У Кременчуці з’явилася служба порятунку автомобілістів

30.05.2011, 08:30 Переглядів: 9 593
Її працівники БЕЗКОШТОВНО підвозять бензин, знаходять дешевший евакуатор та допомагають при ДТП.
Напис «POLICE» на автомобілях Служби порятунку не для забавки чи епатажу. Українці проходили практику із польськими поліцейськими і знають чим їхній статус відрізняється від статусу наших ДАІшників. «Наша міліція кинута на свавілля держави, – впевнені вони, – працівники ДАІ незахищені.

Громадська організація «Українська служба порятунку» (УСП) працює в нашій країні вже 15 років і має ні багато ні мало, а 98 тисяч членів. Щодня на дороги виїздить близько 4,5 тисяч волонтерів. Щоправда, переважна більшість – в Київській та Одеській областях. Відтепер же, представництво «авторятівників» з’явилося і в Кременчуці. Городяни могли побачити позашляховики із великими оранжевими сигнальними маяками та написом «POLICE». Дехто з кременчужан вже встиг подумати, що урядники перейменували міліцію в поліцію... Але насправді це просто громадська організація і до силових структур має досить опосередковане відношення.

Днями до нашого міста приїздили представники УСП з Києва. Вони проводили зустріч із працівниками відділу ДАІ – ділилися знаннями з надання невідкладної долікарняної допомоги, яким їх вчили в Кракові (Польща), після чого видали відповідні сертифікати.

– Ми займаємося наданням першої долікарняної, технічної, юридичної, психологічної допомоги людям, котрі потрапили в нештатні ситуації, ДТП, – розповідає Олександр Корнійчук, начальник Департаменту з питань транспорту та безпеки на автошляхах України УСП. – Ми все робимо безкоштовно. Якщо ми щось можемо зробити власними силами – робимо. Якщо ж потрібна стороння технічна допомога, наприклад, евакуатор, то ми можемо знайти його на 30% дешевше. Якщо потрібно – можемо підтягнути автомобіль, дати бензин, аби людина могла доїхати до заправки. Ми не беремо за це гроші, оскільки кожен може опинитися в такій ситуації.   

За словами пана Корнійчука, задача їхньої організації – максимально полегшити долю людини, котра потрапила в ДТП. Якщо, на щастя, не потрібна медична допомога – надається  психологічна. Адже розбилася машина і людина перебуває у шоці, не знає що робити, а вже підходить інспектор ДАІ... Ми підказуємо, що писати в протоколі, що підписувати, а що – ні. До цього ж робимо фото- та відеофіксацію.

– Бувають випадки, коли від людини відмахуються, – каже Олександр Корнійчук. – Наприклад, 40-тонна фура, завантажена яйцями, висіла над проваллям дві доби. Водій зателефонував до МНС, а йому відповіли: «Де ми вам знайдемо таку техніку, щоб вас зняти». Він зателефонував нашому диспетчеру. Ми передали повідомлення чоловіка на головну диспетчерську службу МНС. Через дві години водій нам вже розповів, що рятувальники приїхали і витягли його вантажівку. Знайшлися люди, засоби, рятівники не мають права відмовляти.

Громадські рятівники акцентують увагу саме на надання медичної допомоги.
– Поліцейський в інших країнах світу знає про першу допомогу більше, ніж в нас лікарі «швидкої», – каже Сергій Крамаренко, представник УСП в Кременчуці, – а на місці пригоди не завжди першими з’являються медики. Правила допомоги мають знати і пожежні, і міліція. Ми несемо цю інформацію тим, в кого її немає. Ми не стаємо на чиюсь сторону – ми просто допомагаємо.

– Медики часто не мають засобів для допомоги, – додає Олександр Корнійчук. – Ми ж комплектуємо ними свої аптечки. Тими самими шинами, комірцями. Були випадки, коли «швидка» хотіла витягати постраждалого з автомобіля, не накладаючи на шию шину, грубо порушуючи цим техніку безпеки.

Наразі Служба порятунку набирає волонтерів у Кременчуці.  
– Для нормальної роботи достатньо буде 10-12 чоловік, 5-6 автомобілів, – каже Сергій Крамаренко. – По двоє в Крюкові, Молодіжному, центрі, нагірній частині міста.

В УСП люди працюють в міру своїх можливостей – хтось 3 години на тиждень, хтось – дві години на місяць. Гроші за роботу ніхто не дає. Оскільки фінансування організації йде лише за рахунок членських внесків, то волонтерам можуть хіба що відшкодувати гроші за витрачений бензин. Кому цікаво допомагати людям на дорогах, телефонуйте – (063) 66-77-911.

Корисні контакти
(063) 66-77-911 (телефон «Служби порятунку» у Кременчуці)
(044) 33-22-911 (цілодобова всеукраїнська «гаряча лінія»)
Сайт організації: www.usp-ua.org



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх