Учню художника Іллі Рєпіна – Івану Дряпаченку відкрили пам'ятник на Полтавщині

2.12.2019, 08:27 Переглядів: 4 091

 

На Полтавщині, 21 листопада, офіційно відкрили погруддя легендарному митцю початку ХХ ст., учню Іллі Рєпіна – Івану Кириловичу Дряпаченку. Як повідомляє пресслужба Кременчуцького краєзнавчого музею, Іван Дряпаченко був уродженцем Василівки Кременчуцького повіту Полтавської губернії. Автор пам’ятника – молодий полтавський скульптор Юрій Михайлович Дяченко.


 


Іван Дряпаченко народився в сім’ї селян. Його талант помітила графиня Софія Капніст. Молода жінка подарували хлопцю унікальну можливість отримати художню освіту в Київській рисувальній школі Миколи Мурашка, Московському училищі живопису, скульптури та архітектури, потім - в Академії мистецтв у Санкт-Петербурзі. Далі були Німеччина, Франція, Італія, Швейцарія... 17 років навчання. В 1913 р наш земляк отримав премію ім. А.І. Куїнджі. Ім'я Дряпаченка на той час у періодичній пресі фігурувало поруч із найвидатнішими: В.Маяковським, І.Рєпіним, І.Бродським.


Дряпаченко повернувся в рідне село Василівку, де багато років плідно працював, керував сільським хором, виступав на сцені самодіяльних панських театрів... Також Іван Кирилович дуже любив українську пісню, прекрасно розумівся на музиці і співі, займався віршуванням, виконував сатиричні малюнки. Він постійно підтримував зв’язки з діячами культури М.Д.Леонтовичем, В.І.Немировичем-Данченком, художниками М.М.Паніним, І.М. Шульгою.


 


За свідченням сучасників, талановитий художник загинув страшною смертю — згорів у власному будинку разом з частиною своїх картин на 56-му році життя. Похований на сільському цвинтарі; на могилі багато років стояв скромний хрест і маленька табличка.


 


У червні 2007 року відбулося відкриття оновленого пам’ятника на могилі славного земляка. Зробили це кременчужани. Художник
Анатолій Дяченко виконав на мармуровій плиті стилізований полтавський візерунок, а скульптор Володимир Максименко відлив барельєф із портретом художника.


  


Нині полотна всесвітньовідомого художника зберігаються в музеях Полтави, Львова, Харкова, Донецька, Москви, Санкт-Петербурга, Новгорода, Рибінська. Свого часу вони експонувалися в Третьяковській картинній галереї та Ермітажі. Найбільше робіт українського живописця і графіка зберігається в Кременчуцькому краєзнавчому музеї. Це роботи останнього періоду творчості митця, які художник виконав у 1920-1930-х роках на своїй батьківщині, в селі Василівка - три графічні роботи і сім живописних портретів односельців Дряпаченка.

Автор: Альона Душенко Джерело фото: Кременчуцький краєзнавчий музей
Теги: памятник
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх