Для тих, хто не дочув учора виття сирен: як діє система оповіщення у Кременчуці, що робити - інструкція

28.02.2022, 10:42 Переглядів: 25 913 Коментарів: 3

 

Враховуючи вчорашні запитання в чатах, «Кременчуцький ТелеграфЪ» зібрав для вас корисну та животворну інформацію

Учора, 28 лютого, у місті вперше вили сирени в умовах війни. Вони попереджали про повітряну загрозу. Зарубіть собі на носі: під час війни учбових сирен не буває. Але без паніки! З холодним розумом!

Почули сигнал тривоги – мерщій вмикайте радіо – та з речами на вихід у сховище. Беріть лише необхідне (не забувайте про воду та мінімальний запас їжі). Не гребіть величезні торби – не займайте місце у сховищі, де можуть рятуватися й інші люди.

У сховищі доведеться сидіти принаймні годину, до нового оповіщення ДСНС. Чому? Про це далі.

А якщо сирени «не довивають»?

Кременчужани у чатах скаржаться, що в деяких районах не чули сирен. Систему оповіщення швидко відлагодять, оперативні служби зрозуміли, де є нестиковки. Проте причиною того, що ви не чули, можуть бути щільні та добротні вікна. АЛЕ. Майте на увазі: сигнал сирени дублюється по радіо та по телебаченню. Більше того, після сирени слід ввімкнути радіо (чи телевізор на місцевому каналі) та послухати інформацію про характер загрози.

Тож якщо ви вчора ввечері не чули сирен, заради безпеки не вимикайте вдома радіо (слухати можна на телефоні, у комп’ютері), налаштовані на хвилі:

  • «Радіо Лтава» (УР-1) – 105.4 мГц
  • Радіо NRG g – 106.0 МГц
  • «Автохвиля» -  102.1 МГц
  • «Мелодія FM – 103.5 МГц.

Можна дивитися місцеві телеканали – «Візит», Кременчуцьку міську телерадіокомпанію (телеканал «Кременчук») – там теж транслюють сигнали.

Сигнал у телеграм

Щоб уникнути проблем з оповіщенням, у ДСНС створили окремі чати для територіальних громад у Телеграм. Там офіційно дублюється сигнал сирени. Хіба що вона не виє. Підпишіться і перевіряйте повідомлення. Ось чат Кременчука: https://t.me/sirena_kremenchuk

Окремий є для Полтави (тривога може не «накривати» всю область одразу). https://t.me/dsns_poltava_syrena

А ось канал «Кременчуцького Телеграфа» - ми теж пильнуємо сирену для вашої безпеки та сповіщаємо.

https://t.me/telegraf_kremenchuk

Порядок оповіщення (уточнено)

Як діє режим повітряної тривоги роз'яснив т.в.о директора Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Полтавської обласної військової адміністрації Віктор Стеблянко.

 

Оповіщення здійснює оперативний черговий цивільного захисту області, який чергує цілодобово. Оперативний черговий отримує інформацію з Києва. Залежно від вказівок центру, сигнал тривоги може йти як на всю область, так і на окремий населений пункт районного значення (за колишніми розподілами районів). Тобто тривога може бути в Полтаві чи Миргороді - але тихо у Кременчуці. 

  • 3 хвилини лунає сирена, одразу за якою по телебаченню та радіо передається голосове повідомлення про характер тривоги.
  • 1 годину діє режим «повітряної тривоги» - тобто 1 годину люди мають перебувати у сховищах (якщо немає нових ввідних для чергового). 
  • Покинути сховище можна лише при команді «відбій». Сирени при цьому не включають. Населення повідомляють через канали місцевого мовлення, оперативний черговий дає інформацію на радіо і телебачення. І її транслюють. З'явиться повідомлення про це й у телеграм (СИРЕНА Кременчук). 

Ще раз повторимо: не панікуйте, живіть, але пильнуйте! Усі вистоїмо. Усе буде Україна!

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

24
28 лютого 2022 10:58

Ув. редакция! Исправьте ошибку в ссылке на канал «Кременчуцького Телеграфа», там в конце точка и перенаправляет на главный сайт Телеграм.


2 1
23
28 лютого 2022 11:05

Цитата: dzksu

Ув. редакция! Исправьте ошибку в ссылке на канал «Кременчуцького Телеграфа», там в конце точка и перенаправляет на главный сайт Телеграм.

Дякую, поправила.


2 0
6
13 жовтня 2022 21:07

t.me/sirena_kremenchuk

название с неправильной транслитерацией


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх