Кременчужанам розповіли, як не отруїтися грибами та що робити, якщо це таки сталося

29.08.2019, 07:15 Просмотров: 1 350

 

При несвоєчасному наданні медичної допомоги смертність від отруєнь грибами складає 65%

Наближається сезон «полювання» на дикорослі гриби – з цього приводу у мерії Кременчука відбулося засідання з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Кременчужанам розповіли, як не отруїтися грибами та як реагувати, якщо це все ж таки трапилося.


За статистикою, у 2018 році в Україні зафіксували 174 випадки отруєння грибами, 11 українців від цього померли. А у 2017 році від отруєння грибами померло 13 людей. Крім того, останнім часом зростає кількість випадків отруєнь їстівними грибами, які ростуть у екологічно забруднених зонах. Із 2 тисяч видів грибів, які поширені в Україні, їстівними вважаються близько 500.


Начальниця Управління Держпродспоживслужби Кременчука Надія Резнікова на засіданні розповіла:


- На жаль, при несвоєчасному наданні медичної допомоги смертність від отруєнь грибами складає 65%. Усі випадки отруєння грибами були зареєстровані в побуті — побутові харчові отруєння. Самі люди назбирали, самі наготували — і потрапили, на жаль, до реанімації. У 2018 році найбільша кількість отруєнь була пов'язана з вживанням сироїжок — майже третина постраждалих вживали ці гриби. А раніше сироїжки вкрай рідко ставали причиною отруєння. Це могли були або лжесироїжки, або ж часто люди труяться грибами, які ростуть в екологічно забруднених зонах, адже вони можуть накопичувати отруйні речовини, зокрема важкі метали.



Аби уникнути отруєння грибами, кременчужанам слід дотримуватися таких правил:

  • відмовтеся від споживання дикорослих грибів, краще замініть їх грибами, що вирощують штучно та підлягають контролю;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках у неперевірених продавців;
  • уважно оглядайте гриби перед вживанням, якщо у вас виникають найменші сумніви — відмовтеся від їхнього споживання;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби (за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими);
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби, бо їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже вони вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали;
  • не збирайте гриби в посушливу погоду (у цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів);
  • ніколи не куштуйте сирі гриби;
  • вдома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні слід викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варити гриби краще не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.


Важливо: теплова або будь-яка інша обробка не руйнує отруту, яка вже наявна у грибах, тому отруїтися можна консервованими і навіть сушеними грибами.


Навіть якщо ви впевнені у якості грибів, їх не рекомендовано вживати наступним категоріям людей:

  • жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років;
  • людям літнього віку.

 

Основними ознаками отруєння грибами є:

  • нудота, блювання;
  • різкий біль в животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Якщо ви виявили у себе хоча б один із цих симптомів, негайно зверніться до лікаря.


Що робити, якщо все ж таки отруїлися грибами:

  • по-перше, викличте швидку за номером «103»;
  • якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля — 0,5 г/кг маси тіла);
  • до приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини — води, підсоленої води або прохолодного чаю, це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
  • не вживайте алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів;
  • не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати», бо це може бути смертельнонебеезпечно;
  • залишки грибів або грибних страв обов’язково збережіть, тому що їхнє лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.


Члени комісії ухвалили ряд рішень, аби попередити отруєння грибами серед кременчужан, ось основні з них:

  • лікарні Кременчука мають підготувати запас ліків та антидотів, щоб надавати потерпілим невідкладну допомогу;
  • підготувати медперсонал, аби вони могли швидко зреагувати та допомогти при отруєнні;
  • провести лекції серед населення (особливо для дітей) про небезпеку вживання дикорослих грибів;
  • керівники ринків повинні не допускати торгівлю дикорослими грибами та консервами з них;
  • поліція міста має перешкоджати стихійній торгівлі забороненими продуктами у невідведених місцях.
Автор: Катерина Турубара Источник фото: пресслужба мерії Кременчука
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи.
Пожалуйста, ВОЙДИТЕ или ЗАРЕГИСТРИРУЙТЕСЬ.
Ознакомьтесь с правилами комментирования.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
  • НОВОСТИ ПАРТНЕРОВ:


Вверх