Кременчук злякався «свинячого гриппу»

5.11.2009, 17:51 Переглядів: 1 720
На вулицях з’явились люди у масках, у аптеках розгребли всі ліки, а лимони та часник – тепер дефіцит..
Станом на ранок, 4 листопада, в Україні від грипу померла 81 людина. З них лише 14 випадків – «свинячий грип», померлих – троє. Інші смерті – від пневмонії.

Люди у паніці, що до нас іде смертельний вірус. Лікарі заспокоюють і кажуть, що приготувались зустріти заразу.

У середині минулого тижня звістка про те, що на Західній Україні лютує грип, а в аптеках не має потрібних ліків і люди помирають десятками, посіяла у Кременчуці паніку. Вже у п’ятницю черги в аптеках були космічні, а за вихідні люди «змели» з аптечних прилавків усе. Місце улюблених розважальних серіалів зайняли випуски новин, люди припали до екранів: чим більше дивишся, тим стає страшніше. У понеділок у магазинах зникли лимони й часник, якщо їх і продають – то по цінах, що стали позахмарними. У супермаркетах, на ринках, у держустановах та просто на вулиці з’явилися люди у марлевих пов’язках. Медики заспокоюють – приводу для паніки немає, Полтавщину свинячий грип поки що минає. Однак профзаходи – не зайві.

– Хоча у нас немає цього, ми маємо бути готові. Стріли націлені на Полтавщину через Кіровоградську та Черкаську області. Я думаю, що рано чи пізно до нас прийде ця інфекція, в якій тільки кількості – не знаю, – зазначив головний санітарний лікар Кременчука Віктор Акімов.

Поки що захворюваність на грип та ГРВІ не досягла свого піку. Хоча крокує до нього швидкими темпами. І не лише через те, що хворих багато, зазначають санлікарі. А ще й тому, що тепер, при найменшій застуді, яку раніше кременчужани лікували вдома, тепер біжать до лікарів. Тому зараз вдічі більше кремнечужан звертаються до лікарів. Та до епідеміологічного порогу Кременчук ще не дійшов – залишилось 9,6%

Ліки від «свинячого грипу» привезли у Кременчук

Медики готуються зустріти грип. Хворих дітей доставлятимуть в інфекційне відділення дитячої лікарні, дорослих – в інфекційне при четвертій міськлікарні. До цього відділення завезли обладнання для інтенсивної терапії. Кременчуку виділили 240 упаковок препарату «Таміфлю», який бореться із даним штамом грипу (A/H1N1). Начальник міськздороввідділу Валерій Литвиненко каже, цього достатньо, ліки безкоштовно видаватимуть хворим, що перебуватимуть у середньому та важкому стані. Якщо буде потрібно, у місті створять чотири додаткові бригади «швидкої допомоги». А якщо для хворих знадобляться додаткові ліжка, реформують п‘яту міськлікарню.

Ви лікар? От і рятуйте себе сам!

Маски розібрали в аптеках у перші ж дні паніки. Однак кременчужани масово одягати їх не поспішають:

– Продано 40 тисяч пов‘язок на 230 тисяч чоловік у місті. Це кожний шостий має бути у масці. Ви їх бачите? – обурювався віце-мер Володимир Онищенко.

Для працівників комунальних установ, маршрутників, ЖЕПів маски шиють у ПТУ №5. Їм замовили 30 тисяч пов‘язок. Однак директор цього закладу на одній із нарад поскаржився, що їм не дали ані нитки, ані резинки.

– Сказали шити. Із чого шити? – обурився він.

Кременчужанам посадовці радять купляти марлю чи бинти й робити маски самостійно. До речі, однієї маски на день не вистачить – її потрібно змінювати кожні чотири години, а потім прати та прасувати, зазначає начальник міськздороввідділу Кременчука Валерій Литвиненко.

Найменш захищені від зарази лікарі – марлевими пов‘язками та гумовими рукавичками їх забезпечили. Однак це не надто надійний засіб проти вірусу. Їм обіцяють зробити щеплення, якщо з‘явиться вакцина, але чи з‘явиться, і чи допоможе...

«Ніяка це не легенева чума!»

Уже на початку цього тижня місто заполонили чутки про те, що вірусна пневмонія, від якої найбільше помирають люди, «згораючи» за кілька днів, насправді «легенева чума». Люди телефонували один одному і розповідали, що знайомі медики рекомендували купити «тетрациклін», він від чуми, і це допоможе врятуватись від зарази. Мабуть, тому цей препарат зник із аптек. Головний лікар міста Валерій Литвиненко відмовився коментувати, чи схожі симптом тієї пневмонії на чуму, а завідувач інфекційним відділенням четвертої міськлікарні Ірина Ліфанова ці чутки спростувала.

– Ніякої легеневої чуми немає. Це вірусна пневмонія, тому, як і при будь-якій пневмонії, головне, вчасно звернутися до лікарів, – зазначила вона. І додала, що до лікування чуми «Тетрациклін» відношення не має.

Не вірить у чуму й лікар-імунолог Леонід Воробйов:

– Хтось на розтині побачив атиповий перебіг, ця інформація пройшла далі. Якби це була чума, то це з’ясувалося б ще при перших смертях і були б застосовані жорсткі карантинні заходи. Значить, у влади – інша інформація, і до чуми ніякого відношення не має.



 
Автор: editor
Теги: маски
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх