У Кременчуці зафіксували найвищий рівень забрудненості Дніпра за всю історію

9.07.2019, 13:03 Переглядів: 8 308 Коментарів: 2

 

Показник кишкової палички на Центральному пляжі складає майже 2,5 млн та у 240 разів перевищує норму

Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ регулярно проводить лабораторні дослідження води у водоймах області. Він оприлюднив останні результати перевірки від 5 липня — і вони просто вражають, та вражають неприємно.


У Кременчуці зафіксували найвищі показники бактеріального забруднення Дніпра, зібрані епідеміологами за увесь час роботи лабораторного центру. Так, індекс кишкової палички на Центральному пляжі нашого міста сягнув катастрофічної відмітки — 2 400 000, а це у 240 разів перевищує норму.


Як виявилося, рівень бактерії поступово ріс ще з 2015 року і різко стрибнув до позначки у 700 000 у 2018. У червні цього року подібний рекорд росту кишкової палички повторився, а уже в липні досяг критичної відмітки — майже 2,5 млн.


Якщо прослідкувати динаміку, побачимо наступні цифри та різке зростання забрудненості Дніпра впродовж цього літа у Кременчуці:

  • 7 червня індекс кишкової палички складає 240 000 (при нормативному показнику 10 000);
  • 20 червня показник збільшується до 700 000;
  • 5 липня індекс кишкової палички б'є рекорди — 2 400 000.


Відомо, що підвищення температури повітря сприяє збільшенню кількості мікроорганізмів у водоймах. У липні наче й спека спала, й дощі пішли, але на якість води такі погодні умови вплинули негативно. І спеціалісти пояснили, у чому причина. Справа в тому, що кишкова паличка дійсно розвивається при високій температурі повітря й у стоячій воді. Опади сприяють її вимиванню з русла річки. Однак проблема в тому, що у Дніпро потрапляє не тільки чиста вода із неба, а й брудна — з ливнівок.


Тобто дощові води, які підживлюють річки саме у літній період, змивають до Дніпра увесь бруд з території міста — і кількість мікроорганізмів-забруднювачів у водоймі підвищується ще більше.


Також рівень забрудненості лабораторний центр перевіряв й у Кременчуцькому водосховищі у районі села Пронозівка та селища міського типу Градизьк, там показник кишкової палички складає 9300.


Тому експерти роблять висновок, що біля міст з великою щільністю населення йде значне антропогенне навантаження на водне середовище, а тому подібний рівень забруднення — це явище, якого слід очікувати.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

0
9 липня 2019 14:13

А разве слив с ливневок не ниже города по течению находится? Думаю объяснение "мы не знаем почему так..." было бы куда логичнее.


14 0
0
9 липня 2019 14:52

Возле посейдона находится один из сливов речки "Вонючка", в которую сливаются не только ливнёвки, а и просто отходы домохозяйств, в сторону Кривушей есть несколько "притоков" отходов жизнедеятельности реевки. Об этом все знают, мне кажется, кроме экологов, да?


23 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх