«Вишита сорочка — то справжній оберіг», — майстриня Олена Гапон

13.09.2023, 21:00 Переглядів: 3 255

 

Вишиванка — це не тільки прадавня частина гардероба нашого народу, що передавалась нащадкам та слугувала оберегом для його власника. Сьогодні, як і колись, вишита сорочка є надважливою річчю для кожного українця. Вишиванка є справжнім символом нескореності, сучасною зброєю та нерозривним зв’язком поколінь

Гостя редакції Олена Гапон вишиває з дитинства. Вона розповіла про своє захоплення й про те, чим воно є для неї та її родини
Олена родом з Олександрії. До нашого міста приїхала навчатися в інститут ім. Остроградського. Під час навчання познайомилася з майбутнім чоловіком, вийшла заміж і вирішила залишитися жити у Кременчуці.

На весілля Олена сама вишила рушник і вірить, що він став оберегом для їхньої родини.

 

Коли у сім’ї народилася донечка, жінка почала робити неймовірно красиві вироби для дитини та всієї родини.

— Вишивати я почала ще у школі. Коли на уроках нам давали завдання, виконати його мені допомагав батько. Його матуся займалася рукоділлям, тому він знає та вміє багато чого, та мені допомагав розібратися зі стібками. Мені подобалося вишивати та бачити, як зароджується малюнок, але у підлітковому віці я закинула рукоділля, а знову згадала про нього, коли навчалася в інституті, — розповідає Олена.

Жінка почала вишивати картини. Щось залишала собі, щось дарувала друзям. Дуже гарно в неї виходили жіночі сумки, а для донечки Олена спробувала вишивати на одязі.

 

Перша сукня Олени — це вишиванка для доньки на випускний у садочку.

Саме цю роботу Олена вирішила виставити на конкурс «Вишиваний Кременчук».

— Я не сподівалася на перемогу, бо серед представлених робіт були справжні шедеври. Та коли дізналася, що мою вишивку названо найкращою, дуже пишалася собою, — розповідає співрозмовниця.

Ця перемога надихнула Олену на подальший розвиток. Вона вирішила вишити сорочки для всієї своєї родини.

— Вишиванки будуть в одному стилі, такий собі Family Look, — каже жінка та додає, що в кожен стібок вона вкладає свою душу й серце.

Тому вважає, що саме ручна робота — найцінніша.

 

Любов до рукоділля Олена передає і своїй донечці. Дівчинці лише шість років, але вона вже спробувала зробити свої перші стібки. Вони були не дуже вдалі, але цікавість не пройшла — дівчинка завжди дивиться, як мама вишиває.

— Дуже хочеться, щоб молодь цікавилася своєю спадщиною, займалася рукоділлям, вишивала. У цьому теж полягає любов до своєї країни, до її історії, традицій, — каже жінка.

 

Автор: Руслана Горгола Джерело фото: Мирослава УКРАЇНСЬКА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх