За останні 2 роки у дівчат-підлітків з Кременчука та району виявили злоякісні пухлини

12.05.2019, 09:21 Переглядів: 9 240

 

Про те, як дбати про жіноче здоров'я з дитинства, розповіла лікар-гінеколог дитячого та підліткового віку КНМП «Кременчуцька міська дитяча лікарня» Альона Покладова

Альона Покладова, лікар-гінеколог дитячого та підліткового віку КНМП «Кременчуцька міська дитяча лікарня», розповіла про те, як дбати про жіноче здоров'я з дитинства. 


Якщо ви мама чудової дівчинки – вам неймовірно пощастило! Це ж ваша маленька принцеса і величезна радість. Бантики, хвостики, пупсики – приємні клопоти, але є ще один важливий аспект – у вас росте маленька жінка і тому в пригоді може стати важливий і часто необхідний жіночий лікар, а точніше дитячий гінеколог.


Дівчинку треба профілактично оглянути одразу після народження, в один рік, в два-три (коли йти до дитсадка), в 5-6 (коли йти до школи), а з 10 років кожен рік.


До 12-ти річного віку проводиться тільки візуальний огляд з метою перевірки наявності вторинних статевих ознак, виявлення аномалії розвитку, запальних процесів. З 12 років огляд проводиться ректально, щоб не пропустити виявлення злоякісних пухлин. На жаль у Кременчуці та Кременчуцькому районі за останні два роки виявлено 2 випадки злоякісних пухлин у підлітків. У будь-якому випадку ніякого інвазійного втручання немає, цнота порушена бути не може.


Такі огляді ефективні і замінити їх нічим не можна. Як приклад, до лікаря звернулась дівчинка зі скаргами на болі внизу живота. За діагнозом у неї була пухлина сечового міхура. Після огляду гінеколога, виявилося, що у дівчинки заростання дівочої пліви. І при першій менструації кров, не маючи виходу, накопичилась, що досить небезпечно. Було проведено необхідну нескладну операцію. Та небезпеки можна було б уникнути, якби аномалія розвитку була виявлена раніше, під час профілактичного огляду.


На що саме звернути увагу, щоб звернутися до лікаря терміново:

  • якщо малеча часто проситься до туалету і нервується, бо відчуває після сечовипускання дискомфорт;
  • якщо ви помітили почервоніння статевих органів, або ви підозрюєте зростання (сінехії) малих статевих губ;
  • якщо на трусиках з’являються будь-які виділення (у дівчаток в нормі їх не повинно бути);
  • юнки та підлітки самі можуть виказувати скарги на печіння, свербіння, почервоніння в ділянці вульви чи у паховій зоні;
  • якщо ви не помічаєте в період пубертату (а для нашої країни це 11-12 років) вторинних статевих ознак, таких як оволосіння на тілі, формування молочних залоз, або навпаки – ці ознаки з’явилися набагато раніше ніж в однолітків;
  • якщо були перші місячні й потім їх немає до 3-х місяців, а бо вони дуже великої кількості чи дуже малої кількості;
  • якщо дівчина втрачає вагу або має зайві кілограми;
  • коли ви не можете наважитись поговорити з донькою про менархе (початок місячних), статеве життя і контрацепцію (це дуже делікатна тема, і зазвичай, діти соромляться говорити про це з батьками, у той час як охоче обговорюють з подругами і лікарем, якому довіряють).
Теги: гінеколог
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх