«Невже знову гряде ера кіосків?!»

29.10.2009, 19:29 Переглядів: 2 114
До мерії вже подали заяви на встановлення 100 кіосків. І це не межа….
Холодильники кіоску на зупинці «Меморіал «Вічно живим» перекивають прохід по пішохідній зоні
Фото: Дмитрий Бабец

У місті знову «бум» на встановлення лотків та кіосків. Через те, що уряд спростив процедуру їхнього розміщення, мерію «закидали» відповідними заявками. Цим стурбована і влада, і міські депутати. Вони пропонують розробити правила встановлення кіосків та провести їх інвентаризацію.

Мерію закидають заявами щодо встановлення лотків та кіосків. Це сталось після того, як Кабмін прийняв спрощену процедуру оформлення на такі об’єкти. Заявки від бажаючих встановити кіоск чи лоток міські обранці розглядали у вівторок 27 жовтня – вони дали дозволи на розміщення 23-х таких об’єктів на вулицях Кременчука. І лише одному підприємцю, що забажав торгувати їжею швидкого харчування на вулиці Першотравневій, депутати відмовили.

На сесії стало зрозумілим, що депутати, і посадовці шоковані тим, чому так багато заявок їм надійшло і що кіоски знов заполонять вулиці міста:

– У нас в управлінні архітектури знаходиться зараз 100 заяв на кіоски. 25 заяв є лише від одного підприємця, – заявив головний архітектор міста Віктор Труш.

– Невже знову гряде ера кіосків?! Їх треба проінвентаризувати, – сказав депутат Ігор Кушнір.

Депутат Юрій Гриценко заявив, що потрібно розробити правила встановлення кіосків, де прописати «умови, чим можна торгувати в кіоску і за скільки метрів від вікон житлових будинків він може стояти». Депутати погодилися із цими пропозиціями.

Міський голова Микола Глухов нагадав депутатам, що в 2007 році в мерії вже розробляли регуляторний акт щодо встановлення кіосків. Однак тоді його так і не ухвалили.

– Думаю нам слід повернутися до тих правил. В них було чітко прописано, де і як можна ставити кіоски. Тоді пропонувалося не дозволяти ставити кіоски на перезавантажених центральних магістралях, там, де вони перекривають дорогу пішоходам, ставити неподалік від магазинів, що торгують аналогічним товаром, – сказав мер.

Про те, що кіоски пережиток часів розпаду СРСР і безвладдя, згадав і нардеп Олег Бабаєв. Він також проти кіосків і мотивує це тим, що в них не завжди дотримуються санітарних норм:

– Треба залишити кіоски преси, тютюну та жуйки, – заявив нардеп.

Чому кіоски ростуть як гриби?

– Раніше кіоск поставити було неможливо, бо землю під нього треба було виграти на аукціоні. Аукціони не проводилися, бо не було умов та порядку їх проведення. Тепер все спрощено і пішов вал. Зараз ми можемо підприємцям відмовити, тільки якщо встановлення кіоску не погодить пожежна служба, чи він не відповідатиме державно-будівельним нормам, чи правилам забудови міста і його генплану. Депутати ж хочуть ввести ще й інші обмеження. Це будуть сугубо міські правила, – заявила заступник головного архітектора міста Олександра Волощенко.

«Депутати лобіюють власні інтереси»

Поміж тим власники кіосків заявляють – їхню діяльність депутати обмежують через те, що депутати лобіюють власні бізнес-інтереси:
– Вони хочуть закрутити нам гайки, аби всі ходили до їх магазинів та скуплялися лише там, –сказав підприємець, що має кіоск із продажу продтоварів у центрі міста. І додав, що готовий вийти на акцію протесту під стіни виконкому, лише б тільки не закрили його бізнес і він в умовах кризи не залишився без коштів на проживання.

– А особисто мені дуже подобаються кіоски, – захищає їх жителька Молодіжного Вікторія. – У мене є прямо під вікном, продається все – і молоко, і хліб, і пиво, і до пива, і солодощі…І працює цілодобово. А вночі спробуйте у мене на Молодіжному, знайдіть цілодобовий нормальний магазин, треба пертись хтозна куди…

Де згодом з’являться кіоски

• На зупинці «Ново-Іванівка» (кіоск для реалізації продтоварів буде вбудований у зупинку)

• На зупинці «Вадима Бойка» (кіоск для реалізації продтоварів буде вбудований у зупинку)

• Кіоск із продажу продтоварів поруч з буд. 5 по пр. 50-річчя Жовтня

• Кіоск із продажу продтоварів поруч з буд. 4 по вул.. Воровського

• Кіоск із продажу продтоварів поруч з буд. 51 по 50-річчя Жовтня

• Кіоски із продажу «швидкої їжі: Олега Кошового, 7; Першотравнева. 1; Пролетарська, 51.

• Кіоски хлібокомбінату з продажу хліба та молокопродуктів: в районі ринку «Аврора» та на зупинці «Пивзавод».



 
Автор: bulashev
Теги: кіоск
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх