Букет з шашлику, різдвяні колядки та Євробачення: що розповів Олександр Пономарьов «Людям з Кремня»

20.04.2019, 15:33 Переглядів: 3 087

 

В своїй гримерці Олександр поділився, як проходить підготовка до концерту, як створюються пісні, кліпи та іншими речами

Перед своїм концертом співак та телеведучий Олександр Пономарьов погодився дати інтерв’ю проекту «Люди з Кремня». Питання інтерв’юера Тараса Ільїна були пов’язані з тим, як музика посіла чільне місце в житті співака і що з цього вийшло.

 

Протягом всього випуску проскакували фрагменти бліцопитування. Ось моменти, які заслуговують найбільшої уваги:

  • рішення займатися музикою було прийняте, коли він після чергового заняття боксом не зміг розгледіти номер тролейбуса. «Я не думав, що я буду професійно пов’язаним з музикою. Я ще жартую, що з боксерів музику вибивають, а вокалістам потрібна пуста голова, щоб добре резонувала»;
  • Олександр досі не розуміє, чому саме він — золотий голос України. Каже, що це звання, яке йому «прифлямбали»;
  • якби Олександру Пономарьову довелося їсти одну й ту саму страву до кінця життя, то це був би борщ. Якщо солодощі, то яблучний штрудель;
  • у виборі книги, яку співаку довелось би читати до кінця життя, він надав перевагу Біблії;
  • якби до кінця світу залишалося 10 годин, то зустрічати його Олександр поїхав би до духовного наставника в монастир.

 

Підготовка до концертів, історії з них

 

Олександр Пономарьов надає перевагу провести кілька годин до концерту в спокої, хоч це й не завжди вдається.

 

«Навіть не їм нічого. За три-чотири години до виступу щось з’їм, далі — ні»

 

Співак постійно забуває слова під час концертів. Доводиться вигадувати слова на ходу. Про всяк випадок у нього є пюпітр з текстом, щоб почуватися спокійніше.

 

«Я постійно забуваю слова, навіть своїх власних пісень. Коли починаєш думати про музику, про текст забуваєш».

 

В Тернополі був випадок, коли спочатку Олександру принесли букет з фруктів, потім — з цукерок. Він пожартував: «Ви ще б букет з шашлику принесли», - і до кінця концерту принесли ще й його.


 

Створення пісень, кліпів і колядок

 

Створюються пісні по-різному: інколи доводиться вибігати з душу, щоб записати рядки, що виникли в голові, бо через 5 хвилин забудуться. В репертуарі Олександра є пісні, які він придумав не сам: це «Він чекає на неї», яку написав Вакарчук і «Ніколи нікому тебе не віддам», яка спочатку була на російській мові і виконувалася під гітару.

 

В кліпі на пісню «Неймовірна» обіграли ситуацію, де у дівчини вади слуху, і головний герой спілкується з нею жестами. Це режисерська задумка, яка автору дуже сподобалася:

 

«Я побачив як в одній зі шкіл для дітей з вадами слуху вони співали жестами пісню. Це мене вразило. Я це підтримав, за що потім отримав багато вдячності, які мені писали», - говорить співак.

 

А в кліпі «Варто чи ні?» жінка потрапляє в ДТП, через що головний герой втрачає свою половинку, що змушує по-новому сприймати цю пісню. Співак пояснює, що це також режисерська задумка, і що в самій пісні жодного сумного посилу немає. Йому здається, що це одна з небагатьох пісень в репертуарі, яка максимально розгорнуто дає можливість зізнаватися в коханні.

 

Щодо української колядки, то своїм підйомом вона має завдячувати саме Олександру Пономарьову:

 

«На Різдво до мене прийшли мої друзі роки три чи чотири тому. В мене був бумбокс, і я вирішив поставити музику таку, типу різдвяну, але не знайшов. Я був у розпачі, включив тоді американську. Але це був етап, який спонукав мене на події. Вже пізніше, в березні, я прийшов у кабінет, сів і згадав про цю історію з колядками. Загуглив, знайшов, що у нас з ними. А це було якраз за рік до сторіччя української колядки «Щедрик». Я пошарив і знайшов що в нас за 100 років жодної хітової колядки окрім «Щедрика» не було. Тобто ми, Україна, яка є батьківщиною колядки і такого музичного напрямку, перестали писати колядки. <...> Я сів тоді за інструмент і почав писати. Написав ще колядку «Христос народився», подумав, що тепер є над чим працювати півроку (це ж оркестр, аранжування), зателефонував батюшці, запитав про канонічність, тобто малось на увазі чи я не порушую ніяких законів, бо я їх не знаю. Він підтвердив, що все в порядку, як не дивно. Я пішов задувати лампадку, а вона не задувається. Я тоді навіть трошки перелякався. І я зрозумів, що це натяк, що я маю взятись за інструмент знову. Цього року ще одну колядку написав, пішов задувати лампадку, і в мене не вийшло. І ось лише після того, як я написав третю колядку, лампадка погасла. Ось так, ось такий казус. А ви кажете, що я автор. Який я автор? Грішник, якому просто Боженька дав можливість це записати, все».


 

Музична освіта

 

Що стосується музичної освіти, то у Олександра вона є, і не одна. Чи актуально це для сучасних музикантів? На його думку, то зараз і музиканти не потрібні:

 

«Музична освіта зараз не потрібна, і голос не потрібен. Я навіть більше скажу — і музиканти не потрібні. Така зараз ситуація, не тільки в Україні, а й в усьому світі — мінімалізм, це тенденція в світі. <...> Я не хочу здаватися 45-річним снобом, який «Ай, от у нас в молодості...». Ні, такого немає. Але я зараз переживаю за те, що музична освіта не є актуальною. Можливо, роки за три-чотири вона знову стане важливою. Мені вона не заважає».


 

Євробачення

 

Рішенням України не брати цього року участь в Євробаченні співак не задоволений: так легко відмовлятися від місця, за яке він зі своїми партнерами боровся, це просто немислимо:

 

«Коли я їхав на Євробачення, ми з моїми друзями, партнерами по роботі більше домовлялися, щоб Україну взяли на це саме Євробачення, ніж я готувався до нього, тому що на це місце було ще п’ять претендентів-європейських країн. Ми боролися за це, а зараз від цього так легко відмовилися».

 

Нагадаємо, що Україна дебютувала на Пісенному конкурсі Євробачення 2003 року. Її представив співак Олександр Пономарьов із піснею «Hasta la Vista», де посів 14 сходинку.

Автор: Артем Кузьменко Відео: ЛЮДИ З КРЕМНЯ Джерело відео: youtube.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх