Всім собакам – на перепис!

3.04.2010, 14:00 Переглядів: 5 365
Домашнім тваринам видадуть «паспорти», а собакам ще й жетони.
Майже як в американських поліцейських….

30 березня сесія міськради затвердила нові правила утримання тварин у місті. Які права дають братам нашим меншим і які обов’язки покладають на людей, аналізував «ТелеграфЪ».
Тепер не лише людському населенню, але й котам та собакам робитимуть перепис: на сесії міськради депутати затвердили нові «Правила утримання й поводження з тваринами в Кременчуці». Чинності вони набувають з першого липня, а розроблені відповідно до низки законів, перш за все «Про захист тварин від жорстокого поводження».
У принципі, «собачо-котячі» правила існували й раніше. Попередній документ теж передбачав: власник повинен отримувати ветеринарний паспорт на собаку чи кішку. Але фактично за виконанням цього правила ніхто не слідкував. На цей раз усе буде інакше, запевняє Олександр ПРЯДКО, заступник начальника управління житлово-комунального господарства. Крім ветеринарного паспорта, власник тварини має отримати на неї ще й реєстраційне  посвідчення. Собакам також видаватимуть жетони, які слід чіпляти на нашийник, коли ви вигулюєте свого улюбленця. Для котів жетони не передбачені.
Обов’язок реєструвати котів та собак тепер покладений на підприємство «Спецсервіс-Кременчук», яке нині опікується притулком для тварин, але не отримує на це гроші з бюджету.
– На наступний рік ми вперше закладемо фінансування з бюджету комунального підприємства «Спецсервіс-Кременчук». У штаті його будуть працівники, які ходитимуть по домівках та пропонуватимуть власникам тварин зареєструвати їх, – коментує Олександр Прядко. – Для цього людина повинна буде надати свій паспорт.
Коли нові Правила ще були «в роботі», пропонувалося внести у них пункт, що встановлює обмеження: дозволити тримати за згодою всіх членів сім‘ї тільки одного собаку та одного кота. Кременчуцьких любителів тварин дана звістка прямо-таки обурила. Вони аж почали телефонувати до редакції «Телеграфу» та висловлюватися. Мовляв, куди ж дівати чотирилапу братію? Не для того прихистили, щоб потім позбавлятися. Заспокоїмо сумлінних господарів: такого пункту у затверджених Правилах немає. Кількість собак і котів «на душу населення» ніхто не обмежує. Однак у Правилах є й інші нюанси, на які слід звернути увагу власникам тварин.

Обмеження для бійцівських собак
УЖКГ пропонувало заборонити тримати у місті собак агресивних порід (пітбультер’єр, кавказька вівчарка, ротвейлер та інші). Однак українське законодавство не містить заборони на таких собак. І врешті  депутати змінили пункт Правил. Остаточний варіант такий: тримати собак згаданих  порід дозволено. Але вигулювати їх можна лише на повідку та у наморднику. (У тому числі в спеціальних місцях для вигулу собак, де менш агресивні породи можуть бігати вільно). А собачі бої – заборонені.

Наталія СЛАВА, керівник міжнародної організації «Кінологія» у Кременчуці:
– Ми згодні із забороною собачих боїв. А щодо агресивних собак є досвід Києва, Дніпропетровська. Там прийняті  Правила утримання, які передбачають, що собаки агресивних порід повинні бути обов’язково зареєстровані у клубі, і тоді клуб несе відповідальність за собаку. По-друге, клуб зобов’язує власників собак агресивних порід проходити курс дресури – без цього собак не допускають ні до в’язки, ні до виставок тощо. Тобто методи впливу все ж є. П’ять років тому ми привезли зразок цих правил з Німеччини. Але розробники правил у Кременчуці їх не врахували. І, до речі, навіть не запросили на сесію представників зареєстрованих у місті кінологічних організацій.

Не тільки перепишуть, але й розшукають

Реєстрація тварин буде проводитися підприємством «Спецсервіс-Кременчук», що розташоване за адресою: вулиця Горького, 48/75 (там же, де й КАТП-1628). Або за місцем проживання власника (за графіком, який складе підприємство). «Спецсервіс» створює електронну базу даних тварин. Як зазначив Олександр Прядко, в подальшому це допоможе ідентифікувати тварину, якщо вона раптом загубиться у місті. А «Спецсервіс» надаватиме нову послугу – розшук домашніх улюбленців. Вона буде платною.

Оце так!

Нас дуже вразив один пункт Правил: про заборону громадянам відловлювати на вулицях міста тварин та привласнювати їх. (Право на відлов має знову-таки підприємство «Спецсервіс»). Але…Авторка цих рядків, наприклад, «привласнила» собі двох кошенят, знайдених на вулицях міста. Якби не привласнила – вешталися б нещасні без догляду, не кажучи вже про ветдопомогу та інше. А «Спецсервіс», за тими ж Правилами, має перетримувати тварину мінімум 7 днів. Далі, якщо тварину ніхто не візьме у сім‘ю (попередньо сплативши за її утримання у притулку) – її мають право «гуманно» знищувати: за допомогою ін’єкції. Тож нехай я буду першим порушником нових Правил, але скажу: дорогі кременчужани! Привласнюйте, будь ласка, бездомних тварин. А щоб усе було «за правилами» – кажіть, що ви їх не ловили, а вони самі до вас прийшли.   :)

На замітку

1 Домашні улюбленці мають право на достатнє «матеріальне забезпечення»: їжу, воду, умови проживання, ветеринарну допомогу і навіть контакти з собі подібними. Якщо господар не може виконати дані вимоги, відповідно до Правил, має передати тварину іншому господарю або до притулку.
2 Господарі повинні прибирати за своїми улюбленцями під час прогулянок. Ця вимога не нова, однак слідкувати за її дотриманням в УЖКГ обіцяють ретельніше. Як каже Олександр Прядко, працівники КП «Спецсервіс-Кременчук» періодично перевірятимуть дотримання правил вигулу тварин. На порушників складатимуть адмінпротоколи за порушення правил дотримання чистоти і порядку в місті. До речі, відповідно до змін, що набули чинності з січня 2010 року, мінімальний штраф за таке порушення на фізичних осіб складає 340 грн.
3 Забороняється самостійно ховати тварин у невідведених місцях. (У випадку смерті улюбленця слід звернутися до КП «Спецсервіс-Кременчук», яке наразі вирішує питання про спеціальний «собачий» цвинтар у місті.)
4 Не можна утримувати тварин без реєстраційних посвідчень, а також дарувати та продавати незареєстрованих котів та собак.
5 Не можна вигулювати собак особам, яким не виповнилося 14 років.
6 Заборонено використовувати собак для боїв, нацьковувати їх на інших тварин та на людей.



 
Автор: editor
Теги: собака
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх