Новим ОСББ віддають гроші

11.06.2010, 14:15 Переглядів: 3 450
Чи вигідно ставати співвласником будинку?.

Починати господарювати «з нуля» у старому будинку, що потребує ремонту – ризиковано. Але якщо є ентузіасти, то чому б і ні? Майте на увазі: при цьому попередній управитель житла має повернути невикористані кошти (з тарифу). У виконкомі ж обіцяють протягом трьох років давати гроші на різні види капремонтів будинку. 

Із першого червня у Кременчуці з’явилося  нове об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) по вулиці Лейтенанта Дніпрова, 52. Будинок не новий, йому близько 30 років.  До того ж, це блочна дев‘ятиповерхівка, яка потребує утеплення. Зазвичай у таких випадках люди не ризикують відокремлюватися у ОСББ.

Однак, тут знайшлися ініціатори, які вірять, що зможуть змінити на краще життя у своєму будинку. Ось точка зору голови новоствореного ОСББ Олександра Богачевського:

– Я вважаю, що немає іншого виходу, як створювати ОСББ. Ми не задоволені станом свого будинку. Але якщо нічого самим не робити, то нічого й не зміниться. Тим більше, що за прикладом далеко ходити не треба. Два сусідні під’їзди нашого ж будинку – житловий кооператив. І в них набагато більше порядку. І під’їзди завжди прибрані, а в нас  були страшні. (В управляючій компанії «Добробит» кажуть, що це – додаткова послуга за додаткові гроші). Дах тече – квартири в людей заливає. Підвал був весь захаращений, тепер самі сміття звідти вивезли. До того ж, там вогко, блохи розвелися. Дезінсекція входить до переліку послуг, але я не пам’ятаю, щоб її хоч раз робили. Кілька разів зверталися до управляючої компанії «Добробит», щоб нам заасфальтували доріжку біля під’їзду. Після кожного дощу там велетенська калюжа стоїть. Півроку нам обіцяли, але так і не зробили. Дізнатися, куди йдуть наші гроші – теж проблема. То в «Добробиту» сервер не працює, то бухгалтера немає… Тепер ми почали господарювати самостійно. Тариф залишили таким, як і був – 1 гривна 47 копійок з квадратного метру. Але з цього ж тарифу в нас зараз і під’їзди прибираються. Думаю, й усьому іншому лад дамо. Люди є власниками свого будинку, і вони повинні це усвідомити. 

Олександр Богачевський додає, що тепер основна проблема – забрати в «Добробиту» невикористані кошти. Постало й питання, що робити з боржниками, бо спочатку всі борги за ексвитрати, за його словами, управляюча компанія хотіла «повісити» на новостворене ОСББ. Та врешті вдалося домовитися цивілізовано.

В управляючій компанії «Добробит» обіцяють: невикористані кошти віддадуть, а недоотримані – стягнуть із боржників через суд. 

– Приблизно до 15 червня і вирахуємо всі залишки невикористаних коштів по цьому будинку та перерахуємо ОСББ, – підтверджує Людмила Чех, заступник директора ТОВ «Добробит». – Укладемо з ОСББ відповідну угоду про передачу коштів. Ті ж кошти, які завинили мешканці (а це 34 тисячі гривень), ми будемо стягувати через суд.

В управлінні житлово-комунального господарства кажуть, що в цьому році тільки один старий будинок в місті вирішив відокремитися в ОСББ. Однак міська влада готова заохочувати до цього грошима: виділяти кошти на капремонти у таких будинках. За законом, так і має бути: попередній власник повинен зробити капремонт будинку, якщо він передається іншому власнику.

У даному випадку юридично власником виступає виконком, бо майно комунальне.P.S. Кременчужани усе ж скептично ставляться до створення ОСББ. Так, ми знаємо про кілька спроб скликати загальні збори та стати співвласниками житла. Однак вони не увінчалися успіхом. Чи можна ефективно господарювати в старому будинку? До цього питання ми повернемося через рік на прикладі будинку по Лейтенанта Дніпрова, 52.

«Пріоритет – новоствореним ОСББ»

Людмила ЛЕВАНДА, спеціаліст УЖКГ:

– У цьому році з міського бюджету виділено 350 тисяч гривень на фінансову підтримку ОСББ. У рамках цієї суми виділятимуться кошти на капремонти. Уже маємо 33 заявки. Але зрозуміло, що на всіх цієї суми не вистачить. Пріоритет надаватиметься новоствореним ОСББ. Так, ОСББ на Лейтенанта Дніпрова, 52 отримає кошти на капітальний ремонт даху. Одразу зробити повний капремонт будинку неможливо – в бюджеті недостатньо коштів. Але в наступні два роки цей будинок отримає кошти на капремонт системи опалення та на утеплення стін. Про це складуть договір із виконкомо



 
Теги: ОСББ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх