Поцупили унітази, плафони та розетки: Росія повернула Україні кораблі

21.11.2019, 09:07 Переглядів: 5 649 Коментарів: 14

 

Захоплені 25 листопада 2018 року кораблі прибули до Очакова

До України повернулися кораблі, які торік захопили російські військові. Катери «Бердянськ» та «Нікополь», а також буксир «Яни Капу» дісталися порту в Очакові. Нагадаємо, що на катері «Бердянськ», який обстріляли російські військові знаходився кременчужанин Богдан Головаш. 



Першим дістався малий броньований артилерійський катер «Нікополь», якого до акваторії буксирував малий розвідувальний корабель «Переяслав». Другим до Очакова доставили рейдовий буксир «Яни Капу», а останнім додому повернувся «Бердянськ».


 


Зустрічати кораблі на КПП військового порту прийшли люди, вони коли побачили, як перший катер «Нікополь» зайшов в Очаківськй військовий порт - люди почали співати гімн України. 


 


Повернуті з російського полону кораблі відремонтують протягом трьох місяців – Президент


20 листопада до Очакова Миколаївської області прибули малі броньовані артилерійські катери «Нікополь», «Бердянськ» та буксир «Яни Капу», які під час мирного переходу до свого порту у листопаді 2018 року були підступно атаковані та незаконно захоплені у полон надводними силами Російської Федерації.


 


По поверненню, судна проходять первинний огляд з метою перевірки технічного стану, наявності відповідних агрегатів, обладнання та виявлення вибухонебезпечних предметів та хіміко-біологічних небезпек.


-Вже найближчим часом, з метою визначення ступенів пошкоджень, малі броньовані артилерійські катери та буксир підлягатимуть більш детальній перевірці, - наголосив командувач Військово-Морських Сил ЗС України адмірал Ігор Воронченко.


 


Президент України Володимир Зеленський, який завітав до Очакова, повідомив, що на кораблях частково відсутнє обладнання та озброєння.


- Те, що ми побачили: справді частково не вистачає обладнання, бракує частини озброєння. Буде розслідування. Ми побачимо всі деталі, – наголосив він.


Також на офіційному сайті Президента зазначено, що Зеленський уточнив, що протягом трьох місяців катери будуть відремонтовані.


 


Один з полонених моряків, які повернулися додому, Андрій Ейдер на своїй сторінці поділився враженнями від повернення кораблів. Моряк зазначив, що крім плафонів та плити вкрали спідню білизну. 


Після усього пережитого, мабуть, я не маю нічому дивуватися, але... Навіть плафони із лампами вкрали... Ото я маю питання, гаразд плиту для їжі ( вона інверторна, коштовна ), але навіщо плафони красти? Хоча то таке, в мене залишилась усього одна пара спідньої білизни, було там пар 20. Ото нащо вам б/У трухани?! Ось що не зрозумію, ніколи. - написав Андрій Ейдер.


 


Повернення додому довжиною в рік 


Журналіст Андрій Цаплієнко у блозі на сайті ТСН опублікував хронологію повернення українських кораблів. 


- Для мене особисто «Нікополь», «Бердянськ» та «Яни Капу» це, нібито, втілення образу нашої України: розстріляна, оббрехана, обкрадена, вона дивом тримається на плаву, і, попри всі обставини, не здається, - написав Андрій Цаплієнко. 


15 листопада розпочалась погрузка екіпажів та техніки на кораблі зведеної групи. Караван формувався вже в морі. До його складу входили пошуково-рятувальний корабель «Сапфір», буксир «Гайдамака», буксир «Титан», малий розвідувальний корабель «Переяслав». Всі кораблі вийшли вчасно, з чотирьох різних портів – Одеса, Чорноморськ, Південний та Очаків. 


 


16 листопада українські кораблі вирушили до Керченської протоки. 


- Логічно, аби кораблі доправили до найближчих портів Азовського моря. З точки зору безпеки морського руху, це було б правильніше – Маріуполь ближче, ніж Одеса, та й Азовське море спокійніше. Проте, росіяни зробили все можливе, аби ускладнити виконання задачі, - і призначили точку зустрічі не за, а перед Кримським мостом, - йдеться в матеріалі. 


 


Близько 10.00 18 листопада розпочалася передача. На наші понівечені кораблі висадилась українська аварійно-рятувальна група. За результатами попереднього огляду виявилось, що на катері «Нікополь» апаратура розпізнавання в наявності, але вскрита, і її секретні частини відсутні. Зброя на місці, але боєкомплектів немає. 


Також, як каже командувач ВМСУ І.Воронченко, над катерами, - дуже схоже, - добряче попрацювали дикуни-мародери, які ніколи не бачили елементарних благ цивілізації: «Зняли навіть плафони, розетки та унітази. Ми зараз покажемо всьому світові варварство росіян». А «варварів», до речі, навколо невеличкої української групи побільшало. В радіусі від 1 до 3 миль перебували чималі сили РФ: 3 кораблі типу «Мангуст», протидиверсійний катер «Грачонок», вже знайомий ракетний корабель «Ивановец», 2 кораблі типу «Аметист», морський буксир. В небі над українцями кружляв гелікоптер. Насправді мізансцена чимось нагадувала події річної давнини, коли три наші маленькі кораблики атакувала російська армада. 


 


Велика відповідальність лежала на групі українських водолазів. Хлопці мали перевірити підводну частину кораблів – чи придатні вони до тривалого буксирування, враховуючи факт можливих критичних ушкоджень, бо в листопаді 2018-го по кораблях вівся серйозний вогонь. 


А ще водолази мали переконатися, що росіяни не «забули» під водою якийсь вибуховий пристрій. Саме тому водолазні роботи довелося виконувати в шоломах – про всяк випадок. Близько першої години дня 18 листопада процедуру приймання кораблів завершено.


 


Далі українська корабельна група вже рухається вбік Очакова. До російського мовчазного конвою долучились три сторожові кораблі типу «Охотник». Йдуть теж у режимі мовчання, не пояснюючи свої дії. Що однозначно трактується, як неповага до морських традицій і порушення міжнародних правил навігації. Вони йдуть поруч з українцями майже до того моменту, поки караван не наблизився до Очакова. 


До порту Очакова кораблі розділили на дві підгрупи. Перша: «Переяслав» буксирує МБАК «Нікополь», «Гайдамак» тягне буксир «Яни Капу». Друга: «Титан» буксирує МБАК «Бердянськ», поруч без буксирування йде «Сапфір». Розділ на підгрупи пов’язаний з різною глибиною осадки буксирів та, відповідно, необхідністю вибрати різні фарватери при вході в порт Очакова. 


 


Про остаточні завдані збитки стане відомо після завершення всіх слідчих дій на звільнених катерах та буксирі.


Нагадаємо, що 25 листопада 2018 року в наслідок російської агресії у нейтральних водах Чорного моря Росія захопила 24 моряків, які рухались з порту Одеса до порту Маріуполь. Окрім військовослужбовців також було захоплено два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» (P175) та «Нікополь» (P176), а також рейдовий буксир «Яни Капу» (A947).


7 вересня до України повернули всіх військовополонених моряків, за рішенням Міжнародного трибуналу з морського права повернення українських кораблів мало відбутися разом з моряками і одразу.


 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 14

417
21 листопада 2019 09:28

Мышебратские дикари. Все разворовать, разломать, а в конце нагадить посреди стола.


32 19
1 177
21 листопада 2019 10:18

Цитата: shoni1970

Мышебратские дикари. Все разворовать, разломать, а в конце нагадить посреди стола.

 

А это у них потомственное, от "дедов"...Я когда-то читал воспоминания жителя Финляндии. Так вот. Его дом был на финской территории недалеко от границы с СССР. Он рассказывал, что после большевистского переворота частыми гостями в этом доме была расеянская писательская богема, в частности часто приезжал Есенин. Во время нападения СССР на Финляндию им пришлось отступить. Когда земли отбили и они вернулись в свой дом увидели следующую картину. Во всей кухонной утвари было насрато. К нагаженной посуде были приложены записки: "Отведайте, буржуи, русского говнеца!". В комнатах на стенах висели многочисленные вертикальные замерзшие струи испражнений. Самая высокая была обозначена карандашем надписью победителя: красноармеец Петров.


22 25
1 457
21 листопада 2019 10:24

ну дикари хоть узнают что такое унитаз и розетка....там все сколково сейчас удивленно рассматривает эти девайсы....


22 25
302
21 листопада 2019 11:04

У Андрія Ейдера навіть труси поцупили. Тепер заживуть!


17 23
0
21 листопада 2019 11:04

А весла, весла хоть на месте? От клята рашка, дикуни.smirk


18 12
1 457
21 листопада 2019 11:20

уже дикуни заявили, шо то проблема Украины, что они разворовали корабли....


19 13
642
21 листопада 2019 15:37

Цитата: LYuSIYa

У Андрія Ейдера навіть труси поцупили. Тепер заживуть!

 

Причому ношені!!!



Цитата: Минометчик Лёша

А весла, весла хоть на месте? От клята рашка, дикуни.smirk

А двигунів - теж нема!


7 6
0
21 листопада 2019 16:29

Важна объективность и реальность.

1). Решение Трибунала должно было выполнено немедленно и о его исполнении должно было быть доложено не позднее 25 июня 2019 г (п 121 и 124.2 решения Трибунала)
Где 25 июня, а где сентябрь (освобождение украинских военных) и ноябрь (выдача военных украинских судов) ?

2). Позавчера военные украинские корабли де-юре были переданы Украине на ответственное хранение, в рамках российского уголовного дела. (заявление МИД РФ от 18.11. 2019). И Украина на это пошла, возможно опять ради пиара (Зеленский же приезжал). Украинские власти об этом молчат абсолютно и пока я не нашел опровержения этому заявлению от официальных украинских лиц.

3). То, что РФ укрепляет свои позиции перед Нормандской встречей по Украине - однозначно. Но тут нам радоваться вроде как нечему, этому укреплению.

4). И РФ добилась таки своего и об этом тоже предпочитают не говорить. С ноября 2018 г ни один военный корабль Украины не прошел через Керченский пролив. И это при громких заявлениях о срочной необходимости создавать морские базы в Азовском море, увеличивать количество катеров.

5). И главное.
5,5 лет не объявленной, гибридной войны с РФ, а мы по прежнему надеемся только на Запад.

6). Видео о состоянии кораблей до и во время передачи. (Наши военачальники держат свой же народ за быдло - трусЫ, унитазы)


12 2
642
21 листопада 2019 16:45

Цитата: Zuwanderer aus der Ukraine

Важна объективность и реальность ....

 

У двох словах - зеро-влада бездарно про*рала (я думаю - свідомо) на догоду ВВХ абсолютно виграшну для України ситуацію з точки зору міжнародного права. 

Виборці голобородька і слуг урода - це ваших рук справа. 


9 9
0
21 листопада 2019 16:58

Цитата: Zuwanderer aus der Ukraine

Важна объективность и реальность.


....
6). Видео о состоянии кораблей до и во время передачи. (Наши военачальники держат свой же народ за быдло - трусЫ, унитазы)

В данном видео передачи  есть смешной момент---корабли "построенные" порохом и так разрекламированные оказываетса с табличкой -сделанно в СССР.... А лакать с корыта сми не думаю много ума не надо-надо всего лишь пользоватса эмоциями-мозг не нужен..


13 8
4 365
1
21 листопада 2019 17:20

Цитата: AWM
-корабли "построенные" порохом и так разрекламированные оказываетса с табличкой -сделанно в СССР.
это о чём вообще?

никополь и бердянск спущены на воду в 16-18гг. Буксир еще 70-х годов. 

Президент України Володимир Зеленський, який завітав до Очакова, повідомив, що на кораблях частково відсутнє обладнання та озброєння. - Те, що ми побачили: справді частково не вистачає обладнання, бракує частини озброєння. Буде розслідування. Ми побачимо всі деталі, – наголосив він.
шо він там побачив? як цей *** міг прийняти ті кораблі, як підписали акт ?


8 10
0
21 листопада 2019 17:55

Цитата: zzzzzz

Цитата: AWM
-корабли "построенные" порохом и так разрекламированные оказываетса с табличкой -сделанно в СССР.
это о чём вообще?

никополь и бердянск спущены на воду в 16-18гг. Буксир еще 70-х годов. 

Президент України Володимир Зеленський, який завітав до Очакова, повідомив, що на кораблях частково відсутнє обладнання та озброєння. - Те, що ми побачили: справді частково не вистачає обладнання, бракує частини озброєння. Буде розслідування. Ми побачимо всі деталі, – наголосив він.
шо він там побачив? як цей *** міг прийняти ті кораблі, як підписали акт ?

Повторю--смотрите видео.Пытайтесь верить своим глазам а не ушам.Но даже просмотрев... врядли что то изменитса-будут эмоции а не констатация фактов.

.. президент должен принимать и подписывать акты приема передачи?....))))


10 5
4 365
1
21 листопада 2019 17:57

Цитата: AWM
Повторю--смотрите видео
там на Никополе на корпусе сделано в СССР? Був розроблений на основі проекту 58150 («Гюрза») — на відміну від попередника має дещо більші розміри, потужнішу силову установку та досконаліше озброєння. Катери почали надходити на озброєння ВМС України наприкінці 2015 року. 


9 8
0
21 листопада 2019 22:46

Унитазы,плафоны и резетки остались у как цапов.


7 9

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх