Які вітаміни пити восени: рекомендації лікарів

8.09.2023, 21:00 Переглядів: 3 034

 

Після літнього сезону, коли ми активно насолоджуємося сонцем і свіжим повітрям, наш організм може відчувати вплив втрати вітамінів і мінералів, особливо восени, коли температура починає знижуватися, а природа готується до холодних місяців

Запаси вітамінів, таких як вітамін D, вітамін C, вітамін A та інші, можуть бути значно вичерпані після літнього періоду активності. Тому у вересні особливо важливо звернути увагу на поповнення цих речовин у вашому організмі.

  1. Вітамін D: Один з найважливіших вітамінів для підтримання здоров'я кісток і імунної системи. Організм синтезує вітамін D під впливом сонячних променів, тому восени, коли сонця стає менше, може виникнути дефіцит. Можна приймати вітамін D у формі добавок або харчових продуктів: рибного жиру, жирної риби (лосось, оселедець, сардина), печінки тріски; молочних продуктів (масло, сир); яєчного жовтка. Рекомендована добова норма вітаміну D 7,5-10 мкг для дітей до 5 років, 2,5 мкг для дітей 5-15 років, 2,5-5 мкг для людей до 60 років, 10-15 мкг – для літніх.
  2. Вітамін C: Відомий своїми антиоксидантними властивостями, вітамін C покращує імунітет, зміцнює судини і серце, підтримує на достатньому рівні емоційний стан і активність, прискорює регенерацію тканин. Норма для дорослих 60-80 мг, для дітей – 40-50 мг. Цитрусові фрукти, ягоди, солодкий перець та капуста — це лише кілька джерел цього вітаміну у формі харчових продуктів.
  3. Вітамін A: «Запускає» імунну систему, позитивно впливає на статеву систему, зміцнює кісткову тканину, запобігає віковим змінам шкіри. Дозування – 700-3000 мкг для дорослих і 300-1700 мкг для дітей. Вітамін A знаходиться в продуктах жовтого і помаранчевого кольору, таких як морква, гарбуз, персик, абрикос і солодкий перець. Також його можна отримати з молочних продуктів, яєць, риби і печінки.
  4. Вітаміни групи B: Важливі всі, але особливої уваги потребують вітаміни B6 і B12, які є будівельним матеріалом організму і необхідними для синтезу багатьох молекул. Вітамін B6 також покращує роботу імунної системи, а вітамін B12 сприяє нормальному функціонуванню серця, судин і щитоподібної залози. Рекомендована добова норма вітаміну B6 для дорослих становить 1,8-2,2 мг, а для дітей — 0,1-1 мг. Рекомендована добова норма вітаміну B12 для дорослих становить 2,4 мкг, а для дітей — 0,4-1,8 мкг. Джерелами вітамінів групи B є м’ясо, риба, яйця, злаки, хліб із цільного зерна, горіхи, насіння, бобові, зелень і дріжджовий екстракт.
  5. Вітамін E. Цей вітамін є потужним антиоксидантом, який захищає клітини від окислювального стресу і старіння. Він також покращує роботу печінки, шкіри, волосся, нігтів, м’язів і нервової системи. Вітамін E сприяє також зниженню ризику тромбоутворення і серцево-судинних захворювань. Рекомендована добова норма вітаміну E для дорослих становить 8-10 мг, а для дітей — 3-10 мг. Джерелами вітаміну E є рослинні олії (оливкова, соняшникова, кукурудзяна), горіхи, насіння, зелень, зернові, яйця і печінка.

Проте, найкраще перед початком будь-якого нового харчового плану проконсультуватися з лікарем або дієтологом, особливо якщо у вас є певні медичні показання або алергії. Збалансований раціон разом із дотриманням здорового способу життя допоможе підтримати ваш організм сильним і енергійним протягом осіннього сезону.

Автор: Анастасія ДЖАБЕР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх