Справа «Укртатнафти»: суд РФ зобов'язав Україну виплатити $ 112 млн на користь компанії «Татнефть»

25.10.2019, 14:05 Переглядів: 3 119 Коментарів: 1

 

Раніше Україна програла міжнародний арбітраж, який теж розглядав цю справу

Верховний суд РФ відхилив касаційну скаргу України на рішення судів нижчих інстанцій щодо визнання та виконання рішення міжнародного арбітражу про компенсацію $ 112 млн  на користь російської компанії «Татнефть» та відсотків по справі. Про це повідомило видання Інтерфакс з посиланням на рішення суду.


Як пише видання, Україна оскаржувала рішення Арбітражного суду Ставропольського краю, винесене в березні 2019 року, і постанову Арбітражного суду Північно-Кавказького округу від 21 червня у тій же справі. При цьому Україна вказала на порушення судами норм матеріального та процесуального права. Проте Верховний суд РФ дійшов до висновку, що підстав для перегляду вищезазначених рішень немає.


Суть справи

Раніше 18,3% акцій «Укртатнафти» належало структурам, близьким до «Татнафти»; Держкоммайна Татарстану володіло 28,8% акцій; ще 8,6% акцій належало безпосередньо «Татнафти». Однак в результаті судових розглядів в Україні частка татарстанських акціонерів в НПЗ була зведена до нуля, а у підприємства з'явилися нові акціонери, близькі до групи «Приват» українських бізнесменів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.


Тепер Татарстан через суди намагається повернути компенсацію за втрату своєї частки в «Укртатнафті».



Як пише видання enkor, «Татнафта» почала арбітражний розгляд проти України у 2008 році відповідно до російсько-української угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій. Розгляд стосується компанії «Укртатнафта», створеної відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ.


Як повідомляв enkorr, рішення Міжнародного арбітражу, яке зобов'язує Україну виплатити «Татнефти» $ 112 млн компенсації плюс відсотки за втрату акцій «Укртатнафти» і втрату контролю над Кременчуцьким НПЗ, було винесено п'ять років тому - 29 липня 2014 р.


Україна програла апеляцію в Паризькому суді, після чого почалися процеси по стягненню боргу в національних юрисдикціях Росії, Великобританії і США.


Україна в міжнародних судах намагається оскаржити рішення про стягнення боргу. У 2018 році королівський суд Лондона відхилив апеляцію України і присудив відшкодувати «Татнафти», крім боргу, судові витрати, у результаті загальна сума відшкодування на користь російської компанії виросла до $ 146 млн.


Довідка

ПАТ «Укртатнафта» - найбільший в Україні нафтопереробний завод проектною потужністю 18,6 млн т. У жовтні 2007 р. оперативний контроль над «Укртатнафтою» встановила група «Приват» через дрібних акціонерів.


За даними аналітичної системи YouControl, станом на 25.10.19 року 43,05% акцій володіє НАК «Нафтогаз України». Інші акціонери з суттєвою часткою – кіпрські офшорні компанії:  «Релікс Сервісед ЛТД» (RALIX SERVICES LTD) – 7,67,  «Лекстермал Венчурз ЛТД» (LEXTERMAL VENTURES LTD) – 5,84%, «Дегозіл Інвестмент ЛТД (DAGOSEL INVESTMENT LTD) – 5,21%, «Корнеліус Холдінгз ЛТД (KORNELIUS HOLDINGS LTD) – 6,28%, «Бісато Консантінг ЛТД (BESATO CONSULTING LTD) – 5,23%, «Апсолінс ЛТД» (APSOLINS LTD) – 6,75%.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

680
25 жовтня 2019 15:10

суд РФ зобов'язав Україну
laughing


8 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх