З 1 вересня Україна переходить на е-лікарняні: як працюватиме система

30.08.2021, 13:29 Переглядів: 3 744 Коментарів: 2

 

Щоб відкрити лікарняний, пацієнту треба буде назвати податковий номер підприємства, на якому він працює

Міністерство охорони здоров'я нагадує, що з 1 вересня Україна повністю переходить на е-лікарняні. Тож кременчужанам варто знати, як саме відбувається оформлення цього документа.

Як і раніше, щоб відкрити лікарняний працівник має звернутися до лікаря. А далі розпочинається робота лікаря: він відкриває лікарняний лист в електронній системі і підписує його своїм електронним підписом. Лікар обов'язково вносить до системи найменування роботодавця, у якого працює пацієнт, та його податковий номер в Єдиному державному реєстрі, а тому працівник повинен знати податковий номер підприємства, на якому працює.

Після цього на підставі лікарського висновку в Реєстрі (його веде Пенсійний фонд України) формується запис з унікальним номером - єдиний реєстраційний номер листка непрацездатності. І саме тепер можна вважати, що електронний листок непрацездатності створено - лікарняний вже є підставою для нарахування виплат. Працівник повинен повідомити свого роботодавця про те, що захворів і звернувся до лікарні за оформленням е-лікарняного.

Роботодавець може переглянути інформацію з електронного листка непрацездатності свого працівника на вебпорталі ПФУ. Йому потрібно зайти в електронний кабінет страхувальника в розділ «Електронний реєстр листків непрацездатності». По податковому номеру фізичної особи працівника буде доступна необхідна інформація. Така інформація доступна роботодавцю лише про тих працівників, які працюють у нього за основним місцем роботи. Варто наголосити, що роботодавець не матиме доступу до даних з вказаним діагнозом працівника.

Сам працівник також має доступ до е-лікарняного і може ознайомитися з інформацією в ньому на порталі електронних послуг через свій особистий електронний кабінет у пункті меню «Мої листки непрацездатності». Там будуть вказані номер листка, дата його відкриття, закриття та причина непрацездатності.

В електронний лікарняний вносять таку інформацію:

  • номер запису в Реєстрі;
  • посилання на запис про пацієнта у відповідному реєстрі системи охорони здоров'я;
  • посилання на запис про лікаря, який оформив медичний висновок у Реєстрі медичних працівників;
  • посилання на запис про суб'єкта господарювання в Реєстрі суб'єктів господарювання у галузі охорони здоров'я;
  • дата і час формування медичного висновку;
  • суть медичного висновку лікуючого лікаря.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

64
30 серпня 2021 16:42

Лікар обов'язково вносить до системи найменування роботодавця, у якого працює пацієнт, та його податковий номер в Єдиному державному реєстрі, а тому працівник повинен знати податковий номер підприємства, на якому працює.

інформація, м'яко кажучи, не відповідає дійсності.

Навіщо вводити людей в оману?

Згідно наказу МОЗ №1066 МВТН (медичний висновок тимчасової непрацездатності) формується в усіх випадках непрацездатності, незалежно - працює людина, чи ні. Після синхронізації баз МОЗ та ПФУ, вже ПФУ "виписує" ел. лікарняний, за умови, якщо за даного пацієнта сплачується ЕСВ (самостійно чи роботодавцем).

На сьогодні головна проблема - це відсутність адекватної синхронізації баз даних МОЗ та ПФУ, і, як наслідок, з 10 виписаних МВТН ПФУ "бачить" 7-8.


6 0
249
30 серпня 2021 16:59

Проблем дійсно купа. Наприклад чому в е-лікарняному не вказується стаж роботи?


6 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх