Посол Австралії Меліса О'Рурк представила у Кременчуці виставку австралійських масок

24.09.2019, 17:18 Переглядів: 5 041

 

23 вересня у міській художній галереї відкрили експозицію «Еволюція: маски регіону Торресової протоки»

23 вересня у Кременчуцькій художній галереї відкрилася виставка «Еволюція: маски регіону Торресової протоки», яку представила сама Посол Австралії в Україні Меліса О'Рурк.


- Найкраще, що може робити Посол у країні своєї акредитації — це виїзджати у регіони, дивитися на різні куточки країни, зустрічатися з людьми та ділитися з ними своєю історією та культурою, - так почала свою промову Меліса О'Рурк.


Незвичайна назва виставки обумовлена тим, що вона демонструє мистецтво корінних громад Австралії, зокрема острів'ян Торресової протоки. Ця протока знаходиться між Північною Австралією та державою Папуа Нова Гвінея. Всього архіпелаг налічує 274 острови на території 4800 кв. км, проте не усі з них населені. Мова корінних мешканців островів настільки відрізняється від мови на континенті, що ті, хто живуть на «великій землі», не зрозуміли б аборигенів.


В Австралії багато корінних громад, які розвинули свою мову, культуру, традиції, танці. Одна з найбільш яскравих традицій регіону Торресової протоки — виготовлення та носіння гарно оздоблених масок. Сьогодні виготовлення цих масок є виразом культурного відродження, а сучасні митці вносять й сучасні тенденції у їхнє створення.


Пані Меліса О'Рурк пояснила, що такі маски корінні народи австралійських островів виготовляли для спеціальних церемоній, зумовлених місцевими традиціями. Наприклад, для виконання танцю або для обряду, коли людина досягає певного віку або помирає.


На виставці представили фотопанно робіт семи автралійських митців. Цю пересувну виставку підготував Національний музей Австралії у партнерстві з культурним центром «Габ Тітуї» та Міністерством закордонних справ та торгівлі Австралії.


Директорка Кременчуцької галереї наголосила, що саме завдяки таким виставкам відбувається єднання народів:


- Правду говорять, що поки політики домовляються, мистецтво вже діє. Саме мистецтво і обмін культурою — це одне з найпотужніших явищ, яке можуть зробити люди для налагодження співробітництва і дружніх контактів.


На питання присутніх, чи можна було б привезти оригінали масок, виявилося, що це надто дорого — аби транспортувати з Австралії одну таку, знадобилося б 50 тисяч доларів. Крім того, це небезпечно, адже маски дуже крихкі, і немає впевненості, що вони б доїхали у своєму первинному вигляді.


За проханням мера Віталія Малецького, який прибув на відкриття виставки, Посол Меліса О'Рурк провела для гостей галереї невеличку екскурсію експозицією. Вона розповіла, що такі маски виготовляють з природних речовин, наприклад, основою для однієї з них слугував панцир черепахи. Також вона поділилася кумедним випадком, коли маска настрашила людей:


- Одного разу я брала участь у вечері, на якій одна з таких масок була презентована на столі, і у багатьох людей виникли проблеми з тим, щоб приймати їжу.


 
Маска на кшталт цієї маски риби-пили налякала людей


За словами австралійського Посла, Україна та Австралія — дуже схожі країни, які мають великі площі, експортують зернові культури та цінують традиції предків. Проте наші країни досить віддалені, адже найкоротший шлях від України до Австралії займає 20 годин літаком.


Пані Меліса О'Рурк розповіла, що Посольство Австралії в Україні знаходиться в одному приміщенні з Посольством Канади. Проте, звичайно, в Австралії живе менше українців — 46 тисяч у порівнянні з 1 млн українців у Канаді.


Разом з Послом Мелісою О'Рурк на виставку прибула кременчужанка Анна Щербак, яка закінчила із золотою медаллю Кременчуцький ліцей №10 та зараз працює аналітиком у Посольстві Австралії. Анна під час виставки була у ролі перекладача, аби кременчужани могли порозумітися з Послом. Як сказав мер Віталій Малецький про Анну Щербак, «вона по суті є послом Кременчука в Австралії», а Посол жартома назвала дівчину «досить непоганим експортом Кременчука».


На час перебування виставки пані Меліса О'Рурк запропонувала провести ряд майстер-класів для дітей, щоб вони могли спробували виготовляти маски і малювати за допомогою природних матеріалів.


Наприкінці зустрічі кременчужани обмінялися подарунками із друзями з Австралії, а у гостей виставки була унікальна можливість продегустували ще й австралійські вина.


Крім того, пані Посол подарувала Кременчуку іграшку для новорічної ялинки. Вона виконана у сріблясто-білих кольорах, на ній — назва Австралії, зображення кенгуру та Сіднейської опери. Іграшку обов'язково розмістять на головній ялинці міста, коли святкуватимуть Новий рік. Тож узимку можна сміливо влаштувати челендж «Знайди автралійську іграшку на кременчуцькій ялинці».


Побачити фотопанно церемоніальних масок острів'ян Торресової протоки можна до 6 жовтня у міській художній галереї за адресою вул. Коцюбинського, 4.

Фото: Артем Коваленко
Автор: Катерина Турубара Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх