МЗС України надіслали план фіналізації справи військових моряків

11.04.2020, 13:01 Переглядів: 2 577 Коментарів: 1

 

Серед українських моряків, які понад 9 місяців перебували у полоні, був і кременчужанин Богдан Головаш

Незакрита «справа українських моряків», заведена в РФ, послаблює позицію України в Гаазькому трибуналі і може обмежувати свободу пересування моряків, тому її потрібно фіналізувати. Таку думку висловив адвокат українських військових моряків Микола Полозов в інтерв'ю Укрінформу.


- Раніше я надсилав у МЗС України лист, в якому запропонував план фіналізації справи українських військових моряків у рамках російської юрисдикції. Це юридичні процедури, які дадуть змогу вичерпати всі засоби правового захисту в рамках російської юрисдикції і надалі продовжувати захист вже в міжнародних інстанціях, - сказав Полозов.


За його словами, це необхідно з кількох причин, і перш за все - щоб «вибити у російської сторони козир в Арбітражному трибуналі в Гаазі». 


- Зараз позиція Москви така: мовляв, Україна де-факто згодна з цим кримінальним переслідуванням своїх військових і не робить ніяких дій, - пояснив адвокат.


Крім того, за його словами, це дасть змогу забезпечити безпеку пересування українських моряків за межами України в умовах, коли проти них у РФ існує незакрита справу. Адже зараз існує ризик того, що Росія може оголосити моряків у розшук по лінії Інтерполу або в країнах СНД - для цього лише потрібно попередньо викликати моряків на допит у РФ і зафіксувати їх неприїзд.


Полозов уточнив, що свої пропозиції з цього приводу надіслав у МЗС України в січні, але досі не отримав відповіді. Водночас, минулого тижня він зустрічався з консулом України в Москві Альбертом Черніюком і дізнався, що «поки що лист у роботі».


- Через пандемію, я так розумію, бюрократичні процеси там, мабуть, також зупинилися. Тому чекаємо її закінчення, коли можна буде продовжити роботу і у цій справі, - резюмує Полозов.


Як повідомляв Укрінформ, Полозов раніше заявив, що добиватиметься припинення справи українських військових моряків після того, як у січні стало відомо про припинення справи в «зв'язку з неможливістю приїзду в РФ».


25 листопада 2018 року російські силовики біля берегів окупованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси у Маріуполь. У полон потрапили 24 українці, серед який був кременчужанин Богдан Головаш. У Росії українських моряків звинуватили в нібито незаконному перетині кордону. 


Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав Росію негайно звільнити всіх моряків, а також повернути Україні кораблі.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

194
11 квітня 2020 15:53

Почему Украйна зеркально не проводит действия ,по отношению к росийским морякам захвативших наши корабли ???????


1 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх