Які шахрайські халепи «чатують» на досвідчених користувачів під час покупок в інтернеті - розповідь кременчужанина

7.04.2020, 17:27 Переглядів: 6 886 Коментарів: 4

 

Чоловік має досвід купівлі товарів на спеціалізованих сайтах. Олександр розповів, як шахрайські схеми зустрічалися йому

Шахраї на сайтах купівлі-продажу знаходять нові варіанти, як нажитися на людях. Для покупців, які не згоджуються на 100% оплачувати товар за допомогою грошового переказу на банківську карту, придумали більш хитрий спосіб «розводу».


Кременчужанин Олександр має багатий досвід купівлі через один із спеціалізованих сайтів. Чоловік поділився з «ТЪ» схемами, за допомогою яких аферисти намагаються позбавити грошей.


Першою ознакою того, що користувач потрапив на об'яву шахрая, - значно знижена ціна товару. Цим привертають увагу покупця.


Потім Олександр розповів про два варіанти схем, що прикриваються послугою «ОЛХ.Доставка».


Під час спілкування між потенційним покупцем та продавцем аферист просить написати адресу електронної пошти. На запитання «навіщо» відповідає, що туди надішле підтвердження для оформлення послуги з доставки.


Якщо покупець згоджується, йому на електронну пошту надсилають листа, що дуже схожий на лист від «ОЛХ». Людина переходить за посиланням, починає оформляти доставку, вводить дані банківської карти. І потрапляє у шахрайську халепу.


Ще один метод дізнатися дані банківської карти - через смс-повідомлення. Під час спілкування шахрай просить підтвердити намір скористатися послугою доставки. Потім на мобільний номер покупця приходить смс про успішне підтвердження. У повідомленні є посилання, по якому варто перейти, щоб продовжити оформлення покупки.


Відповідні схеми називаються фішингом. Це вид афери, метою якої є виманювання у користувачів мережі персональних даних. Шахраї використовують різні способи, які найчастіше змушують користувачів самостійно розкрити конфіденційні дані. Наприклад, посилаючи електронні листи із пропозиціями підтвердити реєстрацію облікового запису, що містять посилання на веб-сайт в Інтернеті, зовнішній вигляд якого повністю копіює дизайн відомих ресурсів.


 

Джерело: help.olx.ua


Щоб не стати рибкою, яку зловили на гачок шахраї, варто звертати увагу на електронну адресу сайту. Щоб відрізнити оригінальне посилання від фейкового, уважно перевірте електронну адресу. Там можуть заміняти букви. Наприклад, замість англійської «о» може бути використаний нуль «0».


 

Джерело: help.olx.ua


Тож щоб не потрапити у шахрайську схему, не варто переходити за посиланнями, а керуватися підказками на оригінальному сайті. Угоди з послугою доставки варто оформлювати тільки через офіційний сайт і офіційний мобільний додаток OLX.


Крім того, підозри у чесності своїх намірів має викликати людина, яка намагається перевести розмову із офіційного сайту в месенджер.

Автор: Євгенія Каблучка Джерело фото: avsr.com.uа
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 4

592
7 квітня 2020 21:11

Та сколько не расказывай, все равно лохов хватит.


8 5
0
8 квітня 2020 07:18

Цитата: ankrem
Та сколько не расказывай, все равно лохов хватит.

 

не - дело в том что лохи никогда не читают и не знают о том как кидают лохов laughing


3 0
0
8 квітня 2020 09:33

Які шахрайські халепи «чатують» на досвідчених користувачів

Ви, мабуть, хотіли написати НЕдосвідчених, бо досвідчений користувач фішінговий сайт відразу побачить


5 2
0
15 квітня 2020 17:40

Мне на Виолити столько вопросов покупатели задают, что иногда даже удивляюсь, откуда берутся люди, которые бездумно отсылают деньги, еще и данные карточки дают


1 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх