Реабілітація дітей з особливими потребами у Горішніх Плавнях

14.03.2024, 14:04 Переглядів: 712 Партнерський проєкт

 

У рамках програми 40 дітей цієї категорії проходять реабілітацію в Кременчуцькому центрі комплексної реабілітації два рази на тиждень

Учасники міської програми реабілітації дітей з особливими потребами продовжують відвідувати Кременчуцький центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю. У соціальному закладі для кожної дитини передбачена індивідуальна програма занять. Також учасники цієї програми відвідують художні виставки, заняття з нейрографіки, беруть участь у майстер-класах і бібліотечних уроках.

Цього року, починаючи з січня, у рамках програми 40 дітей цієї категорії проходять реабілітацію в Кременчуцькому центрі комплексної реабілітації два рази на тиждень: одна група в середу, інша в четвер. Про це розповіла керівниця програми Любов Хиль. Нагадаємо, програма реабілітації дітей з інвалідністю в Горішніх Плавнях діє 16 рік поспіль. Вона реалізується за рішенням Горішньоплавнівської міської ради. Фінансування забезпечує Благодійний фонд Полтавського ГЗК. Для кожного підопічного, зазначила Любов Хиль, складається графік перебування в центрі для отримання реабілітаційних послуг. Серед них масаж, лікувальна фізкультура (ЛФК), арттерапія (вид психотерапії, заснований на мистецтві та творчості), заняття в комп’ютерному класі.

Додатково кожна дитина отримує по три фізіотерапевтичні процедури. Зокрема, використовується дарсонваль — спеціальний апарат, що здійснює вплив на організм за допомогою змінних електричних струмів. Завдяки його дії, пояснюють реабілітологи, розширюються кровоносні судини, поліпшується живлення тканин і активізується кровообіг. Також кожна дитина отримує процедуру з використанням вібромасажера, яка впливає на стан шкіри, покращує кровообіг та відтік лімфи, прискорює перебіг обмінних процесів, підвищує м’язовий тонус та розслаблює тіло. А також — магнітотерапію. Проникнення через організм низькочастотних магнітних полів, вважають фахівці, сприяє мобілізації регенеративних та імунних процесів у тканинах.

Крім того, учасники програми отримують послуги логопеда та психолога. У центрі реабілітації створені умови для легкого обіду. Адже перебування в центрі триває з 9.00 до 14.00, тож діти зазвичай хоч і встигають поснідати перед поїздкою, беруть із собою деякий запас їжі.

Як повідомила Любов Хиль, у квітні для першої групи дітей запланована програма комплексної реабілітації, що містить десять сеансів масажу, стільки ж занять із лікувальної фізкультури, 30 відвідувань фізпроцедурного кабінету, а також по десять занять із логопедом і психологом. Крім того — заняття у комп’ютерному класі та десять групових сеансів з учителями-реабілітологами. Аналогічний курс для другої групи дітей заплановано на травень і для третьої групи дітей — у другій половині червня та на початку липня.

Щовівторка в Горішніх Плавнях у приміщенні для учасників програми реабілітації дітей з інвалідністю відбуваються заняття з нейрографіки. Їх проводить Тетяна Амельченя. А нещодавно відбулася зустріч батьків дітей-учасників програми з логопедом Інклюзивно-ресурсного центру Горішніх Плавнів.

«Фахівець центру ала поради щодо того, які вправи слід виконувати вдома, аби допомогти дитині зміцнити мовний апарат, моторику і слухову увагу», — наголосила Любов Хиль.

Найближчим часом, додала вона, планується семінар для батьків із практичним психологом. Учасники отримають практичні поради щодо підтримки сприятливого психічного стану дітей. Один раз на два тижні організовуються заходи для дітей спільно з батьками. З листопада минулого року по лютий вони відвідали виставку робіт місцевої художниці Світлани Галки та стали учасниками її майстер-класу з малювання картини «Птаха бажань». Також побували на виставці художніх робіт «Іриси: літо серед зими» та оглянули експозицію про російсько-українську війну в новому приміщенні краєзнавчого музею. А ще взяли участь у кулінарному майстер-класі у приміщенні Вищого професійного гірничо-будівельного училища. Проведення екскурсій відбувається коштом благодійників. Крім того, для учасників програми системно проводяться бібліотечні уроки, які організовують фахівці центральної бібліотеки. Батьки учасників раді можливості продовження програми, адже помічають суттєвий позитивний ефект. Мати восьмирічного Дениса Анна Балацька дуже вдячна за організацію комплексної реабілітації.

«Мій син отримує комплексні відновлювальні послуги з масажу та фізкультури, фізіотерапевтичні процедури, які дають змогу покращити та стабілізувати координацію рухів, — зазначає вона. — Заняття з логопедом та психологом допомагають опанувати навички спілкування, нормалізувати моторику артикуляційного апарату, коригувати вимову. А ще для наших дітей проводять заняття з нейрографіки, вони беруть участь у майстер-класах, відвідують художні виставки — тобто мають широкі можливості для реабілітації й соціалізації».
«Здійснення реабілітаційних заходів допоможе дитині в житті мати друзів, сім’ю, роботу. Такий комплексний підхід створює умови для якісного життя як у вузькому родинному колі, так і в суспільстві в цілому», — підсумувала Любов Хиль.
Автор: Аліса Котова Джерело фото: «Хроніки тижня»
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх