Чому кременчужанам потрібно «скидатися» на ремонти ліфтів

24.10.2023, 18:01 Переглядів: 1 998 Коментарів: 2

 

Якщо коротко, бо так каже Закон

На деяких під'їздах кременчуцьких багатоповерхівок з’явилися оголошення про необхідність проведення капітальних ремонтів ліфтів. І жителі цих під'їздів обурені тим, що їм пропонують скинутися грошима на ці ремонтні роботи.

До прикладу, в оголошенні на одному з під'їздів будинку на просп. Свободи, 20 СРБУ «Кременчукліфт» зазначає, що для того, щоб ліфту необхідно провести капітальний ремонт із заміною обмежувача швидкості за 7 500 тис. грн і канату обмежувача швидкості за 3 300 грн. 

А в оголошенні на кварт. 101, 1 написано, що потрібно замінити тягові (основні) канати за 7 750 грн і канатоведучий шків за 10 200 грн.

Наприкінці оголошень «Кременчукліфт» просить розв’язати питання фінансування співвласниками вартості ремонтних робіт для відновлення працездатності ліфтів, адже роботи з капітального ремонту ліфтів не належать до технічного обслуговування.

Адже, відповідно до ст. 7 Закону України № 417-VIII від 14 травня 2015 року «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», співвласники зобов’язані забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку.

 

Чому так

«Кременчуцький ТелеграфЪ» звернувся за роз’ясненнями до технічного директора Спеціалізованого ремонтно-будівельного управління «Кременчукліфт» Олега Скрипця, який розповів, що грошей, які жителі багатоквартирних будинків сплачують за послуги утримання їхніх будинків, вистачає тільки на перевірку, регулювання та змащення ліфтових вузлів і деталей, а також на звільнення застряглих пасажирів.

За його словами, згідно з п. 2.3 «Порядку встановлення вартості технічного обслуговування ліфтів та систем диспетчеризації», затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України 9 листопада 2006 року № 369, вартість технічного обслуговування ліфтів не включає суми витрат на:

  • роботи з поточного та капітального ремонту, передбачені наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 № 150 «Про затвердження Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд»;
  • будівельні та електромонтажні роботи, передбачені зазначеним наказом;
  • роботи, пов’язані із заміною чи доробкою вузлів та електричних схем, які не відповідають вимогам безпечної експлуатації ліфта;
  • роботи, пов’язані з ліквідацією наслідків аварій, навмисного пошкодження, порушень правил експлуатації та норм енергопостачання, крадіжок обладнання;
  • експертні обстеження та повні періодичні планові та позачергові технічні огляди.

Своєю чергою, заступник міського голови та директор департаменту житлово-комунального господарства Іван Москалик розповів, що у Кременчуці існувала програма, в межах якої з бюджету міста фінансувалися капітальні ремонти ліфтів, зокрема заміни кабін.

— Проте наразі її немає, як немає будь-яких інших програм підтримки житлового фонду. Окрім критичних, — зауважив він.

Тож відповідно до чинного законодавства, всі капітальні ремонти лежать на плечах співвласників багатоквартальних будинків.

Висновок

За словами комунальників, щоб якнайшвидше відремонтувати ліфт і запустити його в роботу, саме співвласникам квартир у під'їзді потрібно зібрати гроші, як це роблять зараз на кварт. 101, 1.

А тим кременчужанам, у яких ліфт наразі працює, але капітально неремонтований, варто почати збирати гроші на майбутній капітальний ремонт. Або у банку, або на окремий рахунок. Як це зробити, можна дізнатися у своєму ОСББ чи у свого управителя.

Або ж шукати спонсора.

Читайте також:

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

739
1
24 жовтня 2023 22:32

красти треба менше , то і гроші з,являться достатньо для ремонту. На яких автівках роз,їзджають, та в яких помешканнях живуть  керівники Кременчукліфт??


12 4
4 373
1
25 жовтня 2023 11:29

Цитата: Туся
яких автівках роз,їзджають, та в яких помешканнях живуть
не заздрітьlaughing не на часі зараз владу критикувати ж. Як там резнікова яйця? Якшо міністр оборони, вкравши величезні кошти ( і це всі знають)всього лише пішов у відставку недостача на 90 лярдів, про шо ви кажете? То копійки взагалі.....а в нас марафон та стави то нова забавка найвеличнійшого лідора сучасності.


0 3

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх