Пологи в Крюкові не прийматимуть

19.02.2009, 15:33 Переглядів: 2 057
Вже в цьому році пологове відділення при другій міській лікарні закриють, а у звільнену будівлю переїде онкодиспансер. А міський пологовий будинок навпаки посилять..
Мітинг вагітних, який жінки влаштували під мерією влітку 2008 року, не допоміг. Пологове відділення закривають

Про такі плани «оптимізації» мережі лікарняних закладів заявив головний лікар Кременчука Валерій Литвиненко. Це не перші «нападки» на пологове відділення – влітку вже велись розмови про його закриття, що викликало хвилю обурення, вагітні жінки навіть влаштували мітинг під міськвиконкомом. Це допомогло, але не надовго. Тепер, під час фінансової кризи та економії коштів, про закриття відділення знов згадали:

– Там зараз приймають пологи у жінок, які не мають патологій, – пояснює Валерій Литвиненко. – Їх відділення розраховано на 20 ліжок, а, для прикладу, в неділю там перебувало п’ять хворих, з них три породіллі. За підсумками минулого року пологове відділення при другій міськлікарні було завантажене на 56%, а міський пологовий будинок на 70%. Так пологовий будинок має і обладнання, і спеціалістів, а у Крюкові не має постійного лікаря неонатолога, анестезіолога та необхідного медобладнання… На утримання відділення потрібно 800 тисяч гривень на рік. Так справа навіть не в коштах. Ще раз наголошую – там не достатній рівень обладнання та недостача персоналу. Я хочу, аби жінки отримували меддопомогу кваліфіковану, – каже Валерій Литвиненко.

Протягом десяти хвилин пан лікар впевнено доводив журналістам, що недивлячись на протести кременчужан, відділення не потрібне, бо воно дублює пологовий будинок і запевнив, якщо міст через Дніпро закриють, то це не буде перешкодою породіллям.

– Пологи – це довгий процес. Вони продовжуються годинами. Якщо почалися перейми, породіллю можна везти аж через Світловодськ, – сказав він.

При цьому керівник міського відділу охорони здоров’я зазначив, що всіх (близько 80 – ред.) працівників пологового відділення працевлаштують у другій лікарні чи в пологовому будинку.

Заступитись за пологове відділення нікому – і обласне керівництво здороввідділу, і влада Кременчука «за» закриття. Проте конкретний час не називають – кажуть, над цим питанням зараз працюють фахівці. Приміщення пологового відділення віддадуть онкодиспансеру, який вже кілька років нікуди не можуть приткнути – будівля, де він розташований зараз, вже не підлягає ремонту.

– У примішенні пологового відділення, що звільниться, буде лікарня, а в колишній будівлі інфекційного відділення, що розташоване поруч, буде онкополіклініка. Це дозволить лікарям робити операції у Кременчуці, а не відсилати хворих до Полтави, – запевнив пан Литвиненко.

Пологовий стане «монополістом»

У той же час медики збираються посилити міський пологовий будинок, на його базі буде створено перинатальне відділення, де виходжуватимуть хворих малюків.

– Якщо у новонародженого є патологія, він 3-5 днів перебуває у пологовому будинку і потім його переводять у дитячу лікарню. Тепер все буде в одному комплексі, малюків будуть виходжувати лише у пологовому будинку, – каже Віктор Лисак, керівник облуправління охорони здоров’я.

Для створення такого центру, відділення, що лікує малюків у дитячій лікарні, просто «переїде» до пологового будинку.

– Стратегічні завдання на цей рік – це перинатальний центр, – підсумував перший віце-мер віктор Оніщенко. – В області такого центру немає. Ми повинні створити його разом з дитячою лікарнею. Також потрібно привести у відповідний стан наш онкологічний диспансер.

Як видно, збереження пологового відділення у «стратегічних цілях» немає, навпаки, стратегія полягає у тому, аби знищити його під шумок фінансової кризи та започаткувати монополію пологового будинку.

А поміж тим, захисники пологового відділення при другій міськлікарні радять чиновникам галузі охорони здоров’я міста звільнити будівлю міськздороввідділу і переїхати до будь-якої лікарні, а на зекономлені кошти профінансувати закупівлю обладнання в пологове відділення лікарні у Крюкові.



 
Автор: editor
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх