Хліб дорожчати не буде

20.10.2005, 17:10 Переглядів: 2 255
Ціни на основні види хліба підвищуватися не будуть, хоча вартість окремих булочних виробів зросла через подорожчання допоміжної сировини. Хліб випікають уже з “нового” борошна – цього року зерна зібрали у два рази більше, ніж необхідно для того, щоб задовольнити потреби населення..
Незважаючи на гарний врожай і помірну ціну на зерно, виробники не збираються знижувати ціну на хліб. Кажуть – подорожчали інші складові і підприємства знову працюють собі у збиток

Міністр аграрної політики Олександр Баранівський не бачить підстав для підвищення ціни на хліб. Про це він повідомив 10 жовтня, під час 'круглого столу'. 'Цього року продовольчого зерна в Україні більше, ніж минулого. Ми маємо більше 12 млн. тонн при потребі 6,5 млн. тонн на рік – і хлібопекарі закуповують зерно дешевше', – зазначив голова Мінагрополітики.
Пан Баранівський вважає, що якщо ціни на хліб і піднімуться, то це буде пов’язано не з нестачею зерна, а з іншими факторами. При цьому Міністр агрополітики зауважив, що треба буде розглядати собівартість виготовлення хліба на кожному підприємстві окремо.
За коментарем щодо ситуації з цінами на хліб у масштабах нашого міста ми звернулися до начальника управління розвитку виробництва та торгівлі Людмили Жорняк. Пані Людмила повідомила, що основними міськими виробниками хліба та хлібобулочних виробів на сьогодні є ВАТ “Кременчуцький хлібокомбінат”, Кохнівський хлібозавод ТОВ “Євро-Хліб”, а також шість міні-пекарень. Ці підприємства заготовляють сировину самостійно і за власні кошти. Вони гарантують забезпечити своє виробництво сировиною на 2005-2006 рік (від врожаю до врожаю), про що свідчать їхні гарантійні листи. Конкуренція в галузі виробництва хліба висока. Міським підприємствам доводиться конкурувати з колегами з Київської, Дніпропетровської та інших областей, які везуть свою продукцію в Кременчук. Пані Людмила підкреслила, що такі підприємства працюють у замкненому циклі – вирощують зерно, мелють його на борошно, випікають хліб і реалізують його самостійно – тож можуть конкурувати за ціною.
Держава у ціноутворення на ринку хлібобулочних виробів не втручається. Проте тут є винятки. Так, 2003 року Кохнівський хлібозавод було визнано монополістом, тому держава регулює ціни цього підприємства, але лише на два види продукції (найпопулярнішої серед населення) – “кирпичик” та подовий хліб.
Людмила Жорняк зазначила, що в цілому ситуація з цінами на хліб у місті стабільна – вона не змінювалася з вересня 2004 року. І найближчим часом вартість хліба не збільшуватиметься, хоча окремі булочні вироби Кохнівського хлібозаводу та Кременчуцького хлібокомбінату з 1 жовтня все ж подорожчали – в середньому на п’ять відсотків. Головний інженер ВАТ “Кременчуцький хлібокомбінат” Валентина Третяк пояснює це зростанням цін на допоміжну сировину: маргарин, повидло, цукор, родзинки, курагу та ін., енергоносії (електрична енергія, газ, вода) та паливно-мастильні матеріали. За її словами зерно складає лише 65% у собівартості продукції, тож виробники хліба знову працюють собі у збиток. Що це означає? Лише одне. Як скоро хлібопекарі почнуть піднімати питання про рентабельність своїх виробництв?



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх