«Кременчукводоканал» недоотримує дохід і накопичує борги: депутати звернуться по допомогу до державної влади

28.07.2023, 15:05 Переглядів: 834 Коментарів: 2

 

Проситимуть погасити заборгованість з різниці у тарифах із державного бюджету

Депутати Кременчуцької міської ради звернуться до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України щодо врегулювання питань стосовно погашення заборгованості з різниці в тарифах підприємствам централізованого водопостачання і централізованого водовідведення з державного бюджету.

Відповідне рішення вони ухвалили сьогодні, 28 липня, на пленарному засіданні позачергової XX сесії Кременчуцької міської ради. У ньому кременчуцькі депутати проситимуть державну владу:

  1. Внести зміни до Закону України від 3 листопада 2022 року №2710-IX «Про Державний бюджет України на 2023 рік» в частині формування джерел для надання субвенцій місцевим бюджетам для погашення заборгованості з різниці в тарифах підприємствам централізованого водопостачання і централізованого водовідведення.
  2. Внести зміни до Закону України 3 листопада 2016 року №1730-VIII «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення» та відповідних підзаконних актів — Постанови Кабінету Міністрів України від 15 вересня 2021 року № 977 «Про затвердження Методики визначення заборгованості з різниці в тарифах», Постанови Кабінету Міністрів України від 1 вересня 2021 року № 932 «Про затвердження Типового положення про територіальну комісію з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах», щодо забезпечення можливості для підприємств централізованого водопостачання та водовідведення подавати для узгодження до Територіальних комісій заяву та розрахунки заборгованості з різниці в тарифах, що виникла станом на 1 липня 2023 року, і надалі щоквартально до введення в дію економічно обґрунтованих тарифів.
  3. При прийнятті Кабінетом Міністрів України постанови «Про затвердження Порядку та умов надання у 2023 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію різниці в тарифах на послуги з централізованого водопостачання і централізованого водовідведення згідно з Законом України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення»», забезпечити можливість для реалізації ст. 4 закону №1730-VIII, а саме, врегулювання заборгованості з різниці в тарифах для погашення зобов’язань учасників процедури врегулювання заборгованості перед державним бюджетом.

Навіщо це потрібно

За словами депутатів, 29 червня 2023 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі — НКРЕКП) прийняла постанову № 1198 «Про встановлення тарифів встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення КП «Кременчукводоканал»», у якій встановила економічно обґрунтовані тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення на 2023 рік.

Такими б мали бути тарифи
Такими б мали бути тарифи

Проте своєю ж постановою від 03 липня 2023 № 1218 «Про скасування деяких постанов НКРЕКП» скасувала постанову № 1198 з 1 липня 2023 року. Відповідно на послуги підприємства продовжили діяти тарифи, встановлені НКРЕКП на 2022 рік, що сформовані на підставі цін і витрат 2021 року.

Зазначається, що за 2022-2023 роки зросли ціни, у порівнянні із врахованими у діючих тарифах підприємства:

  • на реагенти — в 3 рази;
  • на паливо — у 2,5 раза;
  • на електроенергію — більш ніж на 15%;
  • на будівельні матеріали — в середньому в 1,5-2 рази;
  • податки — на 25%.

Витрати на оплату праці, що враховані в тарифах, не змінні з 2021 року.

Недоотримання доходу та борги

За інформацією Кременчуцької міської ради, внаслідок невстановлення економічно обґрунтованих тарифів на 2023 рік, обсяг недоотриманого доходу КП «Кременчукводоканал» за січень-червень 2023 року становить 39,2 млн грн.

Депутати наголошують, що ці всі фактори, в сукупності з приростом заборгованості населення за надані підприємством послуги на 19,4 млн грн з початку дії воєнного стану, призвели до дефіциту обігових коштів — комунальне підприємство за I півріччя 2023 року має балансовий збиток 10 млн грн, а за ліцензованими видами діяльності (централізованому водопостачанню та централізованому водовідведенню, без врахування інших видів діяльності) — приблизно 33,6 млн грн. І негативна динаміка зберігатиметься й надалі.

Платоспроможність комунального підприємства

Депутати стверджують, що наразі підприємство вже фінансово не спроможне покривати експлуатаційні витрати, ліквідовувати вчасно аварії, реалізовувати заходи Інвестиційної програми, не здатне відповідати в повному обсязі за своїми зобов’язаннями. Продовжує зростати кредиторська заборгованість, у тому числі й податковий борг, наявність якого призведе до нарахування штрафних санкцій та до арешту поточних рахунків підприємства зі стягненням з них коштів які, зокрема, призначені на виплату заробітної плати працівників підприємства. Як наслідок — заборгованість з оплати праці та ЄСВ та втрата кваліфікованих кадрів.

Все це в сукупності вплине на якість надання послуг кременчужанам.

Наголошується також, що КП «Кременчукводоканал» є учасником інвестиційного проєкту «Розвиток міської інфраструктури» за рахунок позики МБРР. Оплату необхідно здійснювати в національній валюті України. Одномоментне зростання курсу гривні до долара США у 2022 році призвело до неможливості в повному обсязі сплачувати належні суми погашення кредиту.

У зв’язку з тим, що Закон України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування» не встановлює мораторій підвищення цін (тарифів) у сфері централізованого На водопостачання та централізованого водовідведення, територіальна комісія з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах не має підстав для розгляду та узгодження відповідних розрахунків. Також видатковою частиною Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» не передбачено субвенцій місцевим бюджетам для погашення заборгованості з різниці в тарифах підприємствам централізованого водопостачання і централізованого водовідведення.

Орієнтовний обсяг заборгованості з різниці в тарифах із централізованого водопостачання та централізованого водовідведення за I півріччя 2023 року — 23 млн грн.

За прогнозними розрахунками, у II півріччі 2023 року може відбутися зростання витрат на послуги централізованого водопостачання на електричну енергію на 30% та збільшення витрат на оплату праці (при роботі в умовах повного робочого тижня), що призведе до утворення значних збитків — понад 60 млн грн, а відшкодування діючими тарифами собівартості послуг до кінця року буде на рівні 60-65%.

Кременчуцька влада стверджує, що з огляду на відсутність погашення заборгованості з різниці в тарифах підприємствам централізованого водопостачання й централізованого водовідведення з державного бюджету, КП «Кременчукводоканал» опинилося у кризовій ситуації, яка може призвести до настання катастрофічних наслідків і завдати шкоди життєво важливим інтересам мешканців Кременчуцької міської територіальної громади.

Ст. 15 Закону України від 21 липня 2012 №5007-VI «Про ціни та ціноутворення» визначає, що Кабінет Міністрів України, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які встановили державні регульовані ціни на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру, зобов’язані відшкодувати суб'єктам господарювання різницю між такими розмірами за рахунок коштів відповідних бюджетів. Кременчуцька міська рада Кременчуцького району Полтавської області та її виконавчий комітет зі своєї сторони надають фінансову підтримку з місцевого бюджету КП «Кременчукводоканал», але цих коштів недостатньо для сталого функціонування комунального підприємства.


Автор: Володимир Дмитренко Фото: Вероніка Білодід
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

1 658
28 липня 2023 17:59

А что купил «Кременчукводоканал» в 2023 году?Значит есть деньги ,что их тратят не обдуманно.


2 0
919
28 липня 2023 18:37

Народєц нє благодарний. Всі масово поставили лічильники і хочуть платити тільки за спожиту воду... А за що чиновникам тепер дорогі автівки  купувати та премії собі виписувати? 


4 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх