Чи потрібно подавати декларації під час дії воєнного стану

15.02.2023, 21:01 Переглядів: 2 871

 

Можливість подавати декларації є – для цього потрібно зайти в особистий електронний кабінет

З 1 січня 2023 року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року. Однак під час дії воєнного стану не обов’язково подавати декларації будь-якого виду (щорічної, у разі звільнення та декларації кандидата на посаду). Натомість після закінчення війни у посадовців є три місяці на подання декларації без порушення вимог законодавства.

Згідно з чинним роз’ясненням Національного агентства з питань запобігання корупції, суб’єкти декларування подають документи, які вимагаються відповідно до норм чинного законодавства в документальній або електронній формі, протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період обов’язку.

Варто зазначити, що з початку широкомасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року НАЗК закрило доступ до публічної частини Реєстру декларацій. Такий крок був виправданим, адже російські окупанти на захоплених ними територіях України розшукують передусім державних службовців та працівників силових відомств, які є об'єктами декларування.

Попри це, НАЗК дає можливість подавати декларації й перевірити на помилки відомості, зазначені у торішній декларації, зайшовши в особистий електронний кабінет.

Головне управління ДПС нагадує, що відповідно до п. 179.4 ст. 179 Податкового кодексу України, платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації, зокрема в таких випадках:

  • перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;
  • перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;
  • перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року
Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх