Новий рік – за партою

26.11.2009, 08:12 Переглядів: 2 252
Цього тижня учні пішли до школи наздоганяти згаяний через грип учбовий матеріал..
Учителям доводиться викладати у масках
Фото: Дмитрий Бабец

Однак тепер на них чекає ноу-хау – вчителі викладатимуть у захисних масках, школярі мірятимуть температуру прямо на уроках, а за партами сидітимуть до останнього дня року – 31 грудня.

Ще немає восьмої, а біля школи №19 – метушня та галас. Після трьо-тижневої перерви діти поспішають на заняття. Біля головного входу не протовпитися – батьки дають настанови малечі, старшокласники групками обговорюють, що не проти б ще поваляти дурня вдома. У шкільному коридорі ажіотаж. Тут і медсестра, і вчителі, і директор – їм потрібно відсіяти хворих дітей від здорових та відправити весь цей строкатий натовп у класи.

–Температура, нежить, скарги, – вигукує медичний працівник. Повз неї проходять одразу кілька малят, із широко розплющеними очима. На здоров‘я ніхто не скаржиться. Такий метод огляду хворих видається нам малоефективним, проте іншого у освітян немає:

– А як інакше – 700 чоловік. Всім на заняття потрібно, – пояснює директор школи Андрій Пашедін.

Усі дорослі – у захисних масках. Ходити у них повинні й старшокласники.

– Тьху, так незручно, – зізнається нам одна із учениць. – Я коли кліпаю очима, вії за маску зачіпаються. І дихати важко, постійно хочеться її здерти.

Вчителям ще гірше. У масках їм поки що доведеться викладати, а це ой як незручно! Добре, хоча б за власні кошти купляти їх не треба – освітян забезпечила захисними пов‘язками одна з політпартій. Щоправда, пов‘язки трикотажні, і, схоже, більше захищають від будівельного пилу, ніж від вірусів.

Міські посадовці переймаються тим, що батьки, які втомились за місяць від своїх дітей, можуть навіть хворих випхати до шкіл та дитсадків, а це призведе до підйому захворюваності. Тому за дитячим здоров‘ям – підсилений контроль. Наприклад, температуру школярів мірятимуть прямо на уроках.

– У нас є 30 термометрів, їх роздадуть на клас, діти поміряють температуру, медпрацівник відслідкує результат, – пояснює директор школи №19. – Потім термометри – у спецрозчин на 15 хвилин – і в інший клас.

А от педіатрів, яких обіцяли на початку тижня розіслати по школах та дитсадках, не вистачає:

– Ага, щас! Дочекалась я педіатра. Ніхто так і не прийшов, я сама подивилась на двох діток, що шморгають носом і відправила їх із батьками додому. Сама не проконтролюю – толку не буде, – скаржиться вихователька дитсадка Юлія.

Ну а для тих, хто не надто любить фізкультуру, добра новина. Заняття проходитимуть у півсили. Як каже начальник міськуправління освіти, навантаження буде як у спецгрупах, а займатимуться школярі лише у приміщеннях.

Суботи – необов‘язкові

Через надто довгі канікули дітям доведеться вчитись до останнього – за парти вони сядуть і 31 грудня. Звичайно ж, це прикро для вчителів – вони, як правило, цього дня готують святкову вечерю для родини. Однак є й добра новина – як каже начальник міськуправління освіти Геннадій Москалик, зимові канікули не уріжуть, школярі гулятимуть із 1 по 10 січня. А от із цієї суботи, 28 листопада, школи наздоганятимуть учбовий матеріал. Щоправда, суботні відпрацювання – необов‘язкові, зазначає пан Москалик. Кожна школа, клас самі визначатимуть, із яких предметів і коли їм потрібні додаткові консультації.

– Це для тих, хто готується до олімпіади, до МАНу, хто не засвоїв якийсь матеріал, має питання, – каже начальник управління освіти.
Однак учням не варто дуже засмучуватись через канікули, що скінчились. Санлікарі говорять, що якщо до нас прийде друга хвиля грипу, ймовірно, знов доведеться вводити карантин.



 
Автор: mudraya
Теги: грип
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх