
Ціни на основні види хліба підвищуватися не будуть, хоча вартість окремих булочних виробів зросла через подорожчання допоміжної сировини. Хліб випікають уже з “нового” борошна – цього року зерна зібрали у два рази більше, ніж необхідно для того, щоб задовольнити потреби населення..

Міністр аграрної політики Олександр Баранівський не бачить підстав для підвищення ціни на хліб. Про це він повідомив 10 жовтня, під час 'круглого столу'. 'Цього року продовольчого зерна в Україні більше, ніж минулого. Ми маємо більше 12 млн. тонн при потребі 6,5 млн. тонн на рік – і хлібопекарі закуповують зерно дешевше', – зазначив голова Мінагрополітики.
Пан Баранівський вважає, що якщо ціни на хліб і піднімуться, то це буде пов’язано не з нестачею зерна, а з іншими факторами. При цьому Міністр агрополітики зауважив, що треба буде розглядати собівартість виготовлення хліба на кожному підприємстві окремо.
За коментарем щодо ситуації з цінами на хліб у масштабах нашого міста ми звернулися до начальника управління розвитку виробництва та торгівлі Людмили Жорняк. Пані Людмила повідомила, що основними міськими виробниками хліба та хлібобулочних виробів на сьогодні є ВАТ “Кременчуцький хлібокомбінат”, Кохнівський хлібозавод ТОВ “Євро-Хліб”, а також шість міні-пекарень. Ці підприємства заготовляють сировину самостійно і за власні кошти. Вони гарантують забезпечити своє виробництво сировиною на 2005-2006 рік (від врожаю до врожаю), про що свідчать їхні гарантійні листи. Конкуренція в галузі виробництва хліба висока. Міським підприємствам доводиться конкурувати з колегами з Київської, Дніпропетровської та інших областей, які везуть свою продукцію в Кременчук. Пані Людмила підкреслила, що такі підприємства працюють у замкненому циклі – вирощують зерно, мелють його на борошно, випікають хліб і реалізують його самостійно – тож можуть конкурувати за ціною.
Держава у ціноутворення на ринку хлібобулочних виробів не втручається. Проте тут є винятки. Так, 2003 року Кохнівський хлібозавод було визнано монополістом, тому держава регулює ціни цього підприємства, але лише на два види продукції (найпопулярнішої серед населення) – “кирпичик” та подовий хліб.
Людмила Жорняк зазначила, що в цілому ситуація з цінами на хліб у місті стабільна – вона не змінювалася з вересня 2004 року. І найближчим часом вартість хліба не збільшуватиметься, хоча окремі булочні вироби Кохнівського хлібозаводу та Кременчуцького хлібокомбінату з 1 жовтня все ж подорожчали – в середньому на п’ять відсотків. Головний інженер ВАТ “Кременчуцький хлібокомбінат” Валентина Третяк пояснює це зростанням цін на допоміжну сировину: маргарин, повидло, цукор, родзинки, курагу та ін., енергоносії (електрична енергія, газ, вода) та паливно-мастильні матеріали. За її словами зерно складає лише 65% у собівартості продукції, тож виробники хліба знову працюють собі у збиток. Що це означає? Лише одне. Як скоро хлібопекарі почнуть піднімати питання про рентабельність своїх виробництв?
Інформація
Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.