.



 
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх