На українських дорогах з'являться «косі зебри»

15.07.2019, 14:04 Переглядів: 3 270 Коментарів: 1

 

Діагональні пішохідні переходи зменшать кількість аварій, зокрема на перехрестях

На українських дорогах скоро почнуть з'являтися «косі зебри». Завдяки змінам до державних будівельних норм «Вулиці і дороги населених пунктів», в Україні можна буде наносити розмітку на пішохідні переходи не перпендикулярно тротуару, як це робили зазвичай, а навскіс або по діагоналі. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.


- Здавалося б, незначна, але така важлива для безпеки на пішохідних переходах зміна – проектувати їх не під прямим кутом до тротуару, а трохи навскіс. Перше – від цього пішоходів стає краще видно для водіїв, друге – самі пішоходи починають автоматично дивитися у бік руху автомобілів, чого не завжди роблять на звичайному переході. Це успішно працює у Парижі, Брюсселі та багатьох інших містах Європи. І дійсно аварій на таких переходах трапляється до 10% менше. Якщо лише зміною кута розташування «зебри» можна врятувати чиєсь життя, то чому це не робити у нас в Україні? — зазначив він.


 


Передусім діагональні пішохідні переходи створюватимуть на перехрестях. Адже більшість ДТП в Україні, в яких травмуються або гинуть пішоходи, трапляються саме на перехрестях. За даними МВС, у 2018 році на дорогах загинуло близько трьох тисяч українців, і ще 30 тисяч — травмувалися.

 

Незважаючи на те, що в європейських країнах більшість переходів на перехрестях наземні, а в нашій країні - підземні, ДТП в Україні відбуваються в три рази частіше. «Косі зебри» на дорогах поширені в багатьох державах Євросоюзу, за результатами досліджень вони знижують ризик аварій до 10%.


Згідно із запропонованою зміною в ДБН, влаштування пішохідних переходів навскіс можливе за умови, що кут розташування «зебри» стосовно тротуару буде не більше 70 градусів.

Автор: Катерина Турубара Джерело фото: wikiwand.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

0
15 липня 2019 14:59

В Кременчуге они уже давно))))) Перекресток Г.Бреста и Свободы, возле детской стомат поликлиники


4 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх