Торговці з авторинку проти підняття «містового»

5.02.2009, 23:39 Переглядів: 1 885
Разом із ним на 10-20% підніметься і ціна на товар, – заявляють підприємці.
Підприємці кажуть, що, перш за все, новий збір «вдарить» по торговцях з контейнерами (їх близько 140) – вони займають більшу площу, ніж звичайні «розкладники». Після акцій протесту багато хто з підприємців побоюється, що на ринок їх можуть більше не пустити.

Торговці з авторинку на першому Занасипі невдоволені постійним підняттям цін за місце. Це має вплинути на вартість товару, який і так зараз не дуже охоче купують. В адміністрації кажуть, що ціну підіймають законно – їм теж потрібно отримувати прибуток.

31 січня близько 150-ти бізнесменів зібралися під будівлею адміністрації авторинку на першому Занасипі. Це були торговці, які просили вийти до них керівництво та пояснити, чому їм чи не щомісяця піднімають «містове». У вересні вони сплачували, в середньому, близько 380 гривень на місяць, у жовтні – 580, з грудня – 865, а зараз очікують місячний збір у розмірі 1060 гривень. Ось що почув «ТелеграфЪ» від торговців на авторинку.

– Як можна таке робити? – обурюється підприємець Віталій (всі імена змінені), – зараз впали продажі через цю кризу, а вони містове піднімають…

– А через це і ціни полізуть вгору, – перехоплює продавець Марія, – якщо піднімуть містове, то товари подорожчають на десять-двадцять відсотків. Кому це потрібно?

– Окрім того, що ми за договором сплачуємо, з нас беруть кошти «за викладку» товару перед контейнерами, – розповідає підприємець Володимир. – А у договорі про це нічого не сказано…

Лічилка

Один із бізнесменів погодився пояснити, як розраховується його «містове» за договором:

2,95 грн (тариф збору за день з квадратного метра) множиться на 5,5 (площа торгового місця в метрах) та на 25 (кількість робочих днів). Всього виходить близько 405 гривень. До цього ж додається торговий збір (97,50 грн) та збір «за викладку» (близько 400 грн). Відтак, будь добрий, – сплати близько 900 гривень за місяць.

У відділі цінової політики Полтавської облдержадміністрації «Телеграфу» повідомили, що приватному підприємству «Авторинок» останній раз затверджували тариф 29 грудня 2008 року. Він становить 3,55 гривні за 1 кв. метр.

Коментар

Ігор ЛЕВЧЕНКО, власник ПП «Авторинок», депутат міської ради від Соціалістичної партії:

– Ми п‘ять років поспіль не піднімали тарифи. Але ціни на електроенергію, воду та мінімальна заробітна плата зростають. Восени минулого року в нас надто сильно впала рентабельність, до чотирьох відсотків. Ми звернулися до обласного відділу цінової політики, щоби нам підняли тариф до чотирьох гривень за квадратний метр на день. А з нового року підприємство перейшло на нову форму оподаткування і має сплачувати податок на додану вартість. Але і зараз ми не підняли ціну до максимальної, яку нам дозволено зробити. Щодо збору за розкладку, то у договорі його немає, бо людина може викладати товар, а може не викладати – вона сплачує це окремо. Раніше ми взагалі цей збір не практикували, але прийшла податкова, оштрафувала нас на 27 тисяч і показала, як правильно його вираховувати. Ми готові перед усіма відповідними структурами відзвітуватися і показати всі документи, які засвідчують, що ми все робимо на законних підставах.



 
Автор: konstantinov
Теги: місце
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх