Як кременчужанам не стати жертвами харчового отруєння

29.06.2019, 12:04 Переглядів: 3 191

 

Міністерство охорони здоров'я розповідає як уберегтися від ботулізму

У літній період починається сезон консервування, а отже зростає ймовірність заразитися ботулізмом. Як уберегтися від цього захворювання розповідає Міністерство охорони здоров'я. Ботулізм – це харчове отруєння після споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини.


Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясо, риба, рідше — овочі. Потенційно небезпечні усі консервовані продукти, які погано вимили, недостатньо термічно обробили або зберігали неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, бактерія, яка спричиняє хворобу, не псує продукти.


Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо).


Перші симптоми захворювання начастіше з'являються через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Та вони можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно підзіше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.


Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.


Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.


Неврологічні симптоми тривають кілька днів і супроводжуються загальнотоксичним синдромом – з'являється сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальна слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках виникає відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці, дихання стає поверхневим — так розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.


Як не стати жертвою харчового отруєння


Проблема полягає в тому, що заражений продукт за запахом, кольором, смаком не відрізняється від нормального. Але все ж є деякі правила, які допоможуть уникнути ботулізму.


  1. Ретельно мийте овочі і фрукти перед початком консервації.
  2. Видаляйте частки ґрунту з усіх продуктів (якщо неможливо промити під проточною чистою водою, то спочатку очищайте поверхню щіткою, а потім обробіть кип'яченою водою).
  3. Перед заготовкою домашньої консервації стерилізуйте банки та кип'ятіть бляшані кришки не менше 10 хвилин.
  4. Заготовляйте м'ясо і рибу в домашніх умовах тільки за допомогою автоклава.
  5. Ретельно перебирайте овочі і фрукти перед консервацією, викидайте перезрілі або зіпсовані.
  6. Перед тим, як пригостити дітей віком до трьох років домашньою консервацією, прокип'ятіть вміст банок.
  7. Якщо кришка банки здулася – консерви краще викинути.
  8. Ковбасу, шинку, солону і копчену рибу, сало – усі продукти, які не піддаються термічній обробці, зберігайте тільки в холодильнику.
  9. Краще не купуйте консервацію на ринку у випадкових продавців.
  10. Якщо хтось із членів сім'ї захворів, профілактичну сироватку вводять всім членам сім'ї, а посуд дезінфікують.
  11. По можливості уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м'ясних та грибних консерв, консервації домашнього виробництва.


При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря, адже госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх