Які професійні та церковні свята в Україні відзначають сьогодні, 10 вересня: прикмети та традиції (уточнено)

10.09.2023, 08:00 Переглядів: 3 175

 

Сьогодні в Україні відзначають День танкіста

У другу неділю вересня В Україні відзначають багато свят.

День танкіста

Серед кількох професійних та релігійних свят під час повномасштабної війни з Росією найперше згадуємо про День танкіста.

Святкування Дня танкіста в Україні було встановлено указом президента України Леоніда Кучми у 1997 році.

Спочатку ця свято вшановувало бойові заслуги танкістів під час Другої світової війни. З початком російсько-української війни сенс свята дещо змінився - тепер українці вітають та вшановують насамперед мужніх воїнів танкових військ, які боронять рідну країну від окупантів РФ.

Сьогодні танкові війська є основою та головною ударною силою Сухопутних військ Збройних Сил України. На їх озброєння, на доповнення до основного бойового танку ЗСУ Т-64, сьогодні надходить сучасна та потужна військова техніка від наших західних партнерів – німецькі танки Leopard, британські Challenger, американські Abrams. Але головна сила танкових військ ЗСУ – це її мужні, сміливі та високопрофесійні воїни, здатні опанувати будь-яку зброю та готові захищати Україну та визволяти рідну землю від ненависного ворога.

Тож вітаємо воїнів-танкістів з їх професійним святом! Дякуємо їм за можливість зустрічати цей чудовий вересневий день та бажаємо скорішої Перемоги!

День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України

Сьогодні, 10 вересня, в Україні відзначається ще одне професійне свято, яке має особливе значення для Кременчука - День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості. Видобувати нафту у промислових масштабах на теренах нашої країни почали ще у XVIII столітті, а вже на початку XX століття на закарпатських родовищах видобували близько 2 млн тонн нафти.

Кременчук відомий, як центр нафтопереробної промисловості України і в місті живе багато працівників та ветеранів цієї галузі. Щиро вітаємо їх з професійним святом!

День пам’яті святителів Петра і Павла

За новим церковним календарем, на який Православна церква України перейшла з 1 вересня 2023 року, сьогодні вшановують день пам’яті святителів Петра і Павла. Вони були єпископами Нікейськими, які жили у IX столітті й постраждали за віру в Христа за часів правління царя Лева Ісаверяніна. Він влаштовував сильні гоніння за християнами. А Петро захищав віру в Христа та всіх християн і проповідував Слово Боже. За це його було вбито. Про життя Павла відомо дуже мало. Ми знаємо лише, що він також проповідував християнство, за що його стратили.

У цей день заборонено кричати, лаятися, сваритися, лихословити. Якщо хтось потребує вашої допомоги, вам не можна у ній відмовити.

Народні прикмети та традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, якщо в лісі багато горобини — осінь буде похмурою, а зима суворою, якщо мало горобини - буде суха осінь та пізня зима;
  • вірили, якщо зібрати цього дня горобину, то вона захистить від застуди та нечистої сили.

Традиційно на осіннього Петра і Павла зривали гілочки горобини, вішали їх під дах будинку. Це, на думку наших предків, допомагало захиститися від злих сил і позбавити себе та домашню худобу хвороб в осінній період.

Також існувало повір'я, що цього дня потрібно слухати своє серце, а не розум, тобто піддатися голосу інтуїції.

День вшанування пам'яті жертв фашизму

Сьогодні у світі також відзначають День вшанування пам'яті жертв фашизму. Цього дня згадують солдатів та мирних мешканців, які загинули під час Другої світової війни. Україна є однією з тих країн, які зазнали найбільших втрат у цій війні. На жаль, ідейні нащадки фашистів - рашисти знову нищать наші міста і села, вбивають наших громадян та намагаються повністю знищити Україну. Їм героїчно протистоять Сили оборони України та увесь український народ. 

Доповнено:

День танкістів перенесено на 14 вересня - Президент України Володимир Зеленський учора підписав відповідний указу № 574/2023 «Про День танкових військ».

Автор: Віктор Крук Джерело фото: УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх