Криву Руду перетворили на клоаку

15.04.2008, 19:41 Переглядів: 3 694
Забруднені води течуть у Дніпро.
Крива Руда заболочена і завалена сміттям. Парадоксально, але за парканом – підприємство мінеральних вод «Ізумруд».
Фото: Дмитрий Бабец

Мешканці  Чередників, які живуть біля річки, просять: «Покажіть владі, що робиться!». Якщо Сухий Кагамлик щороку чистять, то про Криву Руду забули взагалі. Зараз ця річка нагадує стічну канаву.

Від побаченого стає сумно. Колись річечка була нівроку. Старожили згадують, як тут ловили рибку і навіть купалися у спеку. Тепер у Кривій Руді розкошує очерет, він поглинає все більше й більше, і вже «доліз» до середини ріки. Діти називають річку лише «болотом». А дорослі ходять сюди влітку хіба що ловити ряску для качок, та й те усе менше: побоюються, що й водяні рослини будуть «отруйними» для свійської птиці. Але дикі качки та каченята, черепахи і навіть чаплі тут іще водяться – отже, Крива Руда могла би бути привабливим куточком дикої природи, якби річку не завалили сміттям і не залили стоками.

– Покажіть фото Володимиру Коваленку, керівнику Автозаводського району, – просить подружжя із провулку Вишневого, чия оселя знаходиться прямо над річкою.

– Я вже з усіма сусідами пересварилася, – розповідає жінка. – Бачу: сусідка несе сміття відерце, кажу: «Що ж ви на голову собі гидите?»  А їй – хоч би що. От якби оштрафували пару разів – тоді б не кортіло. Та тільки хіба сюди хтось із представників влади заглядає?

Існує тут і інша проблема: мешканці приватного сектору «підключаються» до зливової каналізації і через неї ллють у річку «відходи цивілізації». У санстанції про це знають, але тільки розводять руками.

 – Розумієте, навіть якщо ми побачимо трубу, то як довести, куди вона веде? Нас не пустять на приватне подвір’я. Такі рейди треба проводити з владою і міліцією, а вона зазвичай не відгукується, – сказав Микола Закіпний, завідувач відділення комунальної гігієни. Потім трохи подумав і запропонував організувати спільний рейд за участю УЖКГ і преси. Що ж, чекаємо на дату заходу.

Той, хто вважає, що брудна річка – проблема тільки самих мешканців району, які смітять, – глибоко помиляється. Крива Руда у районі вулиці Новокагамлицької «забрана» у трубу великого діаметру  й існує як дренажний канал.

– Дрібні канали підводяться до наших дренажних каналів, потім станції перекачки спрямовують цю воду у Дніпро, – каже Василь Зеленін, керівник Кременчуцького підрозділу Дніпродзержинського регіонального управління водних ресурсів.

 

Хто ж господар малих річок?

У відділі екобезпеки міськвиконкому «Телеграфу» повідомили, що малими річками мають опікуватися райони.

– Востаннє розчищення гирла річки Крива Руда проводили в 1993 році за кошти екологічного фонду. У поточному році передбачене розчищення Сухого Кагамлика та дренажного каналу по провулку Садківський. На розчищення річки Крива Руда від керівництва Автозаводського району заявок на поточний рік не надходило, тому це й не планується, каже Лариса Машина, головний спеціаліст відділу екобезпеки.

Натомість Григорій Брижаха, перший заступник голови Автозаводського райвиконкому, каже, що район займається тільки благоустроєм, а не екологією, тому в плані роботи району й немає малих річок.




 
Теги: Дніпро
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх