«Постійно чимось дивує»: що з андеграундним мистецтвом у Кременчуці

19.09.2023, 15:05 Переглядів: 999

 

У Кременчуці незабаром має з’явитися артцентр

Попри те, що Кременчук — промислове місто, тут розвивається власне екосередовище андеграундного мистецтва. Про це розповіла художниця Жанна Куліш в інтерв’ю ТЪ.

Найбільше про нього було чутно у кінці червня в рамках мистецького фестивалю «Мозаїка».

 

— Я була шокована, що Кременчук такий творчий, усі ховалися по своїм домівкам, — каже мисткиня.

Організатором фестивалю стало неформальне об’єднання людей, яке називає себе «О’Комова». Кременчуцькі митці ініціюють культурні й громадські проєкти в місті. 

За словами учасників об’єднання, О’Комова — це активна спільнота, яка має на меті розкривати творчий потенціал міста. Розпочавшись з невеличкої компанії завзятих друзів, зараз О’Комова об’єднала десятки однодумців з неординарними баченнями та запалом на розвиток культурного життя в Кременчуці.

 

За свої два роки існування спільнота має цілу серію організованих подій, такі як мультиформатні фестивалі, музичні шоу-кейси, виставки, неформальні лекції та дискусії, такі як «Заспів», «Коріння» чи «Блакить».

 

Наразі команда працює над формуванням та розвитком нових напрямів діяльності, заснуванням громадської організації, та підтримкою нових культурних просторів з метою створення цілої мистецької екосистеми, розповіли учасники спільноти. 

Також планується залучення діячів та митців з інших міст для культурного взаємообміну та посилення ролі Кременчука на культурній мапі країни.

— Я думаю, що андеграундне мистецтво ніколи не перетвориться у таке щось мейнстримове (популярний напрямок в якій-небудь сфері, масова тенденція — ред.) особливо у містах індустріальних, таке як наше, — зазначає Жанна Куліш. 

Вона додає, що мистецький світ треба перетягувати у Кременчук, щоб його децентралізувати від Києва.

 

— Треба, щоб андеграундне мистецтво проявляло якусь дбайливість до людей, які ще не в контексті. Щоб вони виходили зі свого інфополя і переходили у трошки розширене інфополе, — каже художниця. 

Зокрема у Кременчуці незабаром має з’явитися артцентр, але коли й де — наразі тримається в таємниці.

— Це мистецтво, яке постійно чимось дивує, виводить людей на провокації, щоб вони про щось задумались, побачили щось нове, — розповідає мисткиня.
Читайте також:
Автор: Вероніка Білодід Джерело фото: О’Комова
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх