Підприємцям-єдинщикам нагадали про їхні пенсії

24.09.2010, 10:55 Переглядів: 5 142
Доплатити внески до Пенсійного фонду слід не пізніше 20 жовтня, інакше можуть оштрафувати.

Із липня набули чинності зміни до законів щодо обов’язкового пенсійного страхування. Відповідно до цих змін, підприємці, які сплачують єдиний або фіксований податок, тепер в обов’язковому порядку повинні доплачувати до Пенсійного фонду.  

До цього «спрощенці» сплачували тільки ці види податків (42% з них відщеплюється і йде до ПФ). Тепер же підприємець має внести таку суму доплати, щоб у сумі з частиною фіксованого або єдиного податку страховий внесок до Пенсійного фонду складав не менше мінімального страхового внеску, пояснив Олег Глінкін, заступник начальника управління Пенсійного фонду Крюківського району. 

Змінами до законів уряд нібито захищає підприємців, котрі, працюючи на єдиному податку, як правило, не заробляли собі пенсійного стажу. Бо обраховується цей стаж «рік за рік» тільки в тому випадку, коли на персоніфікований рахунок майбутнього пенсіонера надходять кошти не менші від мінімального страхового внеску до ПФ. Але, з іншого боку, для багатьох підприємців зміни в Законі України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” означатимуть подвійну сплату внесків до Пенсійного фонду. Це стосується тих, для кого підприємницька діяльність не основний, а додатковий вид доходів.

Наприклад, людей, які працюють на підприємствах, а у вільний час підторговують на ринку. Або пенсіонерів, які й так вже заробили собі на пенсію, а тепер трохи підробляють «самі на себе». Проте, попри спірні моменти, закон не робить винятків для дуже малих підприємців-єдинщиків. І доплачувати до ПФ доведеться всім.

До того ж розмір доплати до ПФ перевищує розмір єдиного податку (див. приклад).- Відповідно до Закону  України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», сплата страхових внесків до Пенсійного фонду здійснюється щоквартально, протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу. Тобто за липень-вересень слід сплатити до 20 жовтня; за жовтень – грудень – до 20 січня 2011 року.

Але ми радимо не накопичувати великі суми і сплачувати внески щомісячно, - пояснює Олег Глінкін.Якщо підприємець вчасно не перерахував доплату до Пенсійного фонду, закон передбачає за це штрафні санкції. 

- Попередньо, за несвоєчасне перерахування доплат до ПФ розміри штрафних санкцій будуть розраховуватись, як 10% від несплачених сум та 0,1% пені за кожний день несплати - каже Олег Глінкін.

Як розрахувати розмір доплати до Пенсійного фонду

 

Як розрахувати розмір доплати до Пенсійного фонду

 

Внески до ПФ здійснюються за кожен місяць. Розмір доплати – це різниця між сумою, що надходить до ПФ від єдиного або фіксованого податку, та мінімальним страховим внеском. Мінімальний страховий внесок, в свою чергу, залежить від мінімальної заробітної плати і встановлений у таких розмірах: 

• липень-вересень (за кожен місяць) – 294 грн 82 коп

• жовтень-листопад (за кожен місяць) – 301 грн 12 коп.

• грудень – 306 грн. 10 коп

 

 

Приклад 

Підприємець сплачує єдиний податок у розмірі 150 грн. З цього податку до ПФ перераховується 42%, це 63 грн. 

Таким чином, доплата за кожен місяць, починаючи з липня, для нього обраховується так:

294 грн 82 коп – 63 грн = 231,82 грн

Жовтень-листопад, розмір доплати цього ж підприємця вже складе 238 грн 12 коп. 

Грудень - 243 грн.10 коп.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх