Нові норми на воду розрахують до кінця року

29.10.2009, 19:36 Переглядів: 5 212
Науковці дослідять, скільки насправді п‘ють та ллють кременчужани..
Монументальні дядьки лагодять трубу. Навіть пам‘ятник увічнює витоки води і наших грошей

Зараз норма на воду – хоч залийся. Кременчуцька сім‘я з чотирьох осіб (якщо не має лічильників) платить водоканалу в рік за ціле озеро – десь таке, як у Міському саду. Насправді ж норму, як належить, ніхто не розраховував. Міська влада обіцяє, що це буде зроблено до кінця року.

Чи адекватні діючі у Кременчуці норми на воду на одну людину? І куди ж витікає вода? Ці питання неодноразово обговорювали читачі.

– У нас, на вулиці Гаєвського, три тижні з пориву текла вода. Коли приїхала аварійна з водоканалу, одна наївна бабулька їм каже –що ж ви, синки, так довго їхали? Це ж ваші гроші витікають. На що цей ж… водоканалівскій відповів: «Це не наші гроші бабцю, це ваші гроші…

(www.telegraf.in.ua).

На даний час у нашому місті дев‘ять різних норм на воду, затверджених виконкомом. Найменша – у гуртожитках без душових – 60 літрів на добу (1,8м3 на місяць). Ми ж зупинимося на нормах для благоустроєного житла (якого найбільше у Кременчуці). Так, для квартир і будинків із газовими колонками для підігріву води норма на воду складає 230 літрів на добу (6,9м3). Натомість, якщо є централізоване гаряче водопостачання, тоді норма споживання всієї води складає вже 350 літрів на добу (10,5м3 на місяць: 6,9 на холодну та 3,15 на гарячу). За всю спожиту воду ми платимо водоканалу, а теплопостачальникам – лише за підігрів. Виникає питання: невже людина, яка має вдома колонку або бойлер, миється менше, ніж та, що має централізовану подачу води? Чи то зайві тонни води «утікають», бо людина чекає, доки ж стече із крана прохолодна вода і потече гаряча та ще й платить за це зі свого гаманця?

Порахуємо по-іншому. 350 літрів на добу вистачить прийняти ванну (200-250 літрів, бо по вінця ніхто не набирає) і вилити ще 10-15 великих відер у каналізацію. І так щодня. Тож за рік сім‘я з чотирьох осіб за нормою випиває та виливає 504 тонни води! (1м3 це і є тонна). А це приблизно дорівнює такому озерцю, як Гарячка у Міському саду…

Керівництво водоканалу підтвердило, що норми споживання води не переглядалися з 2000 року. Між тим, у 2005 році Кабмін затвердив нову методику розрахунків норм споживання води. Їх мають розраховувати на замовлення місцевої влади спеціальні наукові інститути. За методикою, враховується багато чинників. Зокрема, обов‘язковими є заміри у контрольних точках (у квартирах за показаннями водомірів). Потім середнє споживання вираховується на підставі цих даних. Так повинно бути. Але коли ж буде?

Коментар

Катерина БУТЕНКО, заступник начальника УЖКГ:

– У минулому році з міського бюджету було виділено 20 тисяч гривень на розрахунок норм водопостачання, у цьому році – 25 тисяч гривень. Виконком уклав угоду з Харківською академією ЖКГ. Термін її дії – до кінця 2009 року. Тобто до цього часу науковці мають представити нові норми. Але на їх затвердження виконкомом ще піде час, це справа не одного дня.

P.S. Доки адекватну норму не розробили і не ввели, є один вихід, щоб не платити зайвого – встановити лічильники.

Норми споживання води в інших містах

Київ 9 м3

Дніпропетровськ 9,12

Луганськ 12

Ізмаїл (Одеська обл.) 6,9*

Краматорськ (Донецька обл.) 9

Павлоград 6,6*

Мелітополь 6,4*

Дніпродзержинськ 8

*Централізоване гаряче водопостачання відсутнє в усьому місті.

(Дані отримані від колег-журналістів у регіонах).



 
Теги: норми вода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх