Україна може стати екологічно-чистою оазою, але…

31.07.2023, 17:00 Переглядів: 1 238 Партнерський проєкт

 …через війну унікальна флора і фауна опинилася на межі зникнення

Днями журналісти майже з усього світу зібралися на навчальний візит до Молдови, щоб поговорити про екологію та екологічні ініціативи. В рамках візиту говорила з учасниками делегації і міністерка захисту довкілля Молдови Іорданка-Родіка Іорданов. Навчальний візит для журналістів SDG Media Camp від IDEM e.V. був першим з трьох, що мають відбутися у рамках загальної програми навчання. Представники Німеччини, Молдови, Польщі та Білорусі цього разу говорили про екологічні проєкти, успішні й не дуже, ділилися зокрема досягненнями у переробці сміття. Молдавани, як приймаюча сторона, запросили учасників групи в екопоселення Ришкова, що стало «батьківщиною» і водночас тренінговим центром партнерської громадської організації EcoVisio. Мова йшла про глобальне потепління та практики свідомого життя: стале будівництво, енергоефективність, компостування, використання дощової води тощо.

Зустріч з міністеркою 

Маленький «рай на землі» може дійсно стати прикладом розвитку для всього світу, бо «зелені» ідеї розповсюджуються хоч і не швидко, але впевнено. В контексті такого сталого розвитку Україна, на мою думку, отримує шанс на екологічно чисте відродження яке, як і наша перемога, є неминучим. Можливо хтось скаже, що такі розмови «не на часі», бо наразі ворог знищує буквально все на своєму шляху. І це є дійсно екологічне лихо та геноцид. Але подивімось на ситуацію «холодними» очима.

Доки ворог руйнує нашу, погодьтеся, застарілу інфраструктуру ми маємо вчитися, переймати успішний досвід інших країн, шукати партнерів на локальному рівні, будувати плани і жити так, як перемога вже за нами й нам вже сьогодні треба відбудовувати країну з попелу. І робити це не похапцем, а розумно та свідомо, екологічно. Невеличке село Ришкова в Молдові радо запрошує всіх бажаючих навчитися хазяйнувати розумно.

 

Роздільний збір сміття в Ришкова

Ліліана Ботнару, співзасновниця екопоселення говорить: «Ми (екопоселення) пройшли довгий шлях спроб і помилок. Ми готові ділитися власним досвідом та вчитися і вдосконалюватися». Всі контакти можна знайти на сторінці екопоселення - KatalystKitchens, що знаходиться у тому ж поселенні, є яскравим прикладом солідарного фермерства. Простіше кажучи, вони скуповують продукти у фермерів і допомагають у переробці, надаючи професійне кухонне обладнання в оренду, але не тільки.

 

Біотуалет, що компостує відходи

Про стійке відновлення можна дізнатися більше на сторінці українських партнерів «Рубрика» та «Розквіт» Молдова, як найближчий сусід, вже прихистила безліч тварин з українських лісів, бо вони просто мігрують, рятуючись від воєнних дій. Молдавани готові ділитися досвідом і допомагати. А про те, якого досвіду можна повчитись у німецьких та польських екоактивістів дізнаємося з наступних візитів, які відбудуться вже незабаром в рамках продовження освітньої програми SDG Media Camp від IDEM e.V.

Автор: Ірина Горнєва Фото: фото автора
Теги: екологія
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх