В Україні не буде селищ міського типу – на Кременчуччині цієї назви позбавлять 4-х населених пунктів

25.10.2023, 12:31 Переглядів: 2 388

 

У Полтавській області поки ще є 21 селище міського типу та 6 міст обласного підпорядкування

Учора, 24 жовтня Президент України підписав закон, який передбачає скасування поняття «селище міського типу». Не буде також міст обласного підпорядкування, яким досі вважається Кременчук.

Закон №8263 «Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» був ухвалений Верховною Радою ще 28 липня 2023 року. Після підписання президентом він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Цей закон став продовження реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади, у тому числі реформування адміністративно-територіального устрою. Адже досі деякі процедури в Україні були врегульовані указом Президії Верховної Ради УРСР від 12 березня 1981 року! Це було неприйнятно, враховуючи курс держави на дерадянізацію нашої правової системи.

Саме тому Верховна Рада України ухвалила цей закон, метою якого визначено «врегулювання окремих питань адміністративно-територіального устрою незалежної України, а також затвердження окремих засад функціонування територіальних одиниць України, зокрема врегулювання порядку їх утворення, ліквідації, встановлення на зміни межі, віднесення до різних категорій, найменування та перейменування».

Закон №8263 скасовує поняття «селище міського типу». Відтепер усі смт будуть вважатися просто селищами. Вводиться нове поняття – «поселення». Так називатимуть компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення.

Серед новацій закону чітка градація населених пунктів за чисельністю населення. Так населені пункти з чисельністю:

  • понад 10 000 жителів матимуть статус міст;
  • понад 5 000 жителів з переважно садибною забудовою – статус селища;
  • до 5 000 жителів – статус села.

Проте, автоматичного пониження у статусі міст, в яких чисельність жителів наразі менше ніж 10 тисяч, не буде. Тобто, усі міста, автоматично збережуть свій статус. Але вже не буде міст республіканського, обласного чи районного значення. На Полтавщині досі було 6 таких міст: Полтава, Кременчук, Горішні Плавні, Миргород, Лубни та Гадяч.

Щодо селищ міського типу, яким доведеться змінити свою назву на просто «селища», то їх на Полтавщині загалом 21, а у Кременчуцькому районі – 4. Це Градизьк, Семенівка, Козельщина та Нова Галещина.

Загалом в Україні до повномасштабної війни нараховувалось 460 міст та 885 селищ міського типу.

Нагадаємо, що 17 липня 2020 року Верховна Рада прийняла постанову №3650 «Про утворення та ліквідацію районів» - старі 490 районів парламент ліквідував, а замість них утворив 136 нових районів. Саме тоді новий Кременчуцький район об’єднав старий Кременчуцький, Глобинський, Семенівський та Козельщинський райони, а також міста обласного підпорядкування - Кременчук та Горішні Плавні.

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх