Вулицю Молодогвардійців перейменували на честь відомого громадського діяча Романа Шухевича

26.12.2022, 14:30 Переглядів: 2 419

 

Він був командиром УПА

Вулицю Молодогвардійців у Кременчуці перейменували на честь відомого українського громадського діяча Романа Шухевича, йдеться на сайті мерії.

Ще з юних років Роман цікавився питаннями націоналістичного спрямування та ходив на різноманітні спортивні секції. Залучався до роботи в молодіжному угрупуванні української військової організації. Потім він став повноправним членом УВО.

У 1929 році Роман Шухевич вступив до Організації українських націоналістів. Був одним із перших її членів та займав там довгий час пост бойового референта Крайової Екзекутиви ОУН.

У 1934 році через свою діяльність потрапив до концтабору в Березі Картузькій, а з нього до польської тюрми. Вийшовши з ув’язнення, Роман Шухевич брав активну участь в організації «Карпатської Січі» та став одним з її керівників.

Починаючи з 1940 року, вів активну боротьбу із фашистськими військами, захищаючи Закарпатську Україну. За його сприяння організували Український Легіон, який він і очолив.

У червні 1941 року Львівське управління НКВД закатувало 5450 львів’ян, в тому числі і Юрія Шухевича, рідного брата Романа.

З 1943 року Шухевич обіймав посаду Головного Командира УПА під псевдонімом Тарас Чупринка. Коли з ув’язнення повернувся Степан Бандера на пост провідника ОУН, Шухевич під псевдонімом Тур обійняв пост Голови Проводу ОУН на Українських Землях.

У періоді 1943-1950 років Роман Шухевич керував національно-визвольною боротьбою багатотисячної УПА, широкого підпілля ОУН та мільйонних мас українського народу проти німецько-гітлерівських та московсько-більшовицьких окупантів.

5 березня 1950 року Роман Шухевич загинув у бою з озвірілими московськими загарбниками в Білогорщі біля Львова.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх