Як використовувати опалі яблука: поради, яких ви ще не чули

19.08.2023, 09:02 Переглядів: 1 247

 

Падалицею дачники називають ті плоди, які пікірують з гілки на землю через хвороби, сильний вітер або негоду. Деякі з них можна одразу вжити в їжу, а з іншими доведеться повозитися. Редакція розповість, куди подіти гнилі яблука в саду, щоб застосувати їх з користю

Чи потрібно прибирати опалі яблука — порада аграріїв

Головне, що потрібно запам’ятати обов’язково — категорично заборонено ігнорувати падалицю. Тобто сумніватися в тому, чи можна залишати опалі яблука під яблунею, не варто — відповідь різко негативна. В іншому випадку падалиця стане причиною інфекції в грунті і навіть в самому дереві, а ви потім не оберетеся проблем. Іноді трапляється так, що яблука падають на землю через шкідника-плодожерку. Якщо такі плоди залишаться лежати поруч із рослиною, то комаха швидко переміститься на здорові плоди, щоб знищити їх.

Чи можна викидати гнилі яблука на город

Гнилі яблука — чудове добриво для багатьох посадок — як мінімум, ви можете закопати їх в окремому місці на ділянці. Якщо вам подобається такий спосіб, то будьте уважні — посипайте шар яблук товстим шаром грунту в 10-15 см, інакше незабаром на місці «поховання» з’являться плодові мушки. Пам’ятайте, що просто так викинути гнилі плоди — не найкраща ідея. Також ви можете висипати падалицю в компост, додавши попіл або доломітове борошно, щоб не допустити високої кислотності.

Чи можна закопувати яблука в грядки

Досвідчені дачники знають, що деякі рослини чудово реагують на гнилі яблука як добриво, наприклад:

  • аґрус;
  • малина;
  • порічка;
  • плодові дерева.

Для того, щоб удобрювати чагарники падалицею, відсортуйте їх, а потім подрібніть лопатою. Зробіть борозну навколо куща, внесіть шар яблук, потім шар перегною і грунту, товщиною 15 см, а зверху замульчуйте тирсою або соломою.

Удобрення дерев проводиться трохи інакше — точно не можна для такої процедури брати червиві й гнилі плоди. Відібрані яблука також потрібно подрібнити лопатою, відміряти від пристовбурного кола 10 см і закопати добриво на глибині 15 см.

Автор: Кристина КАЩАВЦЕВА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх