Більшість ліків – по рецептах

3.12.2010, 11:49 Переглядів: 2 541
Урядовці заявляли, що медпрепарати вже з першого грудня відпускатимуть по-новому. Проте жодних наказів і досі немає – на місцях фахівці кажуть, відпускатимуть ліки, як і завжди. І пояснюють – якщо нововведення, про які розповідають з екранів телевізорів, таки незабаром запрацють, це призведе до черг у поліклініках, адже у більшості, аби купити ліки, потрібно буде йти до лікаря, щоб він виписав рецепт..
У рецептах лікарі будуть вказувати не назву препарату, а діючу речовину. Варіанти ліків мають запропонувати у аптеці.

Наприкінці листопада Міністерство охорони здоров’я розповсюдило інформацію про те, що збирається запровадити більш жорсткий контроль за оформленням та відпуском  препаратів, що продаються за рецептом. Зокрема, вже є проект наказу, який змінить оформлення рецептурного бланку. У міністерстві підкреслили, що ліки, на які не потрібний був рецепт, і надалі відпускатимуться без нього, тож революційних змін чекати не варто. Однак насправді, після запровадження жорсткішого контролю, кількість ліків, які відпускають за рецептами, таки збільшиться. Адже перелік препаратів, які мають реалізуватися за ним, існує вже давно, проте частину з них аптекарі відпускали і так. Наприклад, без рецепту можна було придбати антибіотики. Експерти прогнозують, що за рецептами відпускатимуть 70% ліків.

– Антибіотики в ампулах, психотропні препарати мають відпускатись лише за рецептом лікаря. Це не нове, є відповідна постанова, ніхто її не скасовував. А те, що якісь рецептурні ліки безпечно продавали так, це питання до аптекарів, – каже Світлана Онопко, керівник аптечного складу.

Чи дотримуватись правил реалізації ліків за рецептами після введення більш жорсткіших правил, визначатимуться самі аптечні мережі.
Якщо препаратів, на які потрібний рецепт, побільшає, медики не оберуться проблем – черги у лікарнях зростуть. Адже ті, хто купляв ліки так, тепер прийдуть за рецептом.

– Так колись було, у 80-х та на початку 90-х років. Але ж тоді укомплектованість лікарями становила 100%. А зараз існує їх дефіцит. На чотири дільниці – один лікар, – каже головний лікар другої міськлікарні Віктор Севастян.

Рецепти – латинською

Ще одне ноу-хау, яке планують запровадити у міністерстві – рецепт лікар має виписати у двох екземплярах. Один із екземплярів пацієнт віддаватиме у аптеці, інший залишиться у лікарні. Назва ліків має бути написана на латині, тобто по міжнародному стандарту. Таким чином, лікар вказує не препарат конкретної фармацевтичної компанії, а діючу речовину, яка вам потрібна. Ліки із цією речовиною випускають різні компанії. Тож у аптеці вам мають запропонувати їх варіанти, а ви вже обиратимете самі:

– У аптеці мають запропонувати від дешевого до дорогого препарату. Наприклад, ось український виробник, а ось – імпортний, – пояснює пані Онопко.  

Виписка рецептів додатково займатиме час медперсоналу. А це може вплинути на тих хворих, які чекають лікаря на дому:

– Якщо будуть черги, лікарю доведеться довше сидіти на прийомі, поки є відвідувачі, не може ж він піти на дільницю. Можливо, будемо окремого лікаря залучати до роботи із рецептами, середній медперсонал, – каже пан Севастян.  

Проблеми виникатимуть і з пацієнтами, які потребують негайної допомоги. Хоч  у лікарнях є запас ліків, він часто буває недостатнім, тому родичам доведеться поспішно докупляти необхідне. Тож аби не гаяти час на рецепти, доведеться домовлятись із аптекарями.

Серед плюсів цих нововведень медики називають те, що люди не купуватимуть ліки, які їм не потрібні, бо їх порадив знайомий чи вони колись допомогли. Інтернет облетіла звістка, що більш жорсткі правила будуть діяти вже з першого грудня. Проте вказівок на місцях не отримали:

– Жодних документів до нас не надходило, наказу немає, – каже головний лікар міста Валерій Литвиненко. – Я вважаю, якщо й робити такі кроки, то потрібно ставити квартальний термін, наприклад, до першого лютого. Адже багато нюансів, протиріч, а пояснень жодних немає.

P.S. Коли верстався номер, стало вічдомо, що проект зараз доопрацьовується. Його завершать до квітня. Тож з першого грудня змін не буде.



 
Автор: mudraya
Теги: рецепт
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх